Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Γράψε… λάθος, Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Γράφει ο Σπύρος Καρτσώνης
● Ανεξάντλητα τα αποθέματα μαργαριταριών στις οθόνες μας, στα ερτζιανά και, κυρίως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ελληνιστί… social media! Βαριέσαι να μαζεύεις! Παρά τη στενοχώρια και την αγωνία -λόγω σεισμών- των ημερών, μάζεψα πάλι αρκετά. Ιδού μερικά:

«Είναι η πρώτη καλή ευκαιρία στα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα του δευτέρου ημιχρόνου».
Τι λες, βρε παιδί μου! Θα πρόκειται ασφαλώς για αγώνα αργό και ανιαρό! Να περάσουν ολόκληρα δέκα δευτερόλεπτα και να μη γίνει τίποτε άλλο αξιόλογο!

 «Μυρίζει σκοτάδι».
… Και αγραμματοσύνη!

«Θα επιχειρηθεί μια επιχείρηση ανέλκυσης του βυθισμένου πλοίου».
… Και μια προσπάθεια… καθέλκυσης της απροστάτευτης γλώσσας!

«Είπαμε να επιτεθούμε πρώτοι, αν μας επιτεθούν οι αναρχικοί».
Αυτό θα πει ταχύτητα! Να ανατρέπεις μια χρονική ακολουθία γεγονότων. Σα να λέμε να κλειδώνεις το συρτάρι και να προλαβαίνεις να ρίχνεις τα κλειδιά… μέσα! Το άκρον άωτον της ταχύτητας!

«Τα πνεύματα ανέβηκαν χτες στη Βουλή».
… Υπάρχει ακόμη τέτοιο είδος στη Βουλή; Κι εγώ που νόμιζα πως έχουν οριστικώς απέλθει τα πνεύματα απ’ αυτήν!
Τώρα όμως προβληματίζομαι: η παρουσία πνευμάτων στη Βουλή είναι καλό ή κακό; Ας μου δώσει κάποιος μιαν απάντηση. Αν είναι δυνατόν… πνευματώδη!

● Και τώρα κάτι διαφορετικό. Θα δούμε τα μαργαριτάρια που αλίευσε στα ‘‘πόθεν έσχες’’  των πολιτικών μας η Μαρίλη Μαργωμένου και τα παρουσίασε στην ‘‘Καθημερινή’’ με τίτλο ‘‘Μαργαριτάρια σε «πόθεν έσχες» πολιτικών’’ τον προηγούμενο Δεκέμβριο! Ο περιορισμένος χώρος όμως και το είδος της στήλης μάς περιορίζουν, και έτσι θα αναφερθούμε μόνο στα σημεία που έχουν γλωσσικό ενδιαφέρον.

(Περιττό βεβαίως να τονιστεί ότι, ενώ η δήλωση της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών ονομάζεται ‘‘πόθεν έσχες’’, οι πολιτικοί μας δηλώνουν μόνο το ‘‘έσχες’’ και αποκρύπτουν το ‘‘πόθεν’’. Και ερωτά ο κάθε καχύποπτος: Μήπως σκοπίμως νομοθέτησαν με αυτόν τον τρόπο την υποχρέωσή τους αυτή, ώστε να μη δίνουν λόγο σε κανέναν για το πώς απέκτησαν την περιουσία τους;)

Χαρείτε τα μαργαριτάρια και θαυμάστε τους ανθρώπους που μας κυβερνούν! Αντιγράφω από τη Μαρίλη Μαργωμένου:

Ίσως να μην ξέρατε πως πρόσφατα 3ος αντιπρόεδρος της Βουλής διετέλεσε ο κύριος «A. Αλευρός», ή πως προ ετών εξελέγη βουλευτής Επικρατείας ο «Ενάγγελος Ατσίναρος». Και πιθανότατα θα αγνοείτε πως κάποτε υπήρξε υπουργός Εργασίας ο «Αν. Γιαννίσεης». Γιατί στο κάτω κάτω, θα ήταν δύσκολο να γνωρίζετε τους «εξωτικούς» αυτούς κυρίους. Βλέπετε, στην πραγματική ζωή, ο κύριος με το... καλλιτεχνικό «Γιαννίσεης» συστήνεται «Τάσος Γιαννίτσης», όπως ακριβώς ο «A. Αλευρός» ακούει στο «Νάσος Αλευράς» και ο «Ενάγγελος Ατσίναρος» αποκαλείται «Ευάγγελος Αντώναρος». Αλλά καθώς και οι τρεις τους έχουν γραφικό χαρακτήρα που δηλώνει σαφή κλίση στην... ιατρική επιστήμη, στη δήλωση του «πόθεν έσχες» τους είναι αδύνατον ακόμη και το όνομά τους να γράψουν καθαρά…

Η Σοφία Καλαντζάκου, από την άλλη, έχει μεγάλη περιουσία, αλλά καμία έφεση στην ορθογραφία. Στο προηγούμενο «πόθεν έσχες» της είχε γράψει 7 φορές την Κυπαρισσία... «Κυπαρυσία». Εφέτος όμως βελτιώθηκε, και έτσι τώρα την έχει γράψει 5 φορές... «Κυπαρισία». Και δεν είναι η μόνη που στο σχολείο δεν πρόσεχε, γιατί ονειρευόταν πώς θα γίνει βουλευτής. Ο Ε. Τσακαλώτος ξανά και ξανά γράφει πως τα ακίνητά του είναι στην «Κηφησιά». Η Μιλένα Αποστολάκη έχει καταφέρει να γράψει λάθος το όνομα του γιου της: «Κυριότητα του ανήλικου τέκνου Γ. Σιγγελίδη». Και ο Β. Μουλόπουλος μας λέει πως η διαπραγμάτευση «έχει τεθεί εκτώς», ενώ η Ελένη Κουντουρά δηλώνει πως αυτή την εποχή είναι... «εκ διαστάση»!

Έως την άλλη Κυριακή, φίλοι μου, θα έχετε αρκετό χρόνο για να εμπεδώσετε ότι, είτε από την Κυπαρισσία είναι ένας πολιτικός είτε από την Κηφισιά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει θέσει εαυτόν εκτός… ορθογραφίας και η σχέση του με τη γλώσσα να είναι εν διαστάσει!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.