Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Για το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων ρωτά η Αγαθοπούλου τον υπουργό υγείας

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και η τιμολογιακή πολιτική του Υπουργείου Υγείας». Η ερώτηση θα συζητηθεί την Πέμπτη το πρωί στην ολομέλεια και θα μεταδοθεί απευθείας από το κανάλι της βουλής.
Ακολουθεί ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση:

Αθήνα, 24/2/2014

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων και η τιμολογιακή πολιτική του Υπουργείου Υγείας».

Στις 13/2/2014, με αρ. ΦΕΚ 329, εκδόθηκε το νέο δελτίο τιμών συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Σύμφωνα με δύο προηγηθείσες υπουργικές αποφάσεις (ΦΕΚ 64/Β/16.1.2014 ΚΑΙ ΦΕΚ 88/Β/21.1.2014), «Σε κάθε αναθεώρηση τιμών δεν επιτρέπονται αυξήσεις. Οι νέες τιμές δύναται να είναι ίσες ή μικρότερες από τις ισχύουσες». 

Σε αρμονία με τις εν λόγω νομοθετικές προβλέψεις, ο κ. Υπουργός Υγείας δήλωνε – τη στιγμή της εξαγγελίας του επερχόμενου δελτίου τιμών – ότι με αυτό θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 300 εκ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη και πως οι μειώσεις αυτές θα ωφελήσουν και τον Έλληνα ασθενή, αφού θα αγοράζει φθηνότερα τα φάρμακά του.

Παρ’ όλες τις εξαγγελίες, φάνηκε για άλλη μια φορά ο πραγματικός στόχος του Υπουργείου: μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης δια της περαιτέρω επιβάρυνσης του ασθενούς, με παράλληλη δηλαδή αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης. 

Σύμφωνα δε με στοιχεία που δημοσιοποίησε, ως όφειλε, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, η προβλεπόμενη εξοικονόμηση δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ανέρχεται τελικά σε λιγότερα από 240 εκ. ευρώ. Τέλος, δημοσιεύτηκε και κατάλογος φαρμάκων που έλαβαν τιμή και θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση των ανωτέρω,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σε ποια ακριβώς φάρμακα (και ποιών θεραπευτικών κατηγοριών) μειώθηκε η τιμή, σε ποια (και ποιων θεραπευτικών κατηγοριών) έμεινε σταθερή και πως τιμολογήθηκαν εκείνα που θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά· με ποιο κριτήριο ελήφθησαν όλες οι σχετικές αποφάσεις και πόση είναι τελικά η εξοικονόμηση;

- Από τις 15/2/2014, στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχουν αλλάξει οι ασφαλιστικές, αλλά όχι οι λιανικές τιμές των φαρμάκων. Είναι οδηγία του Υπουργείου και αν ναι, πώς δικαιολογείται;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ειρήνη Ελένη Αγαθοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.