Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΟΑΕΔ: 12μηνες συμβάσεις για 10.000 ανέργους στον ιδιωτικό τομέα

Προσλήψεις 10.000 ανέργων ηλικίας 30 - 66 ετών, στον ιδιωτικό τομέα, με επιδότηση 450 ευρώ το μήνα, στις επιχειρήσεις που θα τους απασχολήσει για 12 μήνες, προβλέπει Νέο Πρόγραμμα Επιδοτούμενων Θέσεων Εργασίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. Το συνολικό κόστος του Προγράμματος ανέρχεται σε 54.000.000 ευρώ.
Ο μισθός των ανέργων θα είναι επιπλέον των 450 ευρώ και οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 - και μέσα στον Ιανουάριο - με Δημόσια Πρόσκληση του Ο.Α.Ε.Δ., μετά την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Οικονομικών και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

Το Νέο Πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα είναι πιο ευέλικτο, σε σχέση με τα ως τώρα Επιδοτούμενα Προγράμματα Απασχόλησης, καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χωρίς να δεσμεύονται ότι, θα πρέπει να επιλέξουν τον άνεργο, που θα τους υποδείξει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον Ο.Α.Ε.Δ. με δελτίο ανεργίας σε ισχύ, να έχουν συμπληρώσει το ατομικό δελτίο για το επαγγελματικό «προφίλ» τους και τις δεξιότητες, που συμβάλλουν στην εργασιακή τους αποκατάσταση και να μην είχαν απασχοληθεί τον τελευταίο χρόνο στην ίδια επιχείρηση, που μπορεί να τους ξαναπροσλάβει, έστω και με αλλαγή νομικής μορφής, με επιδότηση.

Η επιχείρηση θα επιδοτείται με 18 ευρώ, ημερησίως, και για διάστημα 25 ημερών, κάθε μήνα, δηλαδή, με 450 ευρώ για κάθε άνεργο που θα προσλάβει.

Επισημαίνεται ότι, η επιδότηση καλύπτει μέρος του μισθολογικού κόστους και δεν είναι η τελική αμοιβή για τον εργαζόμενο. Αντίθετα, η τελική αμοιβή διαμορφώνεται, με βάση τα όσα προβλέπει η Εργασιακή και Ασφαλιστική Νομοθεσία.

Προϋποθέσεις
Οι επιχειρήσεις - εργοδότες δεν θα πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Στο Πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις, που κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την επιβολή της αίτησης, έχουν προχωρήσει σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για το προσωπικό που απασχολούν, με μετατροπή σύμβασης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Αν μία επιχείρηση προσλάβει άνεργο και μειώσει το προσωπικό της θα πρέπει να το αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες, διαφορετικά θα χάσει το τμήμα της επιδότησης, που αντιστοιχεί στις θέσεις εργασίας που μείωσε.

Ποιές επιχειρήσεις δεν εντάσσονται στο Πρόγραμμα

- Δημόσιες επιχειρήσεις.

- Νυχτερινά κέντρα.

- Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης (Security).

- Επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων (Telemarketing).

- Εποχικές επιχειρήσεις για το εποχικό προσωπικό τους.

- Επιχειρήσεις για τα Υποκαταστήματα ή τα Γραφεία τους στο Εξωτερικό.

- Εξωχώριες εταιρίες (Off - shore).

- ΚΤΕΛ.

- Σύλλογοι και Σωματεία, που δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

- Επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν αυτοτελή επαγγελματική έδρα ή όταν η έδρα είναι η οικία του εργοδότη (λογιστές, ασφαλιστές, πολιτικοί μηχανικοί κ.τ.λ.) εκτός από τις επιχειρήσεις, που απασχολούν προσωπικό εκτός της έδρας τους.

- Επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον Τομέα της Αλιείας και της παραγωγής γεωργικών προϊόντων, καθώς και επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τη μεταπώληση προϊόντων σε εμπόρους.

- Επιχειρήσεις, που εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ποσών από Κρατικές ενισχύσεις.

- Επιχειρήσεις, που δημιουργήθηκαν από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία, υπό τον όρο ότι, θα προσλάβουν το ίδιο προσωπικό που είχαν πριν από τη μεταβίβαση ή την αλλαγή της νομικής μορφής τους.

- Επιχειρήσεις, που χαρακτηρίζονται «προβληματικές».

Τέλος, δεν είναι δυνατή η πρόσληψη ανέργων σε επιχείρηση, που είχε απασχοληθεί τον προηγούμενο χρόνο, ακόμη και αν η επιχείρηση έχει αλλάξει νομική μορφή όταν υποβάλλει το αίτημα.

Επίσης, δεν είναι δυνατή η πρόσληψη με επιδότηση για άτομα, που θα απασχοληθούν σε νυχτερινές βάρδιες (22.00 - 06.00).

1 σχόλιο:

  1. και κάπως έτσι μάθαμε ότι υπάρχει ακόμη ..... Εργασιακή και Ασφαλιστική Νομοθεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.