Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Το ποντιακό τσάι

Γράφει ο Βασίλης Ιωαννίδης
Γεωπόνος

Ρίγανη η άγρια. Origanum vulgare. 
Η λέξη ρίγανη προέρχεται από τις λέξης Όρος =βουνό και γανώ= κάτι λάμπει, δηλαδή αυτό που λάμπει στο βουνό.

Αυτή την εποχή στις περισσότερες περιοχές του Κιλκίς ξεκινά η ανθοφορία ενός φυτού που χρησιμοποιείται κυρίως από τους πόντιους για την παρασκευή ενός αφεψήματος (τσάι), γνωστού και ως μαύρο τσάι.

Σε μιλά από τις εξορμήσεις μου τον προηγούμενο Ιούλιο κουβαλούσα δείγματα από το φυτό και συνάντησα μια γιαγιά. Στην ερώτηση της αν ξέρω τι είναι αυτό που κουβαλάω απάντησα πώς είναι ρίγανη. Η γιαγιά γέλασε και μου είπε πώς η ρίγανη είναι άλλο φυτό και πώς αυτό που κουβαλούσα ήταν το ποντιακό τσάι. 


Η αλήθεια είναι πώς αυτό που σήμερα όταν λέμε ρίγανη εννοούμε ένα άλλο είδος του ιδίου γένους (Origanum) που αν και καλλιεργείται σε αρκετά στρέμματα στην περιοχή μας εντούτοις δεν υπάρχει ακόμη ως αυτοφυές.


Η άγρια ρίγανη είναι ένα πολύ σημαντικό βότανο της κεντρικής και νότιας Ευρώπης. Το συγκεκριμένο είδος (vulgaris) διαφέρει από την γνωστή ρίγανη που χρησιμοποιείται για να αρωματίζει τα σουβλάκια κατ αρχήν στο άνθος που είναι ερυθρωπό και όχι λευκό, αλλά και στο άρωμα των αποξηραμένων φύλλων το οποίο παύει να υπάρχει στο είδος που αναπτύσσεται στο Κιλκίς όταν το αποξηραίνουμε.

Το αφέψημά της όμως είναι διεγερτικό και έχει πολλές αντισηπτικές ιδιότητες. 



Βοηθάει την πέψη και διεγείροντας την λειτουργία της χοληδόχου κύστης. Ακόμη βοηθάει στην καταπολέμηση εσωτερικών μολύνσεων ενώ δρα καταπραϋντικά σε περιπτώσεις πονόλαιμου και βήχα. 

Βοηθάει σε περιπτώσεις διάρροιας αλλά και όπως πολύ σωστά και η γιαγιά μου επεσήμανε βοηθά πολύ και στους πόνους των ρευματισμών. Ακόμη οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο φυτό εμποδίζουν το γλαυκώμα με δράση ακόμη και κατά της εξέλιξης της ασθένειας έγκυες πρέπει να είναι προσεκτικές με την χρήση του φυτού και κατά την γνώμη μου καλύτερα να το αποφεύγουν.

Εποχή συλλογής ο Ιούλιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.