Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς 30 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2013

Με ένα πλούσιο, πολυθεματικό και εντυπωσιακό πρόγραμμα, συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και πλέγμα δράσεων τόσο καλλιτεχνικών όσο και κοινωνικών, το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας γιορτάζει φέτος 15χρόνια ζωής.Στη φετινή κεντρική διοργάνωση θα συμμετάσχουν θίασοι από την Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Βουλγαρία και Τουρκία και καθημερινά θα δίνονται δύο ή τρεις παραστάσεις.

Οι παραστάσεις του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας θα λάβουν χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του δήμου Κιλκίς, στο ανακαινισμένο κτίριο της Καπναποθήκης, στα σχολεία, στους χώρους του δυλλόγου ΤΕΧΝΗ, στις πλατείες, δρόμους του Κιλκίς και σε νηπιαγωγεία δημοτικών ενοτήτων.

Στις 3 Οκτωβρίου ξεκινά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, και η 5η Συνάντηση Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών σε συνεργασία με το «UNIMA Ελλάς». Καλλιτέχνες και ομάδες από την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους στο κοινό, ενώ διεθνής ομάδα κριτών, αποτελούμενη από διευθυντές σχολών κουκλουθεάτρου και φεστιβάλ του εξωτερικού, θα αξιολογήσει τις παραστάσεις, θα συζητήσει με τους κουκλοπαίκτες, και θα επιλέξει δύο προτάσεις που θα παρουσιαστούν σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού.

Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινά η 6η Συνάντηση για το Κοινωνικό Θέατρο με τίτλο «Ίλιγγος -Το πέρασμα στον κόσμο της εργασίας» σε συνεργασία με τα Μορφωτικά Ινστιτούτα της Θεσσαλονίκης και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια masterclasses και εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και για κουκλοπαίκτες.

Το 2013 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Κιλκίς. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου αξιοποιώντας θεατρικές ομάδες της πόλης, παρουσιάζει παραστάσεις μνήμης και τιμής με πρωτότυπα κείμενα, γραμμένα ειδικά για τους εορτασμούς του Δήμου μας.

Γιορτάζουμε για να επανασυνδεθούμε με το παρελθόν, να εμπνευστούμε, να προσδιορίσουμε την πορεία στο μέλλον και να εμπλουτίσουμε την πολιτιστική μας ταυτότητα.

Γιορτάζουμε ειρηνικά μέσα από την παγκόσμια γλώσσα που ενώνει όλους τους λαούς του κόσμου, τη γλώσσα της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Γιορτάζουμε με μουσικοθεατρικές παραστάσεις τα 100 χρόνια δημιουργίας, με όχημα το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου που κατάφερε να ανθίσει και να ωριμάσει μέσα σε στη δεκαπενταετή παρουσία του στον ελεύθερο τόπο μας.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιασθεί η έκθεση με τίτλο : «ΑΘΥΡΜΑΤΟΕΚΘΕΣΗ» σε σχεδιασμός και επιμέλεια του Χάρη Ισχνόπουλου.

Στην έκθεση το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει αθύρματα, αντίγραφα από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο καθώς και πρωτότυπα από την εποχή 1950-1980 που πωλούνταν στα πανηγύρια,

Αντίγραφα χάρτινου θεάτρου του 18ου αιώνα, όπου στα πλαίσια των 100 χρόνων της απελευθέρωσης του Κιλκίς θα αναπαριστούν σκηνικό και ανθρώπους της εποχής. Τα παιδιά θα μπορούν εμπλακούν με αυτά, να τα αγγίξουν και να παίξουν.

Αναπαράσταση πάγκου των πανηγυράδων που ήταν φορτωμένοι με παιδικά παιχνίδια.

Έκθεση φωτογραφίας παιδιών με παιχνίδια
Εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης αντικειμένων. Τα παιδιά θα χρησιμοποιούν κομμάτια από διάφορα υλικά, θα συναρμολογούν χάρτινες φιγούρες, θα συμμετέχουν σε αυτοσχέδιες παραστάσεις.

Σκοπός της έκθεσης είναι να εισάγει τους επισκέπτες στην ιστορία των παιχνιδιών, να ενεργοποιήσει τη συμμετοχή τους περνώντας από την παρατήρηση στη δράση, να συνδέσει την έκθεση με την ιστορία της τοπικής κοινωνίας ανασύροντας θετικές μνήμες από το παρελθόν της πόλης και να αναδείξει τους ανθρώπους που προωθούσαν παιχνίδια στο μεταπολεμικό Κιλκίς.

Να συνδέσει τα αντικείμενα - παιχνίδια, που εμψυχώνονται και δραματοποιούνται για να εκφράσουν συναισθήματα, να αναπλάσουν βιώματα, να εκφράσουν επιθυμίες και όνειρα παιδιών και ενηλίκων, με τη θεσμοθέτηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Κιλκίς, που αποτελεί μια δημόσια και ταυτόχρονα διεθνή προσπάθεια, ανάδειξης του αντικειμένου – παιχνιδιού σε μέσο δραματουργικής έκφρασης και συμμετοχικής δράσης.

ΠAIΔIKOΣ ΔIAΓΩNIΣMOΣ
Kαθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα διεξάχθεί το παιχνίδι-διαγωνισμός “Νηματοκρυφτούλι”, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν όσοι μικροί θεατές θέλουν. Στην τελετή λήξης, μετά από κλήρωση, θα δοθούν δώρα στους νικητές του διαγωνισμού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Κιλκίς χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ σε συνεργασία με το Δήμο Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.