Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Αλητείες, ψέματα και... “βελτιωμένος” φόρος ακινήτων!

Γράφει ο Θάνος Οικονομόπουλος
Αν "το ψέμα έχει κοντά ποδάρια...", το απολύτως βέβαιο είναι πώς ο ψεύτης (και δη πολιτικός) δεν έχει καθόλου! Η εν τοις πράγμασι διάψευση των "δεσμεύσεων" και εξαγγελιών του, θα τον ακολουθεί, μ' αποτέλεσμα να μην γίνεται πιστευτός και αξιόπιστος, ακόμη και όταν, κάποια στιγμή, παρ' ελπίδα εννοεί αυτά που λέει και λέει όντως αυτά που εννοεί...

Δείτε τον χαμό που γίνεται (και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε...) με τον περιβόητο νόμο για την φορολογία ακινήτων. Που, θυμηθείτε, πηγαινοέρχεται εδώ και 14 ολόκληρους μήνες, χωρίς να λέει να κατασταλάξει. Να ξεκαθαρίσουμε: με η χωρίς κρίση, η ακίνητη ιδιοκτησία θα έπρεπε ν' αποτελεί φορολογητέο αντικείμενο, όπως συμβαίνει σ' όλες τις δυτικές χώρες. 


Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι ο φόρος στον οποίο θα υποχρεωνόταν ο ιδιοκτήτης, θα ήταν δίκαιος, αναλογικός και, φυσικά, ανταποδοτικός όπως επιβάλλει η φιλοσοφία που διαπνέει όλους τους φόρους. 

"Κάτι" δίνεις, ως αντιστάθμισμα για τα οφέλη (ασφάλεια, προστασία, υγεία, κοινωνική μέριμνα κ.λ.π.) που σου εξασφαλίσει το κράτος, ο δημόσιος μηχανισμός που πρέπει από κάπου να εξασφαλίσει το κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας. Πάμε παρακάτω...

Αν στην Ελλάδα "μ. Κ" (μετά κρίση...), έβγαινε το πολιτικό σύστημα και εξηγούσε πώς και εξ αιτίας των τεράστιων δημοσιονομικών προβλημάτων μας αλλά και ως "διόρθωση ημαρτημένων" των περασμένων δεκαετιών της "ανεμελιάς" και της επίπλαστης (με δανεικά...) "ευμάρειας", θα πρέπει να επιβληθεί κάποιου είδους φορολογία στην ιδιοκτησία ακινήτων, και έπειθε ότι η φορολογία αυτή θα είναι και αναλογική και δίκαιη και (σωρευτικά και σε βάθος χρόνου) ανταποδοτική, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετώπιζε πολύ ελεγχόμενες αντιδράσεις. 

Δεν επέλεξε αυτή την "πολιτικά ορθή" τακτική. Αντ' αυτής, προτίμησε να πει σε μια κοινωνία που είδε τα εισοδήματά της να μειώνονται έως και 50%, σε μια κοινωνία που το 30% της είναι άνεργο και δίχως ορατές προοπτικές "κανονικότητας" ένα τεράστιο και συνειδητό ψέμα: πως....η τρόικα της επέβαλε να φορολογήσει "εκτάκτως" (που σημαίνει άπαξ, άντε...δίπαξ, επιτέλους τρίπαξ και τελειώσαμε!) τα ακίνητα για να καλυφθούν "εκτάκτως" και όπως-όπως οι δημοσιονομικές τρύπες! 

Ως "έκτακτη εισφορά" επί των ακινήτων δεν περιέγραψαν το "χαράτσι" που μπήκε (και δη αναδρομικά, από το 2010) και εισέφερε στα δημόσια ταμεία κάμποσα δισ;

Να τώρα που το "έκτακτο" όχι μόνο παγιώνεται θεσμικά και μονιμοποιείται, αλλά και το προσδοκώμενο έσοδο για τα δημόσια ταμεία... αυγαταίνει πολύ πάνω από τις πρώτες "πρόνοιες" που το χαρακτήριζαν... "εκτάκτως"! 

