Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Οι αγρότες που θα κρατούν βιβλία εσόδων-εξόδων παραμένουν στον ΟΓΑ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την παρέμβασή του στη β΄ ανάγνωση του σχεδίου νόμου: «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του ΥπΑΑΤ», στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο με τα βιβλία εσόδων-εξόδων για τους αγρότες

«Όλοι γίναμε αποδέκτες της αγωνίας των αγροτών για το τι μέλει γενέσθαι καθώς μπήκε το νέο έτος και ακόμη δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι οι όροι υπαγωγής των αγροτών στο καθεστώς των βιβλίων εσόδων-εξόδων. Βεβαίως, η απόφαση για την αλλαγή στη φορολόγηση των αγροτών ήταν γνωστή εδώ και ένα χρόνο. Επομένως δεν θα έπρεπε να παρατηρηθούν αυτά τα φαινόμενα. Καθώς, όμως, δόθηκε παράταση στην έναρξη της διαδικασίας τήρησης βιβλίων θέλω να πιστεύω ότι θα μελετηθούν όλες οι παράμετροι του θέματος, και αυτές που τίθενται με την «τροπολογία Τζαμτζή», έτσι ώστε να μην ανακύψουν εκ νέου ερωτηματικά».

Οι αγρότες που θα κρατούν βιβλία εσόδων-εξόδων παραμένουν στον ΟΓΑ
«Επειδή επιχειρείται κατατρομοκράτηση των αγροτών με τη διασπορά ψευδών φημών θέλω να ξεκαθαρίσω -μετά και από επικοινωνία μου με τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση- ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο αποχώρησης των αγροτών που θα κρατάνε βιβλία από τον ΟΓΑ και υπαγωγής τους στον ΟΑΕΕ».

Τα βιβλία εσόδων-εξόδων θα «κτυπήσουν» τις ελληνοποιήσεις και τις υψηλές τιμές

«Η καθιέρωση βιβλίων δεν στοχεύει μόνο στη δικαιότερη, με βάση το πραγματικό εισόδημα φορολόγηση των αγροτών, αλλά και στην αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων και το κλείσιμο της ψαλίδας στις τιμές από το χωράφι στο ράφι. Όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη κατά το παρελθόν με τα εικονικά τιμολόγια με δέλεαρ τη μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ».

Όπου προκύπτουν «σκιές» το λόγο έχει η δικαιοσύνη
«Για το θέμα που έθιξαν οι συνάδελφοι με το δημοσίευμα της REAL NEWS, αναφορικά με τα πορίσματα της Επιτροπής Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που διέταξε ο Οικονομικός Εισαγγελέας, δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο επί της ουσίας των πορισμάτων. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δέχθηκα ανάλογη εισήγηση από την Διεύθυνση Αγροτικού Συνεργατισμού για έλεγχο στις τρεις αυτές Αγροτικές Οργανώσεις, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ. Ζήτησα άμεσα την διεξαγωγή ελέγχου, και τη συνδρομή του ΣΔΟΕ και του Οικονομικού Εισαγγελέα. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Οικονομικό Εισαγγελέα και τη δικαιοσύνη. Δόγμα αυτής της Κυβέρνησης είναι: διαφάνεια παντού, φως παντού, καμία σκιά. Όπου υπάρχουν σκιές το λόγο έχει η δικαιοσύνη».

Η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος πλήγμα για την αγελαδοτροφία

«Η Έκθεση του ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι, η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής, του φρέσκου γάλακτος. θα διευκολύνει περισσότερο τις εισαγωγές φθηνού γάλακτός, και επομένως θα πέσουν οι τιμές στο ράφι. Η ίδια όμως Έκθεση, δεν απαντά γιατί το μακράς διάρκειας γάλα, στο οποίο είναι πιο εύκολες οι εισαγωγές είναι ακριβότερο από το φρέσκο. Επιπλέον, η Έκθεση του ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι με την επιμήκυνση, θα μειωθούν οι επιστροφές ληγμένων προϊόντων και άρα, θα έχουμε μια μείωση της τάξεως του 5% επί της τιμής. Επομένως, για μια μέση 4μελή οικογένεια που καταναλώνει, ένα λίτρο γάλα, 4 ποτήρια ημερησίως, η μηνιαία εξοικονόμηση στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι της τάξης του 1,5 ευρώ. Επιδιώκοντας την αμφίβολη αυτή και πενιχρή εξοικονόμηση, εκείνο που σίγουρα θα συμβεί και που η ίδια η Έκθεση του ΟΟΣΑ αναγνωρίζει, είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της εγχώριας αγελαδοτροφίας, με τις όποιες συνέπειες στην ελληνική οικονομία».

Μέτρα προστασίας αγροτών από «μπαταχτζήδες» εμπόρους
«Διασυνδέεται το Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων με την ηλεκτρονική βάση του Γ.Ε.ΜΗ. Με τη διασύνδεση αυτή επιχειρούμε καθαρούς κανόνες στην εμπορία αγροτικών προϊόντων. Οι έμποροι υποχρεούνται να καταθέτουν εγγυητική επιστολή. Έτσι θα περιοριστούν τα φαινόμενα με «μπαταχτζήδες» εμπόρους που ρίχνουν «κανόνια» και «φεσώνουν» τους παραγωγούς ή τους εξοφλούν όποτε… τους καπνίσει».

