Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Επιβολή προστίμων για παρατυπίες στην παραγωγή και διακίνηση βιολογικών προϊόντων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης υπέγραψε 10 αποφάσεις επιβολής διοικητικών προστίμων για παρατυπίες στις οποίες προέβησαν εταιρείες και παραγωγοί σε ό,τι αφορά στη διαδικασία βιολογικού τρόπου παραγωγής γεωργικών προϊόντων.
Τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα που επέβαλλε - σύμφωνα με το άρθρο 11 της αριθ. ΚΥΑ 245090/2006 - η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων με εισηγητή τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΟΠΕΓΕΠ) και εποπτεύουσα αρχή τη Διεύθυνση Βιολογικής Γεωργίας του ΥΠΑΑΤ, κυμαίνονται από 600 € έως 20.000 €, ανάλογα με το είδος της παράβασης, τον όγκο των διακινούμενων προϊόντων και την υποτροπή του παραβάτη.

Συγκεκριμένα παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή 10 υποθέσεις εταιρειών και παραγωγών στα προϊόντα των οποίων, είτε υπήρξε χρήση σημάτων που έφεραν ένδειξη αναφερόμενη στο βιολογικό τρόπο παραγωγής χωρίς να διαθέτουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, είτε ευρέθησαν σε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας μη επιτρεπόμενες ουσίες αγροχημικών ή υπολείμματά τους, είτε δεν διέθεταν άδεια λειτουργίας προκειμένου να συσκευάζουν, να εμπορεύονται και να αποθηκεύουν βιολογικά προϊόντα κ.ά.

Επισημαίνεται ότι οι παραβάσεις διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενεργούνται από τους εγκεκριμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης στη βιολογική γεωργία.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε:

«Η ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, αποτελεί στρατηγικό μας πλεονέκτημα και εκεί στρέφουμε τη γεωργία μας. Οι απαιτήσεις της αειφορίας, αλλά και οι προτιμήσεις των καταναλωτών, στρέφουν την πληθώρα των γεωργών σε πιο ποιοτικά προϊόντα. Η ποιότητα όμως θέλει υποστήριξη και σεβασμό, θέλει πιστοποίηση και διασφάλιση από τις παρατυπίες, ευτυχώς λίγων, τόσο στην παραγωγή όσο και στη διακίνηση και εμπορία. Kαι αυτό κάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.