Και πάνε οι φωστήρες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ύστερα από τις στριγκλιές και τις ψηφοθηρικές οιμωγές των βουλευτών (γι' άλλα πίεζαν οι "επαρχιώτες" για τα ... αντίθετα οι "αστικοί"!) να μας πείσουν πως με την "συμβιβαστική" λύση που βρέθηκε ο... μονιμοποιημένος πλέον φόρος ακινήτων, είναι "δίκαιος" και "αναλογικός". Και θα φέρνει στα δημόσια ταμεία 2,5 δισ κάθε χρόνο!

Αλλά, το ερώτημα είναι, γιατί να πιστέψουμε τους κατ' επάγγελμα και καθ' έξη ψεύτες; Αυτούς που το "έκτακτο" το... μονιμοποίησαν παρά τις "δεσμεύσεις" τους; Γιατί (άντε, έστω για μια φορά...) να δεχθούμε πως... ανένηψαν και τώρα δεν μας λένε ψέματα, αφού και ο "βελτιωμένος" φόρος για τα ακίνητα την βάση υπολογισμού του την στηρίζει... στο ψέμα, ένα ψέμα πολύ βολικό για τους τεχνοκράτες του υπουργείου οικονομικών; 

Κι' εξηγούμαστε: ο νέος "μειωμένος" φόρος για τα αστικά ακίνητα (οι ιδιοκτήτες των οποίων και θα "συνεισφέρουν" στα δημόσια ταμεία την μερίδα του λέοντος...) εκτός από το ότι θα έχει και... δεύτερο "καπέλο" φόρο σε όσους έχουν συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, υπολογίζεται και... σε ψεύτικη βάση! Σε "αντικειμενικές αξίες", που υπολείπονται της πραγματικής αγοραίας αξίας των ακινήτων, ακόμη μέχρι και 80 %! 

Έτσι, ένας ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 130 τετραγωνικών στην Αθήνα (με "αντικειμενική αξία" 3000 ευρώ το τ.μ- πραγματική... κάτω από τα 100Ο!) και ενός εξοχικού στο χωριό, που τα απέκτησε... όταν είχε άλλα εισοδήματα, θα κληθεί τώρα να πληρώσει και "μειωμένο" φόρο ξεχωριστά για το κάθε ακίνητο, αλλά και... αυξημένο φόρο "Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας", ως... πλούσιος "έχων και κατέχων"! Την ώρα που μετά βίας αυτός και η οικογένειά του , η συντριπτική πλειοψηφία της πάλαι ποτέ "μεσαίας τάξης",τα φέρνουν βόλτα-γιατί ως γνωστόν τα ντουβάρια δεν τρώγονται!

Ξέρουν οι λογιστάδες του οικονομικού επιτελείου, πως αλήτικα και ψεύτικα υπολογίζουν το νέο... μόνιμο, τέως "έκτακτο" φόρο, αλλά δεν τους νοιάζει! Αυτοί ν' αρμέξουν θέλουν από βυζιά μαραμένα και δίχως γάλα πια. Να.. εμφανίσουν "έσοδα" και πλεονάσματα στην σφαίρα της δημιουργικής λογιστικής, μπας τους κρατήσουν οι ξένοι στις καρέκλες της εξουσίας. Και... μας κογιονάρουν πως ΘΑ "εκλογικεύσουν" τις... "αντικειμενικές" αξίες, αλλά μετά το 2015!

Η αλητεία, το ψέμα και η κλοπή τώρα, η "έμπρακτη" μεταμέλεια... προσεχώς! Και, γιατί να τους πιστέψουμε;

Τουλάχιστον να μην προσποιούνται τους έκπληκτους με τις δημοσκοπήσεις και το διάχυτο "φτύσιμο" της κοινωνίας...

iefimerida.gr

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.