Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Δεν υπάρχει αίτημα του ΔΝΤ για νέο κούρεμα

Το γερμανικό υπ. Oικονομικών προσπαθεί να μετριάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν τα σχέδια του ΔΝΤ για ένα νέο «κούρεμα» για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα βοήθειας ισχύει για άλλα δύο χρόνια.
Ακολουθώντας τη γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης να μην εμπλακεί σε μια σχετική συζήτηση πριν από τις γερμανικές εκλογές, εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ αρκέστηκε στο να επαναλάβει τα αυτονόητα, ότι δηλαδή το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα που ισχύει από το Νοέμβριο του 2012 θα ισχύει για δύο χρόνια. Μόλις το 2014 θα αποφασισθούν πιθανές διευκολύνσεις υπό την προϋπόθεση ότι ως τότε η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και θα έχει εφαρμόσει «υποδειγματικά» το πρόγραμμα.

Ως παράδειγμα για διευκόλυνση ο Κότχαουζ ανέφερε τη μείωση του μεριδίου της Ελλάδας στη συγχρηματοδότηση των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, όχι όμως ένα νέο κούρεμα χρέους. Τέλος ο κ. Κότχαουζ αναφέρθηκε και στο θέμα της παροχής δανείων για τους μικρομεσαίους στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία από τη γερμανική κρατική τράπεζα KfW. Σε αντίθεση με την Ισπανία, με την οποία οι σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ολοκληρωθεί, η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν διαθέτουν παρόμοιες τράπεζες με την KfW. Το ζητούμενο τώρα είναι, πως μπορεί να βρεθεί παρόλα αυτά μια λύση.

Σε περίπτωση κουρέματος το Βερολίνο θα διακόψει τη βοήθεια προς την ΑθήναTo περιοδικό Der Spiegel βλέπει κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ των διασωστών της Ελλάδας (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν), υποστηρίζοντας ότι το ΔΝΤ εντείνει τις πιέσεις προς τα κράτη της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εντός του τρέχοντος έτους. Το περιοδικό επικαλείται ειδικούς του ΔΝΤ που υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατό να καλυφθεί το 2014 το χρηματοδοτικό κενό των 4,6 δισ. ευρώ. Η απαίτηση αυτή του ΔΝΤ, το φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τη Γερμανία, που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική συμβολή στα πακέτα βοήθειας.

Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, εάν δεν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει το γερμανικό κοινοβούλιο να αποφασίσει μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο εάν θα προχωρήσει σε περαιτέρω άφεση του επίσημου ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, o γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας πρόσφατα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Το γερμανικό «όχι» σε μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους αποδίδεται στο γεγονός ότι ένα τέτοιο βήμα δεν θα έπληττε τώρα τους ιδιώτες πιστωτές, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, όπως στην περίπτωση του PSI, αλλά τα ίδια τα κράτη της ευρωζώνης.

Σε περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προς τα κράτη-δανειστές, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να διακόψει τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς «ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να εγκρίνει πιστώσεις μόνο εφόσον έχει διασφαλιστεί αξιόπιστα η επιστροφή των χρημάτων», δήλωσε στην Handelsblatt εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Σε περίπτωση «κουρέματος» του χρέους προς τους επίσημους δανειστές, αυτός ο όρος δεν πληρούται. Υπό την έννοια αυτή το «δίκαιο περί προϋπολογισμού» της Γερμανίας δεν θα επέτρεπε μερική άφεση του ελληνικού χρέους όσο βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Γκίζι: H λιτότητα στην Ελλάδα πλήττει και τη ΓερμανίαΌμως πέραν τούτου και σύμφωνα με το Der Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει ένα νέου «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διότι δεν θέλει ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου να παραδεχθεί ότι χάθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων.

Στο μεταξύ, δριμεία κριτική στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης από την καγκελάριο Μέρκελ ασκεί ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς Γκρέγκορ Γκίζι. «Οι επιβληθείσες κυρίως από τη γερμανική κυβέρνηση περικοπές μισθών και συντάξεων και ιδιωτικοποιήσεων, δεν ώθησαν μόνο την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση και κοινωνικά προβλήματα, αλλά κατέστησαν αδύνατη και την επιστροφή των δανείων στο εγγύς μέλλον», τόνισε ο Γκρέγκορ Γκίζι, προσθέτοντας ότι η πολιτική αυτή καθιστά τώρα αναγκαίο ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο θα κοστίσει στη Γερμανία πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Με την επιμονή της στο πρόγραμμα των περικοπών που παρουσιάζεται ως πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η καγκελάριος ρισκάρει «απιστία ύψους πολλών δισεκατομμυρίων σε βάρος των φορολογούμενων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο γερμανός πολιτικός.

Deutsche Welle
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο / Σταμάτης Ασημένιος, Der Spiegel, Handelsblatt
Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.