Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Τι απέμεινε από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα σήμερα;

Του Χάρη Τσιόκα
Σε προηγούμενο άρθρο έγραφα ότι τα κόμματα για να έχουν μέλλον πρέπει να έχουν ρίζες.
Οι ρίζες όμως μεταξύ των άλλων αναφέρονται:
- στον χρόνο (διάρκεια σταθερότητα, αυτοκριτικός σεβασμός στην ιστορική διαδρομή),
- στο σύστημα αξιών και στόχων (πηγή τροφοδότησης συμπεριφορών, πολιτικών, στρατηγικών, προγραμμάτων και μεθόδου δράσεων).


- ακόμα και στις κοινωνικές συμμαχίες που έχουν λόγους να ταυτιστούν με τις επιδιώξεις του πολιτικού φορέα προκειμένου να διαμορφωθεί το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον που επιδιώκουν! 


Με τα προηγούμενα ήθελα να τονίσω ότι τα κόμματα για να μετεξελιχθούν σε δημοκρατικούς θεσμούς της κοινωνίας, δεν μπορεί να προτάσσουν ως πολιτική συμπεριφορά την μετάλλαξη προκειμένου η συμμετοχή στην εξουσία να γίνεται αυτοσκοπός και όχι μέσον για την προώθηση των ιδρυτικών και προγραμματικών τους επιδιώξεων!

Ο αυτοσκοπός του «κυβερνητισμού» είναι το αποτέλεσμα ενός κόμματος που δείχνει συμπτώματα απώλειας του προσανατολισμού του! Ακριβώς γι αυτό το λόγω τα κόμματα πρέπει πολιτικά να είναι αυτόνομα, οργανωτικά αυτοτελή και κοινωνικά διασυνδεδεμένα τόσο με τις δυνάμεις που θέλουν να εκφράσουν όσο και με τις κοινωνικές διεργασίες και ανάγκες! 

Και αυτό για τον απλό λόγο ότι έτσι θα μπορούν να έχουν την κοινωνική και πολιτική συμμαχία ως «εργαλεία άμυνας» στις πιέσεις των ισχυρών που θα εμπόδιζαν τη εφαρμογή των πολιτικών για τις οποίες ιδρύθηκαν και ψηφίστηκαν να εφαρμόσουν! Αυτά όλα όμως σε "κανονική" δημοκρατία .

Το ερώτημα είναι τι απ όλα αυτά ισχύει στην Ελλάδα της «επικοινωνιακής δημοκρατίας» και των ατελέσφορων παραγωγικά και κοινωνικά επιδιώξεων των μνημονίων; Λειτουργούν τα κόμματα; η αντικαταστάθηκαν από τον «εξουσιοδοτισμό»; 

Είναι κοινωνικά διασυνδεδεμένα, αλληλοτροφοδοτούνται για παράδειγμα από την αυτοδιοίκηση ,τους εργασιακούς χώρους, τους επαγγελματίες,τους επιστήμονες τη νεολαία, τη διοίκηση,την τέχνη τη γνώση κτλ; Έχουν δομές υποδοχής διεργασιών, ανασύνθεσης των κοινωνικών αναγκών και των στόχων που θέλουν να εκφράσουν σε προγράμματα η έχουν εκχωρήσει αυτόν το ρόλο στους τεχνοκράτες και αυτοί με τη σειρά τους στα αφεντικά για να διασφαλίζουν την εργασιακή προοπτική τους; 

Θα μπορούσα να θέτω δεκάδες ερωτήματα αυτού του είδους, για να θυμίσω ότι αυτή την ανάγκη για κόμματα θεσμούς, την πρόβαλλαν τα σοσιαλιστικά και αριστερά κόμματα διαχρονικά ως απάντηση στις «ολιγαρχικές μεταπρατικές δημοκρατίες» που βολεύονται με τα περιοδικού και μιας χρήσης κόμματα και πρόσωπα! Τα οποία χρησιμοποιούν για να στηρίζονται μέχρι να ολοκληρώσουν τις διαχειριστικού χαρακτήρα αποστολές !

Και μόλις φθάνουν στο στόχο και κοινωνικά φθείρονται, αντικαθίστανται από αλλά με την ίδια αποστολή και ορισμένου χρόνου ύπαρξη τους Αν όλα αυτά ανατρέξουν στη σκέψη μας, είναι εύκολο να ερμηνεύσει κανείς γιατί η παραδοσιακή αριστερά και ο Ανδρέας Παπανδρέου με το σοσιαλιστικό κόμμα που ίδρυσε το 74, επέμενε στην πολιτική αυτονομία και την κοινωνική διασύνδεση του ΠΑΣΟΚ! Θέμα που είχαν κατακτήσει και τα αλλά αριστερά κόμματα! Τι απέμεινε απ όλα αυτά σήμερα;

Ιδιαιτέρα σε μια περίοδο που οι επιδιώξεις των μνημονίων γίνονται ολοένα και πιο καθαρές, για οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα τριτοκοσμικά και σε απόκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο;

τα μνημόνια χρειάζονται κόμματα πλαδαρά στη βάση και ελεγχόμενα στη κορυφή! Τα συνέδρια των κομμάτων έχουν τελειώσει !Δυστυχώς κυριάρχησε η λογική του «εξουσιοδοτισμού» και η παράδοση των ηγετικών ομάδων με τα επιτελεία τους στην «επικοινωνιακή δημοκρατία» !

Δεν είναι λίγοι που ερμηνεύουν ακόμη και το συνέδριο του Σύριζα ως στροφή στον «έλεγχο»κορυφής! Μένουν βεβαία οι αποδείξεις! Και αυτά δεν είναι καλή εξέλιξη για το «οξυγόνο της δημοκρατίας» Παρ όλα όμως αυτά, η κοινωνία επιμένει !

Ακόμη και σ αυτές τις καλοκαιρινές δημοσκοπήσεις, τα ευρήματα δείχνουν ότι ο χώρος της σοσιαλιστικής ανασύνθεσης με αίτημα την κοινωνική διασύνδεση υπάρχει !Διεκδικεί να αποτελέσει τον καταλύτη διεργασιών για μια "κανονική" δημοκρατία. Μένει να αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει, να το μετασχηματίσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.