Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ελληνικός καφές και μακροζωία - Ποιες τροφές βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Ο αγαπημένος σε όλους ελληνικός καφές έρχεται να μας χαρίσει, πέρα από την ωραία του γεύση και το άρωμα του, και τις ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία μας.
Τα δεδομένα που υποστηρίζουν τη θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ελληνικού καφέ και μακροζωίας έρχονται από μια μελέτη που διεξήχθη στην Ικαρία, το νησί με τη μεγαλύτερη μακροβιότητα στον κόσμο.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρική Σχολής Αθηνών κ. Στεφανάδη και τους συνεργάτες του οι οποίοι εξέτασαν την κατανάλωση καφέ και την επίδρασή της στα επίπεδα υγείας των ηλικιωμένων κατοίκων του νησιού. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην κατανάλωση καφέ, λόγω ευρημάτων προηγούμενης έρευνας που υποστήριζαν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το 87% των συμμετεχόντων στη μελέτη έπιναν βρασμένο, ελληνικό καφέ κάθε μέρα. Οι συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερο ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία από εκείνους που έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμη και σε εθελοντές που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με την καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, χωρίς αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.


Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπέρασμα ότι ο βραστός ελληνικός καφέ με το πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά περιεχόμενό του και μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να συγκεντρώνει ποικίλα οφέλη συγκρινόμενος με οποιοδήποτε άλλο ρόφημα καφέ.





Ποιες τροφές βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης
Οι δύσκολες καταστάσεις που συμβαίνουν στην χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, οδηγούν όλο και περισσότερα άτομα στην κατάθλιψη .Κι επειδή η αλλαγή της οικονομικής κατάστασης δεν εξαρτάται πάντα από εμάς, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προστατέψουμε τον οργανισμό μας από την κατάθλιψη, τρώγοντας σωστά.


Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη παρακολούθησης περισσότερων από 2.000 ανδρών που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, καταθλιπτικά άτομα έχουν συχνά κακής ποιότητας διατροφή και μειωμένη πρόσληψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.





Μια διατροφή που περιέχει άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής
 αλέσεως, πουλερικά και ψάρια, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, σχετίστηκε με χαμηλότερη εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης και με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Φαίνεται ότι μια τέτοια διατροφή εξασφαλίζει στον οργανισμό τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών, όπως το φυλλικό οξύ. Αυξημένη πρόσληψη φυλλικού οξέος συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωση καφέ βρέθηκε ότι επίσης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Τέλος, εξίσου θετικά λειτουργεί και η μείωση του σωματικού βάρους.

* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.