Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού μέσα από τη συνεργασία διασυνοριακών & τοπικών φορέων

Την παρουσίαση ενός σημαντικού για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και την προβολή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του ν. Κιλκίς διασυνοριακού προγράμματος πραγματοποίησε η Αναπτυξιακή Κιλκίς την Τετάρτη 21 Αυγούστου στο πλαίσιο του προγράμματος IPA Cross Border Ελλάδα – Π.Γ.Δ.Μ. 2007-2013 (Interreg). Το πρόγραμμα υλοποιεί η ΑΝΚΙ, ως συντονίστρια, σε συνεργασία με το δήμο Κρούσεβο και έχει ως κεντρικό στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου διασυνοριακής συνεργασίας και προσφοράς καινοτομικών υπηρεσιών που, μέσα από τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, θα παρέχει με ελκυστικό τρόπο σε κάθε ενδιαφερόμενο μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνωριμίας και περιήγησης στα πιο αξιόλογα δείγματα της κοινής αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς.

Ο κ. Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, συντονιστής του έργου, παρουσίασε τις δυνατότητες, τις προοπτικές, τη στρατηγική καθώς και τα εργαλεία ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στο ν. Κιλκίς μέσα από την υλοποίηση του έργου: «Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της κοινής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή (PromoCross)». 

Μεταξύ άλλων τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το έργο στην προσπάθεια οργανωμένης και συστηματικής ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στο Κιλκίς οικοδομώντας ένα δίκτυο συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και παρέχοντας πρωτότυπες ψηφιακές υπηρεσίες αξιοποιώντας τις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών. 

Επίσης, αναφέρθηκε στο σημαντικό επιστημονικό έργο καταγραφής των θρησκευτικών και πολιτιστικών σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Ιερές Μητροπόλεις και ομάδας καθηγητών του Α.Π.Θ. με επικεφαλής την Δρα Σουλτάνα Λάμπρου, καθηγήτρια του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.

Ο κ. Αναστάσιος Μάνος από την Dotsoft A.E. παρουσίασε τα ψηφιακά μέσα και τις τεχνολογικές εφαρμογές προσέλκυσης & εξυπηρέτησης τουριστών, όπως η δημιουργία ειδικού λογισμικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον επισκέπτη τόσο στο internet όσο και στις συσκευές κινητικής τηλεφωνίας (smartphones), η ανάπτυξη δικτυακού τόπου (portal) με ψηφιοποιημένες διαδρομές και χρήση εργαλείων G.I.S., η τρισδιάστατη ψηφιοποίηση των φωτογραφιών (μνημείων και εκκλησιών) και η εγκατάσταση περιπτέρων ηλεκτρονικής πληροφόρησης (info kiosk) με διαδραστικές οθόνες στο Κιλκίς, το Πολύκαστρο και το τουριστικό περίπτερο του ΕΟΤ στους Ευζώνους.

Ο κ. Σταύρος Μαντζανάκης από την Emetris A.E. παρουσίασε το εκπονηθέν επιχειρησιακό σχέδιο για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στη διασυνοριακή περιοχή αναλύοντας τόσο τα υφιστάμενα δεδομένα όσο και τις τάσεις ανάπτυξής του, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων και την βήμα βήμα υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Στη διάρκεια της γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε αναδείχθηκαν τόσο τα προβλήματα όσο και οι ρεαλιστικές προοπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή, ενώ όλοι οι φορείς δεσμεύτηκαν για την ανανέωση του ραντεβού τους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να οργανώσουν και να συντονίσουν τις κοινές προσπάθειές τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς κ. Χρήστος Γκουντενούδης, ο δήμαρχος Παιονίας κ. Αθανάσιος Λαπόρδας, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΙ κ. Παύλος Πασσαλίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς κ. Παύλος Τονικίδης, ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Πολυανής & Κιλκισίου αρχιμ. π. Γαβριήλ Τσολάκης και της ι.μ. Αγ. Γεωργίου αρχιμ. Ραφαήλ Ιωάννου, ο πρόεδρος του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ. Φώτης Κιλιπίρης, ο ειδικός σύμβουλος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς κ. Δημήτρης Βουλγαράκης, τουριστικοί πράκτορες και στελέχη του δήμου Παιονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.