Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Αυξημένα μέτρα ασφάλειας, αστυνόμευσης και τροχαίας κατά τη φετινή καλοκαιρινή τουριστική περίοδο σε όλη την Επικράτεια

Τα μέτρα αφορούν στην πρόληψη και καταστολή αξιόποινων συμπεριφορών αλλά και στην άμεση εξυπηρέτηση των τουριστών, με την απλούστευση και επιτάχυνση γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος καθιστά την Πατρίδα μας ένα σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών, από όλη την υφήλιο, με συνακόλουθα θετικά αποτελέσματα σε βασικούς τομείς του δημοσίου βίου, όπως στην οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας.

Άλλωστε, διαχρονικά ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους εθνικούς στρατηγικούς πυλώνες, που συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και ευημερίας.

Είναι γνωστό ότι - εκτός από τον «εσωτερικό» τουρισμό - κάθε χρόνο φιλοξενούμε εκατομμύρια αλλοδαπούς επισκέπτες, που επιλέγουν τη χώρα μας ως έναν από τους πλέον ελκυστικούς αλλά και ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με αυξημένα μέτρα, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα των αστυνομικών αρμοδιοτήτων και αποσκοπούν στο να παραμείνει και φέτος η Ελλάδα ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός, για όλους τους επισκέπτες.

Με βάση το σχεδιασμό αυτό ενεργοποιούνται όλες οι Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες του Σώματος, για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης στις αυξημένες απαιτήσεις της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα, εντατικοποιούνται σε όλη την επικράτεια, οι επιμέρους δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, με την υλοποίηση ενισχυμένων μέτρων ασφάλειας, αστυνόμευσης και τροχαίας, καθ΄ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, με ιδιαίτερη έμφαση στην επαρκή αστυνόμευση περιοχών, όπου παρατηρείται έντονη τουριστική κίνηση ή έχουν καταγραφεί προβλήματα κατά το παρελθόν.

Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή ταλαιπωρίας και την άμεση εξυπηρέτηση των τουριστών, από τις αστυνομικές Υπηρεσίες, κυρίως με την απλούστευση και επιτάχυνση συγκεκριμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Γενικότερα, ο κεντρικός σχεδιασμός, που αφορά στο σύνολο της επικράτειας καθώς και τα επιμέρους σχέδια, στη βάση των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, στοχεύουν :

-      στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία και δράση των αστυνομικών Υπηρεσιών,

-     στην αποτελεσματική παρέμβασή τους, όπου απαιτείται ή όποτε κρίνεται αναγκαίο,

-     στη στενή συνεργασία με όλους τους συναρμοδίους Φορείς και Υπηρεσίες και

-     στην άμεση διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των τουριστών.

Σημειώνεται ότι για να επιτευχθεί ο σχεδιασμός, δραστηριοποιείται το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού των αστυνομικών Υπηρεσιών, με τη συνεισφορά του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και όλων των διαθέσιμων μέσων.

Οι παραπάνω δράσεις αναπτύσσονται σταδιακά και θα κλιμακωθούν όλο το διάστημα της καλοκαιρινής περιόδου, ενώ τα βασικά σημεία προβλέπουν:

Στον τομέα της αστυνόμευσης, ασφάλειας και τροχαίας
-     Εντατικοποιούνται οι διαδικασίες ελέγχου στις εισόδους της χώρας, στα λιμάνια, τα αεροδρόμια και γενικότερα σε όλους τους χώρους αφιξοαναχωρήσεων, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Φορείς και Υπηρεσίες. 

-     Αναδιατάσσονται χωροταξικά οι επιχειρησιακές δομές ετοιμότητας και αντίδρασης των Υπηρεσιών πρώτης ανταπόκρισης (Ομάδες ΔΙ.ΑΣ, Ο.Π.Κ.Ε, Άμεσης Δράσης κ.λ.π) για την αποτελεσματική παρέμβαση τους, όπου απαιτείται ή όποτε κρίνεται αναγκαίο και την καλύτερη αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών.
 
-     Αναπτύσσονται ειδικές δράσεις για τη προστασία των αλλοδαπών και ημεδαπών παραθεριστών από εγκληματικές συμπεριφορές. Έμφαση δίνεται κυρίως στη πρόληψη αδικημάτων κατά της ιδιοκτησίας (κλοπές πορτοφολιών, κινητών τηλεφώνων κ.λπ. στους δρόμους ή σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, από τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία, σε βάρος λουομένων στις παραλίες, κλοπές - ληστείες σε βάρος ατόμων, κοσµηµατοπωλείων κ.λπ.) καθώς και στα αδικήματα σχετικά με τα ναρκωτικά, τη γενετήσια ελευθερία (βιασμοί), την επαιτεία, το παραεμπόριο κ.λπ. 

