Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Αλτ! Ακίνητα! Ληστεία...

Άρθρο του Νίκου Χατζηνικολάου στη Realnews
Το νέο φορολογικό σύστημα για τα ακίνητα, που έρχεται όχι μόνο να μονιμοποιήσει αλλά και να αυξήσει τα άγρια «χαράτσια» των τελευταίων ετών, είναι κατά κοινή ομολογία η χαριστική βολή στην ήδη «γονατισμένη» ελληνική κοινωνία και ιδίως στη μεσαία τάξη, που αποτελεί παραδοσιακά τη ραχοκοκκαλιά της.
Γιατί βέβαια τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά έχουν οδηγηθεί στην πτώχευση και στην εξαθλίωση προ πολλού... Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή, η οποία μετατρέπει στην πραγματικότητα το δημόσιο χρέος σε ιδιωτικό, μεταφέροντας στις πλάτες των πολιτών τις κρατικές δανειακές υποχρεώσεις, που δημιούργησαν με την άφρονα και σκανδαλώδη διαχείρισή τους τα κόμματα και οι πολιτικοί που κυβέρνησαν τη χώρα στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. 

Πρόκειται για μια σταδιακή δήμευση, για ένα «κούρεμα» ακινήτων πολύ χειρότερο από το πολυσυζητημένο στις Βρυξέλλες και επαπειλούμενο «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων στον ευρωπαϊκό Νότο...

ΑΛΛΩΣΤΕ οι καταθέσεις είναι υπαρκτές και ρευστοποιήσιμες, σε αντίθεση με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που έχουν μείνει στα προ κρίσης επίπεδα -στα επίπεδα, δηλαδή, του 2008- με προφανή συνέπεια να είναι σήμερα απολύτως εξωπραγματικές. 

Και επομένως οι κυβερνώντες φορολογούν τα τελευταία χρόνια περιουσίες που δεν υπάρχουν. Φορολογούν «αέρα», καθώς στην περίοδο των μνημονίων η πραγματική αξία των ακινήτων, η εμπορική τους τιμή έχει υποχωρήσει από 30% έως 40% στην καλύτερη περίπτωση... 

Και βέβαια είναι εξόχως αποκαλυπτικό των προθέσεων των δανειστών το γεγονός ότι ενώ προγραμματιζόταν αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών μέσα στο 2014, η διαδικασία αυτή έχει πλέον παγώσει και δεν αναμένεται να προχωρήσει πριν από το 2016, όπως ο ίδιος ο Ολι Ρεν ανακοίνωσε πρόσφατα προς... αποφυγήν παρεξηγήσεων. 

Προφανώς η τρόικα έχει αποφασίσει να «σκουπίσει» μέχρι τότε την ελάχιστη εναπομείνασα ρευστότητα των ελληνικών νοικοκυριών και να «βάλει στο χέρι» τα φιλέτα της εγχώριας κτηματαγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση για την επανέναρξη των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, χωρίς κανένα «δίχτυ» προστασίας των οικονομικά αδυνάμων, αδιαφορώντας παντελώς για τις κοινωνικές συνέπειες!

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΡΑΜΑ, όμως, για τη χώρα είναι ότι αυτή η φορολογική πολιτική, που αποτελεί την αποθέωση της τεκμαρτής φορολόγησης και του εξωλογιστικού προσδιορισμού, θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. 

Πρόκειται για φόρους «αρπαγής» που είναι βέβαιο ότι θα βαθύνουν την ύφεση, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους κάνουν σκέψεις επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και στη μετανάστευση ανθρώπων και περιουσιών στο εξωτερικό. 

Και οι διαπιστώσεις αυτές δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα ή πολιτικό της αντιπολίτευσης. Είναι διαπιστώσεις της πλειονότητας των ηγετικών στελεχών του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Η Alpha Bank, για παράδειγμα, στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο της σημειώνει ότι ο φόρος αυτός έχει «δημευτικό χαρακτήρα», «ισοδυναμεί με φαλκίδευση της ακίνητης περιουσίας» και «ανοίγει την όρεξη επιβολής ανάλογων φόρων στην κατοχή άλλων περιουσιακών στοιχείων»! 

Η τράπεζα επισημαίνει ότι η υπερφορολόγηση των ακινήτων τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε απαγόρευση της λειτουργίας της κτηματαγοράς, με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η εκτιμώμενη νέα μεγάλη πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες το 2013, από το ήδη εξαιρετικά χαμηλό επίπεδό τους το 2012, θα συμβάλει στην πτώση του ΑΕΠ το τρέχον έτος κατά -1,2 ποσοστιαίες μονάδες...

ΑΝ ΚΑΝΕΙΣ συνυπολογίσει ότι ο καταποντισμός της δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων συνεπάγεται επίσης και συνεχή πτώση της παραγωγής σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτός ο βαθύτατα υφεσιακός και αντιαναπτυξιακός χαρακτήρας αυτής της πολιτικής. 

Στα χρόνια της τρόικας οι φόροι που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία έχουν σχεδόν επταπλασιαστεί! Αυξήθηκαν κατά 684%! Από τα 487 εκατ. ευρώ του 2010, φτάσαμε στο 1,17 δισ. ευρώ του 2011, στα 2,75 δισ. ευρώ του 2012, ενώ και για το 2013 υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν άλλα 2,75 δισ. ευρώ. Οσο για το επόμενο έτος, ο στόχος είναι να φθάσουν τα 2,9! Το αναθεωρημένο σχέδιο για τον φόρο ακινήτων που προέκυψε μετά από διαβούλευση με τους βουλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προβλέπει την είσπραξη 2,6-2,65 δισ. ευρώ. 

Ξέρετε ποια «ισοδύναμη» λύση προκρίνουν για να καλύψουν το κενό των 250-300 εκατ. που υπολείπονται για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί; Την ισόποση περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων! Τη χρονιά, δηλαδή, που κυβέρνηση και τρόικα προσδοκούν και ανακοινώνουν πομποδώς ότι η οικονομία θα εμφανίσει, έστω και οριακά, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κόβουν κονδύλια που θα έδιναν αναπτυξιακή ώθηση... 

Και αποκαλύπτουν έτσι ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι να «βάλουν χέρι» στις περιουσίες των πολιτών... Πρόκειται για ληστεία εκ προμελέτης, χωρίς ελαφρυντικά!

1 σχόλιο:

  1. ''Ληστεία εκ προμελέτης, χωρίς ελαφρυντικά!''.
    Αφιερωμένο, και αυτό, στο ''ναισεόλα'' Γεωργαντά.
    Υπάρχει απάντηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.