Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Παραστατίδης: "Με φτωχούς και εξαθλιωμένους πολίτες δεν κερδίζεται η μάχη της οικονομικής ανασυγκρότησης"

Ομιλία Παραστατίδη στη Βουλή για το Πολυνομοσχέδιο
"Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Καλούμαστε να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η δικομματική Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στην ολομέλεια της Βουλής. Ένα Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 109 άρθρα, πολλές και διάφορες διατάξεις. Μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει τον νέο κώδικα φορολογίας, συγχωνεύσεις διαφόρων οργανισμών, καταργήσεις θέσεων ειδικοτήτων και υπηρεσιών, απολύσεις υπαλλήλων μέσω της διαθεσιμότητας ή κινητικότητας, διατάξεις για να καλυφθεί το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ κ.α. πολλά.
Δεν θα αναφερθώ, λόγω χρόνου, σε λεπτομερείς αναλύσεις των διατάξεων και των περιπτώσεων που αναφέρονται σ’ αυτό. Θα προσπαθήσω να δω κυρίως την φιλοσοφία που διέπει το υπό ψήφιση Πολυνομοσχέδιο.

Όπως είναι γνωστό, πριν από λίγους μήνες, ψηφίσαμε φορολογικό νομοσχέδιο, που όπως απεδείχθη είχε καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα. Κάτι που επισήμαναν αντιδρώντας πολλοί βουλευτές. Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν, πως θα φέρει σύντομα ένα νέο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό και δίκαιο φορολογικό. Αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα και δυστυχώς είναι χειρότερο από το προηγούμενο.

Ο Έλληνας φορολογούμενος, καλείται να πληρώσει για το 2013 τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΑΠ των ετών 2011, 2012, 2013, την εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά επιτηδεύματος, προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το χαράτσι μέσω ΔΕΗ. Επιπλέον, επιβαρύνεται ήδη με την αύξηση φόρου στο πετρέλαιο, με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, την αύξηση της ΔΕΗ που σύντομα αναμένεται και νέα.

Αυτό το φορολογικό καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα, το οποίο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει δίκαιο και αναπτυξιακό.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Έχω μια απορία, την στιγμή που όλο το βάρος της φορολογικής πολιτικής επιβαρύνει τα μικρομεσαία εισοδήματα, αλήθεια τι γίνεται με αυτές τις περιβόητες λίστες που είδαν το φως της δημοσιότητας ;

Τι ποσά εισπράχθηκαν μέχρι σήμερα ;

Την επιτροπή την απασχόλησε μόνο η λίστα Λαγκάρντ, εξαιτίας της οποίας έχει παραπεμφθεί και ένας πρώην υπουργός Οικονομικών σε ειδικό δικαστήριο για τις όποιες πολιτικές ή ποινικές ευθύνες μπορεί να έχει για τους 3 μήνες που την διαχειρίστηκε.

Για τους υπόλοιπους 16 μήνες, που ήταν υπουργός Οικονομικών ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και μέχρι σήμερα, γιατί δεν εισπράχθηκε ούτε ένα Ευρώ ;

Αυτοί είναι απαλλαγμένοι των ευθυνών τους ;

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει πολιτική υποκρισία και σκοπιμότητα στον χειρισμό όλης αυτής της υπόθεσης, η οποία οδήγησε στην συγκάλυψη και όχι στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Κατά τα αλλά, γίνεται προσπάθεια καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Στο όνομα της δήθεν μεταρρυθμιστικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, που την συγκροτούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οδηγούν σε πλήρη διάλυση την Τεχνική – Επαγγελματική εκπαίδευση, καταργώντας κλάδους και ειδικότητες, οδηγώντας στην ανεργία τους εργαζόμενους και στερώντας από τους μαθητές που ανήκουν κυρίως σε ασθενείς οικονομικά τάξεις της κοινωνίας μας, να αποκτήσουν τεχνικές γνώσεις.

