Act Business Center

Act Business Center

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Τραγούδια κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι

 Tης Χαρούλας Καραμπίδου


Το δώρο του Αυγούστου και του καλοκαιριού. Το φεγγάρι στην ολότητά του. Το φεγγάρι το πολυτραγουδισμένο, το χιλιοπαινεμένο το πιο μεγάλο και λαμπρό. Η πιο ωραία νύχτα του χρόνου . Για τους μοναχικούς, τους ερωτευμένους, τους ονειροπόλους, τους ρομαντικούς, τους μελαγχολικούς, τους ... λιγάκι "αλλοπαρμένους".


Είναι το φεγγάρι που σε γεμίζει συναισθήματα και σε κάνει να σηκώνεις το κεφάλι στον ουρανό. Το φεγγάρι που ακόμα και αν πατήθηκε από ανθρώπινο πόδι σε μας θα φαντάζει πάντα χάρτινο.

Σαν από ποίημα του Ελύτη, του Ρίτσου, του Καρούζου, του Σεφέρη. Η πόλη και "η πόλις" το τραγούδησαν παρέα το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Κιλκίς.

Είχε πανσέληνο και ήταν ωραία. Συνοδοιπόροι στους δρόμους του φεγγαριού και των τραγουδιών με το καλλιτεχνικό μουσικό σύνολο "η πόλις" υπό τις μελωδίες του Χατζιδάκη, του Θεοδωράκη, του Λοϊζου, του Ζαμπέτα, του Κουγιουμτζή, του Πλέσσα. Αγαπημένα τραγούδια ερμηνευμένα και παιγμένα με αγάπη από ανθρώπους της πόλης μας, με φόντο το ολόγιομο φεγγάρι και ένα φυσικό σκηνικό που πολλοί επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά.

Αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία απ’ άκρη σε άκρη στην Ελλάδα παρέμειναν ανοιχτοί για να γιορτάσουν την αυγουστιάτικη πανσέληνο καθώς διοργανώθηκαν εκδηλώσεις και συναυλίες με ελεύθερη είσοδο. Ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και φέτος πραγματοποιήθηκε και στην πόλη μας.

Η ΙΣΤ΄ εφορεία κλασσικών και προϊστορικών αρχαιοτήτων ήταν ο φορέας διοργάνωσης, ενώ ο δήμος Κιλκίς συμμετείχε στον εορτασμό.

"Αύγουστε μήνα, μήνα και Θεέ
Σε σένα ορκιζόμαστε
Πάλι του χρόνου να μας βρεις
Στο βράχο να φιλιόμαστε…"
(Ο. Ελύτης Τα ρω του έρωτα).
"Έτσι μιλώ για σένα και για μένα
Επειδή σ’ αγαπώ και στην αγάπη ξέρω
Να μπαίνω σαν πανσέληνος"
(Ο. Ελύτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.