Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Αναγκαία η απόκτηση του Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας για οδηγούς μεταφοράς εμπορευμάτων και επιβατών

Του Λάμπη Μαργαριτίδη*
Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 74 και την Οδηγία 2003/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2003 οι οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων, είναι υποχρεωμένοι πέρα της απαιτούμενης άδειας οδήγησης να κατέχουν και ΠΕΙ μεταφοράς εμπορευμάτων και επιβατών.
Στόχος της οδηγίας η διασφάλιση της ποιότητας του οδηγού τόσο κατά την πρόσβαση στο επάγγελμα όσο και κατά την άσκηση της δραστηριότητας του. Η αναβάθμιση και κατοχύρωση του επαγγέλματός του , η πιστοποίηση και αναγνώριση των γνώσεών του. Επιπλέον η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και της ασφάλειας του οδηγού, συμπεριλαμβανόμενων των ενεργειών του όταν το όχημα βρίσκεται σε στάση. Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών δε θα χορηγεί και δε θα διατηρεί σε ισχύ επαγγελματική άδεια σε οδηγό που απαιτείται να κατέχει και δεν κατέχει Π.Ε.Ι.

Η εκπαίδευση για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Ικανότητας χωρίζεται σε περιοδική επιμόρφωση για παλιούς οδηγούς και αρχική για νέους. Ποιο συγκεκριμένα:

- οι οδηγοί άδειας οδήγησης Δ1, Δ , Δ1+Ε, Δ+Ε που απόκτησαν την άδεια πριν από τις 10 Σεπτεμβρίου 2008 , προκειμένου να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμα του οδηγού λεωφορείου μετά τις 10-9-2013 είναι υποχρεωμένοι να κατέχουν Π.Ε.Ι. μέσω περιοδικής κατάρτισης.

- οι οδηγοί άδειας οδήγησης Γ1 ,Γ, Γ1+Ε, Γ+Ε που απόκτησαν την άδεια πριν από τις 10 Σεπτεμβρίου 2009, προκειμένου να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμα του οδηγού φορτηγού μετά τις 10-9-2014 είναι υποχρεωμένοι να κατέχουν Π.Ε.Ι. μέσω περιοδικής κατάρτισης.

Η περιοδική κατάρτιση απαιτεί παρακολούθηση σεμιναρίου 35 ωρών, χωρίς εξετάσεις. Διοργανώνεται μόνο από αναγνωρισμένες και πιστοποιημένες σχολές όπως η σχολή οδηγών «ΕΠΙ ΤΡΟΧΩΝ». Τα σεμινάρια θα πρέπει να καλύπτουν όλες τις θεματικές ενότητες επιμόρφωσης και κατάρτισης σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποκτήσει ο οδηγός την απαιτούμενη από το νόμο πιστοποίηση.

Οι κάτοχοι αδειών οδήγησης που τις απέκτησαν μετά τις ημερομηνίες 10-9-2008 για λεωφορεία και 10-9-2009 για φορτηγά , υπόκεινται στις διατάξεις αρχικής χορήγησης με θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις.

Όλα τα Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας έχουν 5ετή διάρκεια.


* Λάμπης Μαργαριτίδης
Υπεύθυνος σπουδών σχολής οδηγών
«ΕΠΙ ΤΡΟΧΩΝ τηλ. 6977985678

1 σχόλιο:

  1. Με τέτοιο κράτος κλέφτη τι περιμένουμε από παντού λεφτά να μαζεύουν τα αληταριά άλλο πάλι βγάλανε τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.