Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ: "Κομπίνες, διαπλοκή και φαγοπότι σε υψηλότατα πολιτικά κλιμάκια"

Του Ανδρέα Κεσίδη
Κτηματολόγιο είναι η γενική, ενιαία, συστηματική και διαρκώς ενημερωμένη καταγραφή της κτηματικής περιουσίας. Περιλαμβάνει τη γεωμετρική περιγραφή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάθε γεωτεμαχίου. .

Οι ορισμοί για το Κτηματολόγιο, που ως νεοελληνικός όρος αντιστοιχεί κατά κυριολεξία στο παλιό (ίσως βυζαντινό) "κατάστιχον" από το οποίο προέρχονται και οι αντίστοιχοι CATASTO, KATASTER, CATASTRO και CADASTRE, ακολούθησαν όπως είναι φυσικό, και έκφρασαν σε κάθε εποχή, την κυρίαρχη για το θεσμό αντίληψη των κοινωνικών δυνάμεων που κρατούσαν την εξουσία.

Έτσι αυτονόητα και το Περιεχόμενο και το Αντικείμενο κάθε φορά του Κτηματολογίου, ήταν το περιεχόμενο και το αντικείμενο που του απόδιδαν οι δυνάμεις αυτές, προσπαθώντας μέσα απ' αυτό το θεσμό ή την αγνόησή του και την παρεμπόδιση της εφαρμογής του, να υπηρετήσουν κατά τον τρόπο τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές τους ή και μερικότερους ή ειδικούς στόχους και σκοπούς.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι παρμένα από την ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Κοινός νους χρειάζεται και τίποτε παραπάνω.

Όμως, από ότι φαίνεται, σκοπιμότητες ηθελημένες η μη, άγνοια πραγμάτων αλλά και η προπαγάνδα που ασκείται από το σύστημα κατάφεραν "εξαφανίσουν" τον κοινό νου και να μας λένε ακόμα και το πώς θα σκεφτόμαστε.

Απαντώ λοιπό στον συμπολίτη κ. Β. Μάτσκο ότι το θέμα που αναρτήθηκε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΙΟΥΜΟΡ και δεν γίνεται καμία προσπάθεια υποβάθμισης της δουλειάς κανενός κτηματολογίου γιατί απλά, ακόμα και τώρα, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

Το μόνο που υπάρχει και δεν αναφέρομαι στους εργαζόμενους στο κτηματολόγιο, είναι κομπίνες, διαπλοκή και φαγοπότι σε υψηλότατα πολιτικά κλιμάκια.

Φαγώθηκαν δηλαδή πολλά λεφτά στο όνομα του κτηματολογίου και κτηματολόγιο πουθενά

Για ιστορικούς και μόνο λόγους θα θυμίσω ότι κτηματολόγιο υπήρχε από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Θα θυμίσω ακόμη ότι στις όμορες χώρες το κτηματολόγιο υπάρχει από "αρχαιοτάτων" χρόνων και θα κάνω ερώτημα τον ορισμό του κτηματολογίου, ποιες είναι οι δυνάμεις αυτές, που προσπαθούν μέσα απ' αυτό το θεσμό ή την αγνόησή του και την παρεμπόδιση της εφαρμογής του, να υπηρετήσουν τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές τους ή και μερικότερους ή ειδικούς στόχους και σκοπούς;

Αν απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα, ποιες δηλαδή είναι οι δυνάμεις που εξυπηρετούνται από την μη εφαρμογή κτηματολογίου, τότε κανείς δεν χρειάζεται να ανακαλύπτει καινούργια προβλήματα γιατί τα προβλήματα .ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ.

Σε όλα τα άλλα ερωτήματα περί εθνικής ασφαλείας και για το εάν θα πρέπει να απεικονίζονται η μη διάφορες περιοχές, στο κτηματολόγιο θα πω, με όλο το σεβασμό σε κάθε διαφορετική άποψη, ότι αυτά είναι μπούρδες.

Σήμερα όλος ο πλανήτης είναι δορυφορικά υπό παρακολούθηση και μάλιστα με τέτοια λεπτομέρεια που οι φωτογραφίες του κτηματολογίου είναι "σκίτσα"

Απλά με το να αλλοιώνονται στοιχεία των φωτογραφιών στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, διαμοιράζονται ιμάτια κ. Μάτσκο και επί των ιματίων γίνονται κληρώσεις.

Υπάρχει και ένα ερώτημα σχετικά με τα εργάκια που δεν έγιναν.

Το ερώτημα απευθύνεται στους μηχανικούς και το ΤΕΕ ενώ θα έπρεπε να απευθύνεται σε συγκεκριμένους εργολάβους και συγκεκριμένους πολιτικούς που μπήκαν στην διαπλοκή και σε τέτοια παιχνίδια.

Υπό την επαγγελματική μου ιδιότητα ως πολιτικός μηχανικός και μέλος του ΤΕΕ απαντώ ότι, σε κανέναν πολιτικό δεν συμφέρει να συναλλάσσεται με μηχανικούς για τον απλούστατο λόγο, ότι αυτοί ξέρουν τα πράγματα καλύτερα από τους πολιτικούς και άρα η κομπίνα, αν υπάρχει, είναι υπό .καθεστώς ελέγχου.

Προτιμούν εμπειροτέχνες που έχουν άγνοια κινδύνου. Αυτοί είναι κατά πλειοψηφία άνθρωποι που δεν μπορούν να χειριστούν την γραφειοκρατία και τους κουμαντάρουν όπως θέλουν.

Άρα για εργάκια που δεν έγιναν το ΤΕΕ και οι μηχανικοί, σίγουρα δεν φέρουν ευθύνη.

Η ευθύνη που φέρουν απορρέει από τον κοινωνικό ρόλο της επιστήμης τους. Ευθύνη που εντάσσεται στο γενικότερο ερώτημα περί του κοινωνικού ρόλου τω επιστημών και που δίνει το δικαίωμα στον κάθε κ. Μάτσκο να μπορεί να μιλήσει για ανεπάρκεια με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα όμως όλοι πρέπει να αναρωτηθούν πόσο λιγότερη είναι η ευθύνη για όλους όσους γνωρίζουν και .στρουθοκαμηλίζουν. Πόσο λιγότερη είναι η ευθύνη όλων αυτών που, την ώρα της κάλπης, ψηφίζουν ότι βρίζουν τέσσερα ολόκληρα χρόνια;

1 σχόλιο:

  1. Ωραία, τελικά βλέπω συμφωνείς μαζί μου!
    Αν είχαμε και "ονοματεπώνυμα" θα ήταν το καλύτερο...θεσμικά, μέσω ΤΕΕ..(μη βρει και κανείς τον μπελά του για συκοφαντική δυσφήμιση)! και με μέτρο...δεν είναι αυτοσκοπός η "ανθρωποφαγία" με τα "ονοματεπώνυμα" αλλά να σταματήσουν τα "κακώς κείμενα" στην ελληνική κοινωνία. Τώρα πως θα βρεθεί αυτό το μέτρο; δεν ξέρω! θα φανεί στην πορεία... πάντως πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.