Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Η ανάγκη για ''επανεκκίνηση'' της πολιτικής

Υπογράφει ο Γιώργος Αναστασιάδης*
Πάνε σχεδόν έξι χρόνια τώρα που η χώρα μας περνάει μία από τις δυσκολότερες καμπές της σύγχρονης ιστορίας της μιας και οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις την βρήκαν απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει κυρίως την έλλειψη χρηματοδότησης από τις αγορές με το ξεκίνημα αλλά και κατά την συνέχεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το γεγονός της μη ετοιμότητας δεν οφείλεται βεβαίως σε πρόσκαιρα ή συγκυριακά φαινόμενα αλλά έχει τις ρίζες του βαθιά στην πολιτική ιστορία της χώρας μας και την ανάπτυξη μοντέλου διακυβέρνησης που σε καμία περίπτωση δεν υποστήριζε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, κυρίως δηλαδή την γεωργοκτηνοτροφική και βιομηχανική παραγωγή, με αποτέλεσμα την διαχρονική ανάγκη δανείων για την υποστήριξη των κρατικών υποχρεώσεων και άρα την επιβίωση του έθνους.

Η επερχόμενη διεθνής οικονομική κρίση είχε και έχει κατά συνέπειαν ισχυρό αντίκτυπο στα Ελληνικά δρώμενα όχι τόσο για λόγους διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος αλλά κυρίως για λόγους πολιτικών συνθηκών στο εσωτερικό της χώρας. Το γεγονός αυτό έγινε πολύ γρήγορα αντιληπτό από την πλειοψηφία των Ελλήνων, δυστυχώς όμως η αντίδραση δεν ήταν η άμεση και επιτακτική αναζήτηση νέων πολιτικών κατευθύνσεων αλλά αντίθετα η ολοένα και αυξανόμενη μη συμμετοχή των πολιτών στην δρώσα πολιτική πραγματικότητα.

Η πολιτική όμως δίνει διεξόδους στις ανάγκες και στα προβλήματα των κοινωνιών όταν και μόνο όταν συνδιαμορφώνεται από αυτούς τους οποίους καλείται να υπηρετήσει, δηλαδή τους πολίτες. Η μη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική διαδικασία δεν απέχει και πολύ από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, την απόλυτη και απολυταρχική δηλαδή μη συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα.

Επομένως με την κατάρρευση του παλαιού πολιτικού συστήματος στην χώρα μας και την επιτακτική ανάγκη για ''γέννηση'' του καινούριου, το έθνος έχει ιστορική ευκαιρία να διαμορφώσει το πολιτικό πλαίσιο της νέας εποχής. Το ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του πλαισίου αυτού συνδέεται ευθέως με το κατά πόσον ο πολίτης θα αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί και άρα στο κατά πόσον θα συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση αυτού του πλαισίου. 

Ο πολίτης όμως ξεκινά να διαμορφώνει πολιτική πρώτα στον τόπο τον οποίο δραστηριοποιείται (έτσι και γεννάται ιστορικά η πολιτική διαδικασία). Επομένως οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές λόγω του τοπικού αλλά και του έντονα πολιτικού τους χαρακτήρα, μιας και πλέον είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό απεγκλωβισμένες από την κομματική μέγκενη, αποτελούν χρυσή ευκαιρία για ''επανεκκίνηση'' και επάνοδο του πολίτη στην πολιτική, με ενημέρωση, συμμετοχή στην διαμόρφωση θέσεων, συμμετοχή στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι και εν τέλει την ανάληψη της ευθύνης που μας αναλογεί στο κοινωνικό-πολιτικό γίγνεσθαι.

* Γιώργος Αναστασιάδης
Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΑΠΘ
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την
Παράταξη ''Κιλκίς Δήμος Αξιών''
του Παύλου Τονικίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.