Είναι πρωτόγνωρο και αδιανόητο η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα του σήμερα, να προηγείται ενός Εθνικού Σχεδίου ανασυγκρότησης, που δεν υπάρχει.

Από τον τρόπο, που η κυβέρνηση προσεγγίζει, τα σημερινά προβλήματα γενικότερα στην παιδία, διαπιστώνουμε :
Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να καταργούνται, να μεταμορφώνονται, να μετακομίζουν,
Παιδιά και γονείς να βασανίζονται,
Οικογένειες να αιμορραγούν οικονομικά και κανείς δεν γνωρίζει που θα πάει και που θα φτάσει η κατάσταση αυτή.

Όπως αποδεικνύεται, δεν υπάρχει κανένα Κεντρικό Εθνικό Σχέδιο για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Υπάρχουν μόνο βεβιασμένες κινήσεις για δημοσιονομικές περικοπές, με θύματα τους εργαζόμενους, τους νέους και τις οικογένειες τους. Όπως και στην ΕΡΤ, όπου προηγήθηκε η βίαια κατάργηση της, η απόλυση όλου του προσωπικού και ύστερα βλέπουμε.

Αποτέλεσμα της πρακτικής και συμπεριφοράς αυτής, είναι ο διεθνείς διασυρμός της χώρας μας, διότι εκτός του «Μαύρου» στις οθόνες, είμαστε μια δημοκρατική χώρα, χωρίς δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Βλέπετε και εδώ πρωτοτυπήσαμε.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται υποτίθεται να βάλει τάξη, κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Αντί αυτού όμως έχουμε την κατάργηση διοικητικών δομών όπως αυτές της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, που οδηγούν ουσιαστικά, σε αποδιοργάνωση των Δήμων και σε κοινωνική αναστάτωση, με την απόλυση πολλών από τους εργαζόμενους αυτούς. Σε μια περίοδο μάλιστα όπου, η χρησιμότητα τους είναι αποδεδειγμένη και είναι άκρως απαραίτητη η παρουσία τους, για μεν τους Δημοτικούς Αστυνομικούς για την επιβολή της τάξης στους αστικούς ιστούς της χώρας για δε του Φύλακες των σχολείων, για την ασφάλεια που παρείχαν στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Το ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με μεταρρυθμίσεις, αποδεικνύεται από το γεγονός πως ο αποκλειστικός στόχος της κυβέρνησης, είναι να συμπληρώσει τον προαπαιτούμενο αριθμό των απολύσεων από το δημόσιο, που είναι και δέσμευση έναντι των δανειστών.

Κύριοι της κυβέρνησης,

Προσπαθείτε να επιβάλλετε, την ψήφιση ενός νομοσχεδίου, μεταφέροντας στους βουλευτές και στον λαό μόνο εκβιαστικά διλήμματα, αφού δεν μπορείτε να πείσετε με επιχειρήματα, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης υποταγή και του λαού και των βουλευτών, προκειμένου να πετύχετε τον στόχο σας.

Τέλος, όταν το μείζον πρόβλημα είναι η ύφεση, η ανεργία, η φτώχεια, η λεηλασία του δημόσιου πλούτου και η διαφθορά, οι αρχηγοί των κομμάτων που συγκυβερνούν, αναγορεύουν ως κυρίαρχο θέμα το μοίρασμα των αξιωμάτων και των θέσεων. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, κυρίως από τους κυβερνώντες, το γεγονός, πως με φτωχούς και εξαθλιωμένους πολίτες δεν κερδίζεται η μάχη της οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάταξης της χώρας.

Στην προσπάθεια να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι του σταθεροποιητικού προγράμματος που επιβλήθηκε από την Τρόικα και αποδέχθηκε η κυβέρνηση, αφήνει πίσω του καμένη γη και συντρίμμια.

Και σ΄ αυτή την προσπάθεια δεν θέλω να είμαι συμμέτοχος και γι’ αυτό δεν το ψηφίζω."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.