Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

«Απόψε δεν έχουμε φίλους» με τους φίλους της λέσχης ανάγνωσης.


Της Χαρούλας Καραμπίδου
Εν δράσει με το νέο έτος η λέσχη ανάγνωσης της δημόσιας βιβλιοθήκης Κιλκίς. Με όρεξη για διάβασμα, επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση για το 2014, την Τρίτη 14 Ιανουαρίου στο καφέ μπαρ Ερωδιός. Το βιβλίο που είχε επιλεχτεί για συζήτηση ήταν της Θεσσαλονικιάς Σοφίας Νικολαϊδου, το «Απόψε δεν έχουμε φίλους».
Οι διαφορετικές εμπειρίες, πεποιθήσεις και σκέψεις των μελών τροφοδότησαν μία ζωηρή κουβέντα. Ήταν μια ενδιαφέρουσα βραδιά συζήτησης και συνάμα εορταστική αφού η παρέα έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Το φλουρί έπεσε στο κομμάτι της λέσχης γι’ αυτό και αποφασίστηκε το βιβλίο, δώρο του τυχερού, να χαριστεί στη βιβλιοθήκη.

Όσον αφορά στο βιβλίο την υποφαινόμενη της ενθουσίασε. Βιβλίο δυνατό, γεμάτο συναισθήματα και μηνύματα. «…οι άξιοι οι τίμιοι εξοστρακίζονται, οι δημαγωγοί και οι κομφορμιστές φτάνουν ψηλά»

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε το 2010 και καλύπτει εβδομήντα τέσσερα χρόνια σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Δωσίλογοι, προδότες, μαυραγορίτες, ουδετερόφιλοι, πανεπιστημιακοί, φοιτητές, διανοούμενοι, ανυποψίαστοι, καιροσκόποι, πρόσφυγες, κατακτητές και φυλακισμένοι, Γερμανοί, Εβραίοι, Έλληνες με φόντο τη Θεσσαλονίκη στη Γερμανική κατοχή, τη δεκαετία του ΄80, το Δεκέμβριο του 2008 όταν με αφορμή το θάνατο Γρηγορόπουλου οι νέοι ξεσπούν. «Άτιμο πράγμα η ιστορία. Πέφτει επάνω στη ζωή και την πλακώνει».

Η συγγραφέας χωρίς να κρίνει, να μας λέει ποιο είναι το σωστό και πιο το λάθος, αφήνει τον αναγνώστη να τοποθετηθεί. Αγγίζει σελίδες που διχάσουν, θυμώνουν, σκαλίζει πληγές που είναι ακόμα ματώνουν. « η Ιστορία είναι υπόθεση προσωπική. Πρώτα κοιτάς πού χύθηκε το αίμα σου και ύστερα διαλέγεις πλευρά».

Άλματα στο χρόνο, κομμάτια ιστορίας που όσο η πλοκή κλιμακώνεται συμπληρώνουν το παζλ. Χαρακτήρες γλαφυροί και αναγνωρίσιμοι που φαινομενικά δείχνουν να μη συνδέονται μεταξύ τους αλλά τελικά μπλέκονται στο ίδιο δίχτυ χωρίς να μπορούν να αποδράσουν, παρασυρόμενοι από τη δίνη των γεγονότων που τους διαμορφώνουν, πλάθουν συνειδήσεις, ιδεολογίες, νοοτροπίες. Είναι οι προσωπικές ιστορίες των ηρώων που συνθέτουν τα μεγάλα γεγονότα. Σκηνές συγκινητικές και χιουμοριστικές μπλεγμένες καταπληκτικά με ιστορικά περιστατικά.

Γεγονότα του κοντινού παρελθόντος, που τα έζησαν και μας τα έχουν διηγηθεί οι γονείς και οι παππούδες μας, σε κάποια ήμασταν παρόντες και οι σημερινοί τριανταπεντάρηδες ενώ τα πιο πρόσφατα τα παρακολουθήσαμε σε απευθείας μετάδοση.

Τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα; Πώς φτάσαμε εδώ; Οι ρίζες της παθογένειάς μας τρέφονται ακόμα; Οι πολιτικές και κοινωνικές αρρώστιες συνεχίζουν να περνούν στο dna μας;

«Και ποιος μας βεβαίωσε παρακαλώ, πως αυτή η χώρα ποτέ δεν πεθαίνει;»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.