Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Καθιστική εργασία: Ενάντια στο φυσιολογικό βάρος σώματος

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η εργασία σε γραφείο είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι οδηγεί σε αύξηση βάρους, κυρίως όταν αυτή συνδυάζεται με ένα καθιστικό τρόπο ζωής. Η καθιστική εργασία όχι μόνο συμβάλλει στο να προσλαμβάνει κανείς περισσότερες θερμίδες, αλλά παράλληλα συμβάλει στο να καταναλώνει ολοένα και λιγότερες θερμίδες. Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ του Καναδά έφτασαν στο συμπέρασμα ότι οι κοπέλες που έκαναν μια πνευματική εργασία (δηλ. έπρεπε να απαντήσουν σε μια σειρά από τέστ ή να γράψουν μια περίληψη) μόλις τελείωναν την εργασία τους έπαιρναν χωρίς τύψεις έτοιμα τρόφιμα από το μπουφέ, πολύ περισσότερο σε σύγκριση με άλλες σπουδάστριες ,οι οποίες είχαν προφτάσει να ξεκουραστούν για μισή ώρα.

Τι συμβαίνει όμως από ορμονικής πλευράς όταν κάποιος κάνει καθιστική εργασία; 


Το στρες που οφείλεται στην πνευματική εργασία προκαλεί μια αλλοίωση στο αίμα στα επίπεδα της γλυκόζης "το καύσιμο" του εγκεφάλου.Η ανισορροπία αυτή οδηγεί το άτομο στο να καταναλώνει περισσότερη τροφή, στην προσπάθειά του να επαναφέρει την ισορροπία. 
Από την άλλη πλευρά, το στρες που προκαλεί η πολύωρη εργασία μπροστά από ένα ΗΥ και όχι μόνο, αυξάνει την ποσότητα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που αυξάνει το αίσθημα της πείνας. Επιπροσθέτως, η ανία,η ένταση και το αίσθημα κούρασης που χαρακτηρίζει μια πολύωρη καθιστική εργασία, είναι εύκολο να κατευναστούν με την πρόσληψη τροφής, και κυρίως τροφής η οποία συνδυάζει τα λιπαρά με τους υδατάνθρακες. 


Τρόφιμα με την συγκεκριμένη σύνθεση (λιπίδια και υδατάνθρακες) είναι εύκολο να καταναλωθούν στο γραφείο και προσφέρουν μια πολύ συγκεκριμένη αντικαταθλιπτική δράση, λόγω της έκκρισης συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστικών ουσιών,οι οποίες φτιάχνουν τη διάθεση.

Πολλές φορές, η συνεχόμενη πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια της εργασίας λειτουργεί ως τονωτικό ή ως μια ανταμοιβή σε ψυχολογικό επίπεδο. Ανταμοίβουμε τον οργανισμό μας με τρόφιμα –υπερ-θερμιδικά και ο συνδυασμός υδατανθράκων και λιπών που αναφέραμε παραπάνω περιλαμβάνει τέτοιου είδους τρόφιμα, προκειμένου να κατευνάσουμε την κούραση, το άγχος, την κακή διάθεσή μας, αλλά με τίμημα το σωματικό βάρος.
Πώς όμως μπορεί κανείς ν’ αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο, ώστε να μην δει τη βελόνα της ζυγαριάς ν’ ανεβαίνει κατακόρυφα. 

Η πρόσληψη τροφής να γίνεται σε συγκεκριμένες ώρες και να είναι μικρή σε ποσότητα. 


Να προτιμώνται τα φρούτα και τα λαχανικά, ακόμη και σε μορφή σαλάτας.
Οι υδατάνθρακες, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη ποσότητα, όχι ν’ αποκλειστούν τελείως από το διαιτολόγιο, και να προτιμώνται τα ολικής αλέσεως προϊόντα –μια που πέπτονται με βραδύτερο ρυθμό και είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι γνωστό ότι "φτιάχνουν" τη διάθεση. 

Στη διατροφή αυτή δεν θα πρέπει να παραλειφθεί η πρόσληψη πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες τονώνουν το μυϊκό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση ενός σταθερού –φυσιολογικού βάρους σώματος. Πάντα βέβαια χωρίς λίπος και μαγειρεμένες με το σωστό –υγιεινό τρόπο. 
5. Ισορροπημένη διατροφή δεν νοείται -χωρίς κάποια μορφή άσκησης . Η δικαιολογία ότι δεν έχουμε χρόνο μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν αφιερώσουμε αρχικά το σαββατοκύριακο μας σε κάποιο είδος σωματικής δραστηριότητας, το οποίο μας ευχαριστεί. Στη συνέχεια είναι σίγουρο ότι θα μπουν στο πρόγραμμά μας και άλλες μέρες. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα είναι ευεργετικά για την υγεία μας.


6. Δεν πρέπει να λησμονούμε ποτέ ότι η άσκηση είναι το φάρμακο κατά του στρες. Ακόμη και μετά από μια κοπιαστική μέρα στο γραφείο και μετά από πολλές υποχρεώσεις καταφέρουμε να αντισταθούμε στην αναβολή μας στο να πάμε γυμναστήριο, να τρέξουμε ή να περπατήσουμε, θα γευτούμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας, που δεν είναι άλλα από ευφορία ,ευεξία και σίγουρα λιγότερη κούραση. 

Η άσκηση βοηθάει στην έκκριση των ενδορφινών, ουσιών που φτιάχνουν τη διάθεση, προσδίδουν ευφορία και ζωτικότητα, ώστε η πνευματική κούραση να είναι πια παρελθόν.




* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.