Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές – Θέμα ημερών ο ανασχηματισμός – Συζητούν το τελικό πακέτο για την ΕΡΤ

- “Προσύμφωνο” για την ΕΡΤ συζητούν το απόγευμα ΠΑΣΟΚκαι ΔΗΜΑΡ
- Το σχέδιο προβλέπει συμβάσεις ορισμένου χρόνου για τους υπαλλήλους
- Οριστική απόφαση στη νέα σύσκεψη στις 20:30
- Οι διάλογοι Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη πίσω απ' τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου
- Δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, μοιράζουν ξανά τα υπουργεία τα τρία κόμματα

Όλα δείχνουν μετά τη χθεσινή σύσκεψη ότι υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία σε δύο σημεία. Πρώτα στο φλέγον θέμα την ΕΡΤ, αλλά και στο ότι κανείς από τους τρεις εταίρους δεν θα προκαλέσει το... ατύχημα των πρόωρων εκλογών.

Ως προς την ΕΡΤ οι τρεις αρχηγοί φάνηκαν να συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση που δεν θα προκαλέσει κανένα άλλο ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή.
“Η παλιά ΕΡΤ τελείωσε” είπε ο Α. Σαμαράς και συμπλήρωσε: “Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την απόφαση του ΣτΕ. Είναι ώρα να καθορίσουμε μαζί το νέο φορέα.”

“Πρέπει να βρούμε και οι τρεις μια λύση” ήταν η άποψη του Ε. Βενιζέλου, ενώ ο Φ. Κουβέλης συμπλήρωσε πως “πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι συχνότητες χωρίς μεσοβέζικες λύσεις”.

Στο σημείο αυτό φαίνεται πως έπεσε η πρόταση για νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την πλειοψηφία των υπαλλήλων που εργάζονται αυτή τη στιγμή στην ΕΡΤ, πλην εκείνων που εργάζονταν στη Ραδιοτηλεόραση και τα μουσικά σύνολα με στόχο να επαναλειτουργήσουν οι τηλεοπτικές και οι ραδιοφωνικές συχνότητες. Το πακέτο της λύσης αναμένεται να πάρει και την έγκριση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που θα συνεδριάσουν το απόγευμα πριν τη νέα σύσκεψη των τριών στις 20:30.

Η λύση για το μεταβατικό σχήμα της ΕΡΤ φαίνεται ότι ικανοποιεί και τις τρεις πλευρές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ε. Βενιζέλος σχολίασε πως “εάν είχαμε κάνει αυτή τη συζήτηση νωρίτερα θα είχαν αποφευχθεί τα προβλήματα”.
“Εγώ ήμουν αυτός που έφερα την πρόταση και για τη λειτουργία της κυβέρνησης” είπε ο Αντώνης Σαμαράς σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης, για να πάρει την απάντηση του Φ. Κουβέλη πως “υπήρξε αιφνιδιασμός και αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί, δεν θα ανεχθώ άλλους αιφνιδιασμούς”.
Κάπου εδώ όμως και οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν ότι η λύση περνάει μέσα απ' τη συνεννόηση των τριών εταίρων και όχι από τις εκλογές. Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε και στον κοινό βηματισμό των τριών κομμάτων που στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, ενώ συμφωνήθηκε η πιο ενεργή συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο. Ο ανασχηματισμός θα δώσει αρκετές λύσεις ως προς την κατεύθυνση της καλύτερης συνεννόησης λένε τα επιτελεία και των τριών κομμάτων. Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αναμένονται στις αρχές Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά στην επόμενη ημέρα της ΕΡΤ φαίνεται ότι οι αρχηγοί συμφωνούν στην επαναλειτουργία όλων των συχνοτήτων της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Η λειτουργία αυτή θα είναι το πολύ τρίμηνη και θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Θα λειτουργήσει με το υπάρχον προσωπικό σχεδόν στο σύνολό του. Οι εργαζόμενοι θα υπογράψουν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου με τον νέο φορέα που θα σχηματιστεί, ενώ στο διάστημα που θα ακολουθήσει θα λάβουν και τα δεδουλευμένα ως την 11η Ιουνίου, αλλά και τις αποζημιώσεις για την απόλυσή τους από την ΕΡΤ.

Όλα αυτά με στόχο τα τρία κόμματα να συμφωνήσουν πλήρως και στο νέο σχήμα της δημόσιας τηλεόρασης που θα αντικαταστήσει από το φθινόπωρο την ΕΡΤ.
Ήδη συζητείται ένα σχήμα με περίπου 800 εργαζόμενους, τρία τηλεοπτικά κανάλια, τρία ραδιόφωνα και ενημερωτικό site στο internet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.