Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ξεκίνησε το πρόγραμμα «VICTOR» κατά της διακίνησης και εμπορίας παιδιών στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα και τις ολοένα αυξανόμενες διαστάσεις της διακίνησης και εμπορίας παιδιών, «Tο Χαμόγελο του Παιδιού» σε ρόλο συντονιστή εταίρου και σε συνεργασία με μια σειρά κορυφαίων φορέων στον τομέα του «trafficking» ξεκίνησε την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού έργου «VICTOR-Παιδιά θύματα εμπορίας και διακίνησης - Οι Ευθύνες μας». 
Πρώτο βήμα της ουσιαστικής αυτής πρωτοβουλίας κατά της εκμετάλλευσης και κακοποίησης των παιδιών μέσω της διακίνησης και εμπορίας υπήρξε η διακρατική συνάντηση που έλαβε χώρα στο Βουκουρέστι στις 17 και 18 Ιουνίου 2013. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν, εκτός του ελληνικού Οργανισμού, εκπρόσωποι 15 συνολικά φορέων/εταίρων του έργου από διαφορετικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επί τάπητος τέθηκαν τα πρώτα βήματα προγραμματισμού και υλοποίησης των δράσεων που θα αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες ως μέρος του προγράμματος. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι οργανωτικές πτυχές που συνδέονται με την εκπαίδευση των εμπλεκόμενων στο πρόβλημα φορέων και την πραγματοποίηση καμπάνιας ευαισθητοποίησης κατά της διακίνησης και εμπορίας παιδιών.

Η υλοποίηση του προγράμματος «VICTOR» αποτελεί ξεχωριστή ευθύνη, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος, όπως αποτυπώνεται με αριθμούς σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο:

● Σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζεται ο ετήσιος τζίρος της διακίνησης παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο (UNICEF).

● 200.000 γυναίκες και κορίτσια διακινούνται το χρόνο στα Βαλκάνια με σκοπό την πορνεία (U.S Department of State)

● 18% αύξηση των θυμάτων «trafficking» στα κράτη μέλη της ΕΕ την τριετία 2008-2010 (Eurostat).

● 15% των θυμάτων trafficking είναι παιδιά (Eurostat).

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόταση του προγράμματος «VICTOR» που κατέθεσε «Tο Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογήθηκε ως 1η μεταξύ όλων των υποβληθεισών προτάσεων από τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Οι δράσεις υλοποίησης του προγράμματος κινούνται στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του οξύτατου αυτού φαινομένου, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, και ειδικότεροι στόχοι είναι:

● Η δημιουργία δομών σταθερής συνεργασίας μεταξύ των φορέων που καλύπτουν ευρύτερα το φάσμα αντιμετώπισης του φαινομένου. Στο έργο συμμετέχουν κρατικές αρχές, όπως το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή κατά της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων της Βουλγαρίας, η αντίστοιχη Εθνική Αρχή της Ρουμανίας και το Κέντρο Επιβολής του Νόμου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SELEC). Με τη συμμετοχή τους εμπλουτίζουν σημαντικά τη δυναμική του προγράμματος εθνικοί, αλλά και διεθνείς μη κυβερνητικοί οργανισμοί από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Σλοβενία, την Ουκρανία, τη Σερβία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία.

● Η ανάπτυξη πιλοτικών κόμβων ενημέρωσης και παρέμβασης (info desks) σε τέσσερα κράτη της περιοχής.

● Η πραγματοποίηση καμπάνιας ευαισθητοποίησης που θα καλύψει τόσο τις χώρες προέλευσης, όσο και τις χώρες προορισμού με στόχο την ενημέρωση του κοινού, την πληροφόρηση ευαίσθητων ομάδων / δυνητικών θυμάτων και τον περιορισμό της ζήτησης.

● Η ενίσχυση της ανάπτυξης του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (SEEC) που συντονίζεται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και δραστηριοποιείται στην περιοχή τα τελευταία 3 χρόνια.

Η υλοποίηση των παραπάνων στόχων αποκτά ιδιαίτερη δυναμική δεδομένης της ευρείας συμμετοχής κρατικών, διεθνών φορέων και μη κυβερνητικών οργανισμών που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και έχουν να επιδείξουν μια σημαντική δράση στο συγκεκριμένο πεδίο.

Αναλυτικά οι φορείς/εταίροι του έργου είναι οι ακόλουθοι:

Συντονιστής εταίρος: 
Το Χαμόγελο του Παιδιού (Ελλάδα) 

Full Partners Nadja Center Foundation- Βουλγαρία
National Commission Combating THB - Bουλγαρία
Save the Children - Ρουμανία
Society Kljuc - Σλοβενία
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας Του Πολίτη - Ελλάδα
National Agency against Trafficking in Persons – Ρουμανία
Terre des Hommes - Regional Office in Budapest - Ουγγαρία
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Ελλάδα

Associate Partners
Selec - Ρουμανία
Astra - Σερβία
La Strada Moldova – Μολδαβία
Child Well Being Fund - Ουκρανία 

Experts
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημόσιου Δικαίου EPLO – Ελλάδα

Το έργο «VICTOR-Παιδιά θύματα εμπορίας και διακίνησης - Οι Ευθύνες μας» θα διαρκέσει 21 μήνες (2013-2015) και χρηματοδοτείται από το Κοινοτικό Πρόγραμμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Εγκλήματος» της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.