Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Κρούσμα ευλογιάς σε έξι αιγοπρόβατα στην περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης

Με αφορμή την εμφάνιση κρούσματος ευλογιάς σε μικρή οικόσιτη εκμετάλλευση αιγοπροβάτων αποτελούμενης από έξι αιγοπρόβατα στην περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, το τμήμα Κτηνιατρικής της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση που αφορά στην επιβολή των ακόλουθων μέτρων:
1.Τη θανάτωση των έξι αιγοπροβάτων και του ενταφιασμού τους εντός του χώρου της εκμετάλλευσης, την καταστροφή των ζωοτροφών καθώς και τα χρησιμοποιούμενα από το ζώα σκεύη.

2.Τον καθαρισμό και απολύμανση της εκμετάλλευσης.

3.Τον ορισμό με κέντρο της εστίας της μολυσμένης εκμετάλλευσης μιας ζώνης προστασίας ακτίνας 3 χλμ και μιας ζώνης επιτήρησης με ακτίνα 10 χλμ.

4.Όλες οι εκτροφές που περιλαμβάνονται εντός των ζωνών ελέγχονται για τυχόν παρουσία ασθενών ζώων και καταγράφονται.

5. Στη ζώνη προστασίας ακτίνας 3 χλμ όλα τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός της εγκατάστασης στους χώρους ενσταβλισμού τους εκτός εκείνων που πρόκειται να μεταφερθούν στο σφαγείο υπό επίσημο κτηνιατρικό έλεγχο για επείγουσα σφαγή. Στη ζώνη επιτήρησης ακτίνας 10χλμ τα αιγοπρόβατα απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε δημόσιους δρόμους εκτός αν αυτά οδηγούνται σε βοσκοτόπους ή στα κτίρια ενσταβλισμού τους. Τα ζώα αυτά μπορούν να σφαγούν μόνο σε σφαγείο που βρίσκεται εντός της ζώνης επιτήρησης. Απαγορεύεται η είσοδος και έξοδος αιγοπροβάτων από τη ζώνη αυτή.

Παράλληλα, πέραν των ανωτέρω μέτρων που εφαρμόζονται στις ζώνες, στα όρια της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΚΜ εφαρμόζει τα εξής απαγορευτικά μέτρα:

· Απαγορεύεται η έξοδος από τον Νομό ζώντων ζώων, μή εδώδιμων προϊόντων αιγοπροβάτων, πχ. Δέρματα, καθώς και ειδών χορτονομής.

· Απαγορεύονται οι αγοροπωλησίες αιγοπροβάτων σε όλη τη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης.

· Απαγορεύεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων από τις συνήθεις περιοχές βόσκησης και η προσέγγιση στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης.

· Επιτρέπεται η σφαγή των αιγοπροβάτων στο πλησιέστερο σφαγείο και μετά από άδεια της αρμόδιας Κτηνιατρικής Αρχής.

Η μη τήρηση των παραπάνω όρων έχει σαν συνέπεια την επιβολή κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.