Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Ανακοίνωση Δήμου Κιλκίς για Δημόσια Βιβλιοθήκη και δωρεά Π. Μουλλά

Με αφορμή σχόλια και δημοσιεύματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τη δωρεά της προσωπικής φιλολογικής βιβλιοθήκης του αείμνηστου Κιλκισιώτη καθηγητή Πανεπιστημίου Παναγιώτη Μουλλά, αλλά και το μέλλον της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, ο Δήμος Κιλκίς διευκρινίζει τα εξής: 
“Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή, το ζήτημα της αξιοποίησης της προσωπικής βιβλιοθήκης του αείμνηστου καθηγητή τέθηκε σε προτεραιότητα.

Σεβόμενοι λοιπόν την επιθυμία του εκλιπόντα να δημιουργηθεί στη γενέτειρά του μια βιβλιοθήκη που θα φέρει το όνομά του, και εκτιμώντας ότι ο χώρος του Λαογραφικού Μουσείου στον οποίο η προηγούμενη δημοτική αρχή την τοποθέτησε δεν ήταν ο πλέον κατάλληλος, και λόγω χώρου και λόγω του ότι εκεί θα καθίστατο ανενεργή η πλούσια συλλογή του αείμνηστου καθηγητή λόγω έλλειψης βιβλιοθηκονόμου, εκτιμήθηκε ότι αυτή πρέπει να στεγαστεί στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.

Σημειώνεται ότι η Δημόσια Βιβλιοθήκη, στην οποία παραχωρήθηκαν από το έτος 2000, δωρεάν, κατά χρήση, ευρύχωρες και προσβάσιμες αίθουσες στο κέντρο της πόλης, όπως και η υπάρχουσα συλλογή της τότε δημοτικής βιβλιοθήκης, λειτουργεί οργανωμένα ως δανειστική βιβλιοθήκη, διαθέτει αίθουσα αναγνωστηρίου και καλύπτει τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού, των ερευνητών και των σπουδαστών της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Κρίνοντας λοιπόν ότι η πολύτιμη συλλογή του Π. Μουλλά δεν πρέπει να μείνει μόνον διακοσμητική απλά με την ένδειξη ‘Βιβλιοθήκη Παναγιώτη Μουλλά’ και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα καθημερινής πρόσβασης του ενδιαφερόμενου κοινού, αλλά αντ' αυτού να μετουσιωθεί σε μια πραγματική πηγή γνώσης για τις νεότερες γενιές, προτείναμε τη λύση της βιβλιοθήκης πιστεύοντας ότι αυτή δεν θίγει το πνεύμα του διαθέτη και δωρητή προς την γενέθλια πόλη.

H πρότασή μας αυτή όμως δεν έγινε αποδεκτή. Μάλιστα, έκτοτε υπήρξε έντονη μια επιμονή από την πλευρά του φιλικού και συγγενικού περιβάλλοντος του εκλιπόντος, για επιστροφή των βιβλίων, ακυρώνοντας έτσι κάθε διάθεση συνεργασίας από πλευράς της δημοτικής αρχής για εύρεση λύσης.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, καταβάλλαμε σοβαρές προσπάθειες επίλυσης του θέματος και είναι το λιγότερο άδικες οι αιτιάσεις κάποιων... δήθεν ευαίσθητων για έλλειψη ενδιαφέροντος ή και αδιαφορίας από το Δήμο Κιλκίς.

Σε ό,τι αφορά τη φημολογούμενη κατάργηση ή συγχώνευση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, η δημοτική αρχή εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σε μια τέτοια προοπτική και δηλώνει δημόσια ότι είναι διατεθειμένη να τη λειτουργήσει ως δημοτική.

Εξάλλου, ήδη ο Δήμος Κιλκίς αποδεικνύει με έμπρακτο τρόπο τη στήριξή του στη Βιβλιοθήκη συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία της: έχει παραχωρήσει δωρεάν κατά χρήση και έχει διαμορφώσει ειδικά τον χώρο του Δημοτικού Κήπου για τις ανάγκες στέγασής της, διαθέτει δημοτικό υπάλληλό για την καλύτερη λειτουργία της και έχει αναλάβει την κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων της.

Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία από όλες τις απόψεις για την χώρα μας, οι βιβλιοθήκες ως οι κατεξοχήν χώροι παιδείας και πολιτισμού θα έπρεπε όχι μόνο να διαφυλαχθούν αλλά να ενισχυθούν. Και όχι να γίνεται λόγος για κατάργηση ή συγχώνευσή τους και μάλιστα με στόχο ένα ανύπαρκτο ή και αμφισβητούμενο δημοσιονομικό όφελος.

Η Βιβλιοθήκη ανήκει στο Κιλκίς, προσφέρει ανεκτίμητο και πλούσιο έργο στην τοπική κοινωνία, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασωθεί. Και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εργάζεται ο Δήμος Κιλκίς”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.