-     Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τροχαίας και οδικής ασφάλειας, για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, µε την εμφανή παρουσία περιπολικών και δικύκλων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, στους χώρους με αυξημένη κυκλοφορία (αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία κ.λπ.), αλλά και σε σημεία, όπου παρατηρείται συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων ή κυκλοφοριακών προβλημάτων. 

-     Συστηματοποιούνται οι έλεγχοι σε τουριστικά λεωφορεία, για την ασφάλεια των μεταφορών, σε ταξί, για υπερβολική μίσθωση, επιλογή-άγρα πελατών κ.λπ, σε καταστήματα ενοικιάσεων δικύκλων, σε μοτοποδήλατα και μοτοσικλέτες με οδηγούς ανήλικους, χωρίς άδεια οδήγησης ή/και προστατευτικά κράνη, σε περιστατικά οδήγησης με υψηλές ταχύτητες, αυτοσχέδιους αγώνες, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κ.λπ.

-     Ενισχύονται οι δράσεις της Οικονομικής Αστυνομίας με συστηματικούς φορολογικούς και άλλους συναφείς ελέγχους, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής φυσικών ή νομικών προσώπων, με έμφαση στις περιπτώσεις με ποινική διάσταση, του λαθρεμπορίου, του παραεμπορίου, των παρανόμων τυχερών παιγνίων καθώς και της φοροδιαφυγής. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις παραβάσεις προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, τις απάτες σε βάρος ιδιωτών ή Οργανισμών, το παράνομο διαδικτυακό εμπόριο και την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών, τη διενέργεια παρανόμων τυχερών παιγνίων µέσω διαδικτύου ( online Καζίνο) κ.λπ. 

-     Παρέχεται άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή, σε όλους τους συναρμοδίους Φορείς και Οργανισμούς, όπως στους Επιθεωρητές Εργασίας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και στην Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.), του Ι.ΚΑ. - Ε.Τ.Α.Μ. µε σκοπό τη διασφάλιση του έργου τους για τον εντοπισμό ανασφάλιστων εργαζομένων και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. 

-     Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε τουριστικά καταλύματα, καθώς και τις λοιπές τουριστικές επιχειρήσεις (οποιασδήποτε κατηγορίας και λειτουργικής μορφής), σε συνεργασία µε τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ε.Ο.Τ., προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις νόµιµες προϋποθέσεις λειτουργίας και έχουν εφοδιαστεί µε το απαιτούμενα πιστοποιητικά καταλληλότητας. 

-     Διευρύνονται οι έλεγχοι αστυνομικής αρμοδιότητας σε όλα τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, για διαπίστωση παραβάσεων για την κοινή ησυχία, την κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικους, το ωράριο λειτουργίας, τις υγειονομικές κ.λ.π διατάξεις για την προστασία της δημοσίας υγείας και των καταναλωτών. 
 
-     Ενισχύεται η αστυνομική παρουσία, σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία, όπου κατά τους θερινούς μήνες παρατηρείται αυξημένη προσέλευση επισκεπτών, µε σκοπό την πρόληψη και καταστολή κάθε έκνοµης ενέργειας σε βάρος τους, την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας καθώς και την άμεση ανταπόκριση για την παροχή κάθε είδους χρηστικής πληροφορίας ή συνδρομής.

-     Αναπτύσσεται δίκτυο αμφίδρομης επικοινωνίας – πληροφόρησης και διαρκούς συνεργασίας με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς (Υπηρεσίες Ε.Ο.Τ, οικείους Ο.Τ.Α., Λιμενικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Υγειονομικές Αρχές κ.λπ.) ώστε να αντιμετωπίζονται από κοινού προβλήματα που απαιτούν συντονισμένη δράση. 

