Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Εντυπώσεις και απόψεις από το "Κερνάμε Ελλάδα" στο Κιλκίς

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου
Επιστρέφοντας από το μικρό μου οδοιπορικό στο "Κερνάμε Ελλάδα", δεν μπορώ να μην σας εκφράσω τις απόψεις μου και να μην σας ταξιδέψω λιγάκι στον όμορφο κόσμο της παραδοσιακής, τοπικής γεύσης και στην τεχνοτροπία της.
Αρχικά το πρώτο περίπτερο που συνάντησα ήταν αυτό με τα παραδοσιακά προϊόντα του χωριού Ευκαρπία, με τα πασίγνωστα σε όλους οτία και άλλων ειδών πιτάκια με τυρί, με πατάτα. Όλα φτιαγμένα με μεράκι και αγνές πρώτες ύλες! Θαυμάζω τις μαγειρικές ικανότητες όλων των γυναικών στα γύρω χωριά του τόπου μας, αλλά πάνω απ’ όλα επικροτώ τις αγνές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν, γιατί άπτεται του αντικειμένου μου και αποτελούν το εισιτήριο για την καλή υγεία. Χαρακτηριστική φιγούρα στο πρώτο περίπτερο μια γλυκύτατη μικρούλα που μας προσκάλεσε σε κάποιες παρόμοιες εκδηλώσεις του χωριού της εντός των ημερών.

Πιο κάτω μ’ ενημέρωσαν για τις δράσεις της ομάδας κατά των μεταλλείων και πραγματικά εντυπωσιάστηκα, με δυσάρεστο δυστυχώς τρόπο για το πόσο κακό μπορεί να κάνει στην υγεία μας η εξόρυξη χρυσού που κάποιοι θέλουν να μας επιβάλλουν. Αλλά όσο αντιδρούμε, κάτι πετυχαίνουμε. Διαφορετικά θέτουμε σε κίνδυνο την ζωή μας. Επομένως, καλό για όλους μας να ενημερωνόμαστε για τις δράσεις τους και να συνδράμουμε με τον τρόπο μας, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει μια τέτοια ομάδα.

Πιο κάτω παραδοσιακά προϊόντα από το χωριό Αργυρούπολη, με αριάνι, μέλι και ποικίλα λαχανικά. Ο πολιτιστικός σύλλογος γυναικών "ΑΡΜΟΝΙΑ" με παραδοσιακές στολές, μας καλωσόρισε και πάλι. Παραδοσιακοί λουκουμάδες, ντόνατς φτιαγμένα με αγνά υλικά, ομελέτες από αυγά της περιοχής και άλλα μαγειρικά "επιτεύγματα" από πολλά χωριά του νομού μας. 

Μια πανδαισία γεύσης και ευωδιάς, μαζί με τραγούδι και παραδοσιακό χορό και καλή διάθεση και χαμόγελα .Ένα πραγματικά "γευστικό πανηγύρι" με τοπικό χρώμα , διάθεση και μεράκι. Λίγο πιο κάτω συνάντησα και τα σεμινάρια οινογνωσίας με την χημικό –οινολόγο-δημοσιογράφο Μ. Νέτσικα. 

Οι ενδιαφερόμενοι άκουγαν προσεχτικά, ενώ κάποιοι από αυτούς κρατούσαν ένα ποτήρι κρασί και προσπαθούσαν να γευτούν τα αρώματά του και να επωφεληθούν των ευεργετικών δράσεών του.

Το οδοιπορικό δεν τελειώνει εδώ, αλλά συνεχίζει στο εσωτερικό του Κλειστού Γυμναστηρίου και οι μυρωδιές, τα αρώματα, οι γεύσεις, η καλή διάθεση όλων, τόσο των εκθετών και μικροπωλητών, όσο και των επισκεπτών είναι διάχυτη σε όλη την ατμόσφαιρα και σε παρακινεί να δεις, να δοκιμάσεις, να ρωτήσεις, να μάθεις και εάν είναι δυνατόν να προμηθευτείς, ότι σου κεντρίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή.

Φυσικά, χαριτολογώντας θα αναφέρω ότι εάν δεν προσέξει κανείς σε τέτοιες εκδηλώσεις,μπορεί να πάρει κανένα κιλάκι, χωρίς να το καταλάβει, μια και δοκιμάζει κανείς συνεχώς νέες γεύσεις παραδοσιακών προϊόντων και ροφημάτων.

Βότανα και αφεψήματα με τις γνωστές σε όλους ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και προσδίδοντας ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στα φαγητά μας, σπιρουλίνα διαλυμένη σε χυμό βύσσινο, διάφοροι τύποι λαδιού και ελιάς ,αλλά εδέσματα, χειροποίητα κουλουράκια, βουβαλίσιο γάλα και μια πληθώρα προϊόντων παρασκευασμένα από αυτό. 

Επίσης, παραδοσιακά λουκούμια από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ζυμαρικά όλων των ειδών επίσης, κρασί ,μέλι συμβατικό και βιολογικό, σιτηρά επίσης συμβατικά και βιολογικά και διάφορες χειροτεχνίες αντικειμένων για το σπίτι ή κοσμήματα για το γυναικείο φύλο.


Παραδοσιακά κουλουράκια με πορτοκάλι και σουσάμι, δίχως ζάχαρη, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες γλύκαναν τον ουρανίσκο μας και συνδυάστηκαν υπέροχα με τις ήπιες γεύσεις τυριών, όπως το ανθότυρο, συνοδευόμενα από φρουτώδεις ποικιλίες λευκών κρασιών.



Εντύπωση μου έκανε ένας παλιός μικρός μύλος που άλεθε το σιτάρι και έβγαζε αλεύρι.

Θα μπορούσα να γράφω ώρες για να περιγράψω αυτό το ταξίδι στον κόσμο της τοπικής, παραδοσιακής γεύσης και πιστέψτέ με δεν θα ήταν διόλου άδικο και διόλου κουραστικό. Αλλά θέλω να εντείνω την αγωνία σας και να ξυπνήσω την φαντασία σας, ώστε να ταξιδέψετε και λίγο νοητικά από μόνοι σας και την επόμενη φορά που θα διοργανωθεί κάτι παρόμοιο να το έχετε στο νου σας και να μην το χάσετε.

Συγχαρητήρια για την ιδέα και την προσπάθεια των υπευθύνων και των συμμετεχόντων και ευελπιστούμε ότι τέτοιες δράσεις θα συνεχίζουν να υπάρχουν και να επαναλαμβάνονται.

Κερνάμε Ελλάδα, κερνάμε υγεία, καλή διάθεση και δημιουργικότητα κι αυτό τα περιέχει όλα !!

Καλή εβδομάδα να έχουμε και καλό μήνα σε όλους!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.