Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Εκτός απροόπτου η Άγκελα Μέρκελ θα συνεχίσει να κυβερνά και μετά τις εκλογές

59 μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ διευρύνουν το προβάδισμά τους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να επωφεληθούν από το σκάνδαλο της NSA.
Ούτε το θέμα των αμερικανικών παρακολουθήσεων φαίνεται να μπορεί να ανακόψει την ανοδική πορεία των Χριστιανοδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τη νεότερη σφυγμομέτρηση που δημοσιοποιείται σήμερα Παρασκευή από την κρατική τηλεόραση (ARD-Deutschlandtrend), τα χριστιανικά κόμματα (CDU/CSU) λαμβάνουν 42% στην πρόθεση ψήφου, σημειώνοντας για άλλη μια φορά ρεκόρ τετραετίας.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι το 70% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ρίξει φως στην υπόθεση της NSA και με το 78% μάλιστα να μην θεωρεί αξιόπιστη τη δήλωση της καγκελαρίου ότι η ίδια έμαθε από τα μέσα ενημέρωσης για το εύρος των παρακολουθήσεων. Ακόμη και η πλειονότητα των οπαδών του κόμματός της, και συγκεκριμένα το 59%, αξιολογεί αρνητικά αυτή τη δήλωση.

Και ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται σε δημοσκοπικό ζενίθ, οι κυβερνητικοί τους εταίροι, οι Φιλελεύθεροι (FDP), δίνουν πραγματική μάχη πολιτικής επιβίωσης αφού για άλλη μια φορά δεν πιάνουν το εκλογικό όριο του 5%. Στη νέα δημοσκόπηση λαμβάνουν μόλις 4% και ελάχιστες εβδομάδες πριν τις εκλογές είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα καταφέρουν να εκπροσωπηθούν στη βουλή και να συγκυβερνήσουν εκ νέου με το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ.

Στο 39% Σοσιαλδημοκράτες και ΠράσινοιΕλάχιστα αλλάζει η εικόνα στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης που δεν μπορεί να επωφεληθεί από το πρόβλημα αξιοπιστίας της καγκελαρίου:

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χάνουν μια μονάδα και φτάνουν το 25%, οι Πράσινοι (Grüne) κερδίζουν μια μονάδα και σκαρφαλώνουν στο 14% ενώ σταθερή στο 7% παραμένει η Αριστερά (Linke).

Τέλος, τόσο το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία (AfD), όσο και το κόμμα των Πειρατών (Piraten) λαμβάνουν μόλις 2% έκαστο στην πρόθεση ψήφου.

Deutsche Welle
Tagesschau.de, dpa, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.