Προστατεύονται ακόμη περισσότερο τα ζώα συντροφιάς
«Ενισχύεται το πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς με αυστηροποίηση των επιβαλλόμενων κυρώσεων στις περιπτώσεις μη τήρησης των κανόνων καλής μεταχείρισης και εν γένει της ευζωίας των ζώων συντροφιάς. Η συμπεριφορά προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού κάθε κοινωνίας. Από την εποχή των αρκουδιάρηδων που περιέφεραν τις αρκούδες στα χωριά, τραβώντας τες από τη μύτη με το χαλκά, προσφέροντας πρωτόγονο θέαμα, έχουμε κάνει τεράστια άλματα. Φοβούμαι όμως ότι η αρχική εντύπωση για τη δυνατότητα παραστάσεων σε δελφινάρια, γεγονός που ο ΣΚΑΪ χαρακτήρισε ως φωτογραφική διάταξη, αδικεί τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και χαίρομαι για τη διευκρίνιση ότι θα υπάρξει διόρθωση στη σχετική διάταξη».

Θεσμοθετούνται οι Αγορές Παραγωγών για να μειωθούν οι τιμές στο ράφι
«Θεσμοθετούνται οι Αγορές Παραγωγών και η παρέμβαση αυτή, όπως και η καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων στους αγρότες, φιλοδοξεί να μειώσει την ψαλίδα στις τιμές από το ράφι στο χωράφι. Η απευθείας πώληση των αγροτικών προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς στους καταναλωτές, χωρίς τη μεσολάβηση ενδιάμεσων, πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στη αποκλιμάκωση των τιμών, ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα».

Απλοποιείται η παραχώρηση ακινήτων για ανέγερση σταυλικών εγκαταστάσεων
«Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών μας για τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, απλοποιείται η διαδικασία παραχώρησης της χρήσης ακινήτων έως 8 στρέμματα σε κτηνοτρόφους για την ανέγερση σταυλικών εγκαταστάσεων, χωρίς δημοπρασία με απόφαση του Περιφερειάρχη. Δημοπρασία διενεργείται μόνο αν υπάρχουν περισσότεροι του ενός ενδιαφερόμενοι για την παραχώρηση χρήσης του ίδιου ακινήτου».

Συνταγογράφηση για τα φυτοφάρμακα
«Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο διακίνησης και εμπορίας φυτοφαρμάκων. Καθιερώνεται για πρώτη φορά η συνταγογράφηση από αρμόδιο επιστήμονα για τη χρήση φυτοφαρμάκων. Η ρύθμιση αυτή φιλοδοξεί α) να μειώσει την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και συνακόλουθα να ενισχύσει την προστασία του περιβάλλοντος και β) να περιορίσει τη διακίνηση παράνομων ή και ληγμένων φυτοφαρμάκων».

Διευκολύνεται η άμεση εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών των νεοεισερχόμενων
«Διευκολύνεται η άμεση εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών των νεοεισερχόμενων που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία και κτηνοτροφία, καθώς δεν αποτελεί προϋπόθεση αναγνώρισής τους ως επαγγελματιών αγροτών για τα δύο πρώτα χρόνια α) η τήρηση του εισοδηματικού κριτηρίου του 35% του συνολικού εισοδήματος από αγροτική ενασχόληση και β) η ασφάλιση στον ΟΓΑ. Έτσι, οι νεοεισερχόμενοι αγρότες μπορούν άμεσα να εντάσσονται σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης».

Θεσμοθετείται ο κτηνίατρος εκτροφής
«Με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται ο κτηνίατρος εκτροφής, ο οποίος θα συνδράμει τον κτηνοτρόφο, στην παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων ζωικής προέλευσης, στην εφαρμογή της σήμανσης, που αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδοτήσεων και στην πρόληψη των ασθενειών με στόχο τη μείωση των χορηγούμενων φαρμάκων. Ο κτηνίατρος εκτροφής αναλαμβάνει την εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου και εκρίζωσης ζωοανθρωπονόσων και κυρίως αυτό της βρουκέλωσης στα αιγοπρόβατα. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων εδώ και μια δεκαετία δεν είναι ικανοποιητικά, γεγονός που έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη κοινοτικοί έλεγχοι. Αν δεν δράσουμε άμεσα, υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής από την ΕΕ μέτρων, όπως: η απαγόρευση διακίνησης φέτας στην ΕΕ, η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, η επιβολή προστίμων, η διακοπή χρηματοδότησης προγραμμάτων κ.ά.».

Η συμμετοχή της Ε.Ε. για εμβόλια αυξάνεται στο 75%
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυξάνει κατ’ εξαίρεση για την Ελλάδα τη συγχρηματοδότηση από 50% που είναι σήμερα σε 75% της δαπάνης για την αγορά των εμβολίων, τις εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς και την πρόσληψη εποχικού προσωπικού. Ενώ για πρώτη φορά συγχρηματοδοτεί κατά το ίδιο ποσοστό την αμοιβή του ιδιώτη κτηνιάτρου για τον εμβολιασμό και τις δειγματοληψίες».

Νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» της παλαιάς ΑΤΕ
«Όσον αφορά στα «κόκκινα δάνεια» της παλαιάς Αγροτικής, η Κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη νομοθετική ρύθμιση, η οποία, όμως, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι είναι συμβατή με την ενωσιακή νομοθεσία. Αμέσως μετά, θα την καταθέσει στην Εθνική Αντιπροσωπεία».

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται απλούστευση διαδικασιών
«Το νομοσχέδιο στοχεύει, στο πρώτο του μέρος, στη θέσπιση ενός επικαιροποιημένου, αναλογικού και αποτρεπτικού κυρωτικού συστήματος στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών, της υγείας και της προστασίας των ζώων, καθώς επίσης και της διαχείρισης των ζωικών υποπροϊόντων και παραγώγων προϊόντων. Επιχειρείται μια απλούστευση των διαδικασιών διότι μέχρι σήμερα έχουμε πληθώρα νομικών βάσεων και νομοθετημάτων με αποτέλεσμα παρόμοιες περιπτώσεις να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.