Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Εξαιρετικές οι εντυπώσεις από το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Λυκείου των Ελληνίδων Βέροιας

Εξαιρετικές οι εντυπώσεις από το 2ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε το Λύκειο των Ελληνίδων Βεροίας, σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.Α., στις 22 & 23 Μαρτίου 2014, στο Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας.
Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Λυκείου των Ελληνίδων Βέροιας, που πλέον έχει καθιερωθεί ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Ημαθίας, στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία και βρήκε θερμή ανταπόκριση από το κοινό της πόλης. 

Ο Χώρος Τεχνών Δήμου Βέροιας ήταν κατάμεστος και τις δύο ημέρες. Μεγάλη επιτυχία είχε επίσης και η παρέλαση που έγινε και τις δύο ημέρες στο κέντρο της πόλης. Η Βέροια γέμισε χρώματα, παραδοσιακές φορεσιές, παιδικές φωνές, μουσικές και λάβαρα.

Το μοναδικό διήμερο πολιτισμού έδωσε την ευκαιρία στους μικρούς χορευτές παραδοσιακών χορών που παίρνουν τη σκυτάλη για τη συνέχιση της παράδοσης να παρουσιάσουν την αξιόλογη δουλειά που γίνεται στα χορευτικά τμήματα και στους πολιτιστικούς συλλόγους, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να γνωρίσουν άλλες περιοχές της Ελλάδας και να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό τους.

Πάνω από 500 παιδιά από 17 αξιόλογους επιλεγμένους πολιτιστικούς συλλόγους ενώθηκαν με κίνητρο την αγάπη τους για το πολιτισμό, τον παραδοσιακό χορό και φυσικά το αποτέλεσμα υπήρξε εκπληκτικό! Παιδιά που χόρεψαν και τραγούδησαν με τη ψυχή τους να πάλλεται στην κάθε τους κίνηση, όπως παλιά, τότε που η ανθρώπινη έκφραση ήταν η διασκέδαση. Παιδιά που ήξεραν από πού είναι αυτό φορούν. Παιδιά που έπαιζαν δύσκολα μουσικά όργανα από μία άλλη εποχή. 

Παιδιά που έδειχναν ωριμότητα τόσο ως προς την ουσία της παράδοσης όσο και ως προς το γεγονός ότι έδιναν παράσταση. Μια ωριμότητα που δεν είναι αυτονόητη για άτομα τέτοιων ηλικιών και που προφανώς είναι προϊόν άξιων γονιών, εμπνευσμένων δασκάλων και σωστά προσανατολισμένων πολιτιστικών συλλόγων.

Παιδιά από διαφορετικές γωνιές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας αποτύπωσαν την παράδοση μέσα από τις ζωγραφιές τους, το τραγούδι και το χορό. Άκουσαν παραδοσιακά παραμύθια, χόρεψαν, διασκέδασαν και γνωρίστηκαν μεταξύ τους. 

Παιδιά, γονείς, δάσκαλοι, εκπρόσωποι των συλλόγων και συνοδοί φιλοξενήθηκαν, ψώνισαν, γλέντησαν, γεύτηκαν τοπικά προϊόντα, κυκλοφόρησαν στην πόλη και την έκαναν να μοιάζει γιορτινή, χαρούμενη και λαμπερή. Τόσο λαμπερή όσο αξίζει στους ανθρώπους της, στην ιστορία της, στις παραδόσεις της και στο παρελθόν της.

Η μοναδικότητα της εκδήλωσης σε συνδυασμό με τη μεγάλη επιτυχία, τη συμμετοχή, την άψογη διοργάνωση καθώς και τα θετικότατα σχόλια και τους επαίνους συμμετεχόντων και θεατών, οπλίζουν του Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας με τα απαραίτητα εφόδια για τη συνέχιση αυτού του ιδιαίτερου πολιτιστικού θεσμού.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν:

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ
- Λύκειο των Ελληνίδων - Παράρτημα Βέροιας

- Λύκειο των Ελληνίδων - Παράρτημα Λήμνου

- Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής «Ο Φάρος»

- Λύκειο των Ελληνίδων - Παράρτημα Φλώρινας

- Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Μάμαντος

- Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Κρυονερίου

- Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου και Περιχώρων

- Σύλλογος Βλάχων Βέροιας

- Τμήμα Λαογραφίας Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολλαπλής Ανάπτυξης Δήμου Βέροιας


ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ
- Λύκειο των Ελληνίδων - Παράρτημα Βέροιας

- Λύκειο των Ελληνίδων - Παράρτημα Κατερίνης

- Επιμορφωτικός Σύλλογος Νέου Μοναστηρίου «Η Ανατολική Ρωμυλία»

- Πολιτιστικό Σωματείο «Χοροστάτες»

- Τμήμα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών Ευόσμου – Δήμου Κορδελιού Ευόσμου

- Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Χριστού

- Λύκειο των Ελληνίδων - Παράρτημα Βόλου

- Πολιτιστικός Σύλλογος Χαριέσσας «Άγιος Δημήτριος»

- Εύξεινος Λέσχη Βέροιας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.