Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η Αγαθοπούλου δήλωσε...

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και τίποτα δεν θυμίζει πια εκείνο το όμορφο συναίσθημα που τις πρώτες μέρες κάθε Σεπτέμβρη πλημμύριζε μαθητές, δασκάλους και γονείς. Από τότε που οι κυβερνήσεις των μνημονίων και εκείνοι που τις υπηρετούν, έβαλαν στον στόχο τους το Δημόσιο Σχολείο, επιχειρούν να το μετατρέψουν σε μια απρόσωπη διαδικασία της αγοράς, με ποσοτικά και οικονομικά κριτήρια, που να αφορά όλο και λιγότερους μαθητές, όλο και λιγότερους εκπαιδευτικούς κάθε χρόνο.
Το «νέο λύκειο» που επιχειρεί να επιβάλει η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά, σε πλήρη αντίθεση με την μεγάλη πλειοψηφία εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών, κατεδαφίζει τη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κάθε γλυκιά ανάμνηση που έχουμε όλοι από τα μαθητικά μας χρόνια: αυξάνει τους μαθητές σε κάθε τάξη, αυξάνει τα εξεταζόμενα μαθήματα, επιβάλλει την άκρατη βαθμοθηρία, οδηγεί τους μαθητές στα φροντιστήρια ή την έξοδο από την εκπαίδευση, ενώ απαξιώνει πλήρως την Τεχνική και Επαγγελματική εκπαίδευση με κατάργηση κλάδων και χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών. 

Κατά τα λοιπά, τα γνωστά προβλήματα επιμένουν, με τις περικοπές στις δαπάνες για τη μεταφορά μαθητών να απειλούν πλέον ανοιχτά την υλοποίηση του μεταφορικού έργου, την υποστελέχωση στην ειδική αγωγή (τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία) να την καθιστούν «άπιαστο όνειρο», τις κρύες τάξεις από την έλλειψη θέρμανσης τον χειμώνα και την πλημμελή συντήρηση σχολικών κτιρίων, διδακτικού και εποπτικού υλικού να δυσχεραίνει την ομαλή σχολική λειτουργία. Τα πάντα πλέον δείχνουν να εναπόκεινται στην εμπειρία, την συνείδηση, το φιλότιμο και την αγάπη των εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία, καθώς και των γονιών για τα υπόλοιπα.

Τι περιμένουν άραγε; Να «συνηθίσουμε» στην απώλεια; Να τα δεχτούμε όλα σαν φυσικό επακόλουθο μιας κρίσης που επέβαλλαν οι τραπεζίτες, όπως μας καλούν να κάνουμε οι καλοπληρωμένοι ειδήμονες του Υπουργείου Παιδείας και οι «ανυποψίαστοι» τηλεαστέρες των δελτίων ειδήσεων; Ε, όχι λοιπόν. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι (δια της σιωπής μας), δεν θα συνεργήσουμε αφήνοντας τη νεολαία μας έρμαιο στην αμορφωσιά, την ανεργία, την ευέλικτη και κακοπληρωμένη εργασία, τον ξενιτεμό !

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί ανυποχώρητα στο πλευρό κάθε μαθητή, κάθε δασκάλου, καθηγητή ή γονιού, που θα επιλέξει με ψηλά το κεφάλι να αντισταθεί για τα αυτονόητα. Θα δυναμώσει τη φωνή όλων εκείνων που, από υπεύθυνες ή μη θέσεις θα αγωνιστούν για ελεύθερη πρόσβαση στην μόρφωση για όλους, για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για σταθερή και αξιοπρεπή εργασία και αμοιβή για τους εκπαιδευτικούς, ενώ θα αποκαταστήσει τις συνέπειες που θα έχουν υποστεί για τον αγώνα αυτό. 

Το όραμά μας δεν είναι τίποτα λιγότερο από την πρότασή μας για δίχρονο Νηπιαγωγείο για όλα τα νήπια, 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους, ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης, μεταλυκειακή δημόσια και δωρεάν τεχνολογική εκπαίδευση και τέλος ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι εκπαιδευτικοί και περιμένουμε το ίδιο να κάνουν οι μαθητές, οι γονείς και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι. Αυτό είναι και το καλύτερο που μπορούν να κάνουν όσοι αγωνιούν για τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας.

Αυτή την μάχη που αντιστοιχεί στον στόχο για μια κοινωνία δικαιοσύνης ελευθερίας και αξιοπρέπειας, ή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί, ή θα την χαρίσουμε στους «λογιστές» που μας κυβερνούν κατ’ απαίτηση και με τις εντολές της Τρόικα. Καλή δύναμη σε όλους μας για να μην ξαναζήσουμε έναν παρόμοιο σχολικό Σεπτέμβρη."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.