-     Παρέχεται άμεσα κάθε δυνατή συνδρομή, βοήθεια ή υποστήριξη στις αρμόδιες Αρχές, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών ή εκτάκτων κινδύνων για την ασφαλή εκκένωση περιοχών, ξενοδοχείων, κάμπινγκ κ.λπ., τη μετακίνηση πληγέντων σε χώρους υποδοχής, τη διευκόλυνση οχημάτων άμεσης ανάγκης, την πρόσβαση σε νοσηλευτικά κ.ά. Ιδρύματα παροχής βοηθειών, καθώς και σε κάθε άλλη περίπτωση κρίνεται αναγκαία η βοήθεια των αστυνομικών δυνάμεων.

Στο τομέα της εξυπηρέτησης των τουριστών
· Άμεση ανταπόκριση σε αδικήματα και συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος, που έχουν ως παθόντες τουρίστες ή άλλους επισκέπτες.

· Άμεση εξυπηρέτηση και παραλαβή των αναγγελιών σε αστυνομικές Υπηρεσίες και άμεση χορήγηση των σχετικών βεβαιώσεων, καθόσον οι αλλοδαποί, κάτοικοι εξωτερικού, παραμένουν στη χώρα μας για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

· Άμεση ενημέρωση των αρμοδίων προξενικών ή διπλωματικών Αρχών, για υποθέσεις που αφορούν αλλοδαπούς τουρίστες, ώστε να παρέχεται κάθε δυνατή διευκόλυνση και βοήθεια.

· Διακριτική διαχείριση των αδικημάτων, που αφορούν σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και ανάλογη μεταχείριση των θυμάτων με κατάλληλη συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Σώματος

· Έγκαιρη και επαρκή στελέχωση µε ανάλογο ξενόγλωσσο προσωπικό όλων των Υπηρεσιών της Τουριστικής Αστυνομίας.

Επισημαίνεται ότι για να ανταποκριθούν οι αστυνομικές Υπηρεσίες στις αυξημένες απαιτήσεις της καλοκαιρινής περιόδου, ενισχύονται με ικανό αριθμό αστυνομικού προσωπικού, από άλλες Υπηρεσίες της χώρας, καθώς και με Δοκίμους Αξιωματικούς και Αστυφύλακες των Παραγωγικών Σχολών του Σώματος.

Ένα σύστημα διοικητικής και οργανωτικής μέριμνας υποστηρίζει τα θέματα του προσωπικού και των ενισχυτικών δράσεων, ώστε οι αστυνομικοί να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Τέλος το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή το γεγονός ότι αρκετοί πολίτες θα μετακινηθούν κατά την καλοκαιρινή περίοδο, υπενθυμίζει βασικές χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή μετακίνηση και την πρόληψη εγκληματικών συμπεριφορών.

Φεύγοντας από το σπίτι
-     Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα. 

-     Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας. 

-     Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε. 

-     Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι "κράχτες" της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του. 

-     Το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µη δείχνει "εντελώς κλειστό", υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας. 

-     Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού. 

-     Ενεργοποιείστε, εάν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού.

-     Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας. 

-     Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε το "100" ή το Αστυνομικό Τµήµα της περιοχής σας. 

-     Σε περίπτωση κλοπής, ειδοποιήστε το "100" ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας.

Στο ταξίδι 

-     Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε. 

-     Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής. 

-     Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά. 

-     Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ) με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα. 

-     Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο. 

-     Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο. 

-     Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε.

Στη διαμονή
-     Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας, το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο - διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο. 

-     Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας. 

-     Στη διασκέδασή σας σε Κέντρα - Bar - Καφετερίες - Εστιατόρια - υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων, μην αφήνετε ποτέ το πορτοφόλι, το κινητό, τα κλειδιά σας έκθετα επάνω σε τραπέζι, καθώς και τη ζακέτα ή το σακάκι σας, την τσάντα ή το τσαντάκι μέσης επάνω σε διπλανά καθίσματα ή κρεμασμένα σε αυτά.

Οδηγώ με Ασφάλεια σημαίνει:
Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κ.Ο.Κ.
-     Δεν οδηγώ όταν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
-     Σέβομαι τα όρια ταχύτητας
-     Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα
-     Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη
-     Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα
-     Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες
-     Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων
-     Φορώ πάντοτε ζώνη ασφαλείας
-     Τοποθετώ τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας
-     Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα, φορώ πάντα κράνος
-     Πριν ξεκινήσω για ταξίδι, ελέγχω το όχημα που θα οδηγήσω

Σημεία του οδικού δικτύου της χώρας στα οποία παρουσιάζεται μεγάλη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων, μπορείτε να δείτε εδώ. Άλλες χρήσιμες θεματικές συμβουλές, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη Ιστοσελίδα (site) της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.