Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας στην ερώτηση του ΚΚΕ για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς

Η ερώτηση του ΚΚΕ
"Να μη συγχωνευτεί – καταργηθεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς ζητούν με Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Θέμα: Να μη συγχωνευτεί – καταργηθεί η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να συγχωνεύσει – καταργήσει τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς, όπως άλλωστε κάνει και με άλλες 46 Δημόσιες Βιβλιοθήκες.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς ιδρύθηκε το 2000 με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 1309/30-10-2000 των Υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ 1309 τ. Β’ 30-10-2000). Από την επίσημη έναρξη λειτουργίας της αριθμεί 5.600 εγγεγραμμένα μέλη. Διαθέτει συλλογή με 26.000 τόμους βιβλίων και έχει πραγματοποιήσει 93.000 δανεισμούς.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της έχει πραγματοποιήσει σημαντικό έργο, υλοποιώντας πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σχολεία της ΠΕ Κιλκίς, παιδικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις. Μάλιστα το 2012 το παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε με σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ενώ εμπλουτίστηκε και η συλλογή της με νέους τίτλους, γεγονός που αύξησε την επισκεψιμότητα και την αναγνωστική κίνηση στη Βιβλιοθήκη.

Με την πολιτική που εφαρμόζουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις για τις δημόσιες βιβλιοθήκες και επομένως για τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς μεθοδεύεται συστηματικά η συρρίκνωση και η χειροτέρευση των όρων πρόσβασης του λαού και των παιδιών του σ’ αυτές. Είναι ενδεικτικό ότι πέρα από τη χαμηλή κρατική επιχορήγηση, στη Βιβλιοθήκη Κιλκίς εργάζεται μόνο ένα άτομο ως μόνιμο προσωπικό.

Το επιχείρημα ότι η υποβάθμιση και οι συγχωνεύσεις των βιβλιοθηκών γίνονται για την εξοικονόμηση δημόσιων πόρων είναι παραπλανητικό και θέλει να κρύψει ότι στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση και η παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, μεταξύ άλλων και μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Είναι φανερό ότι η πολιτική αυτή κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων είναι σε διαμετρική αντίθεση με τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας για μόρφωση και πολιτισμό. Σε συνθήκες καπιταλισμού, οι Βιβλιοθήκες απαξιώνονται πλήρως ως πνευματικός και πολιτιστικός θεσμός του τόπου και μετατρέπεται σε εμπόρευμα προς πώληση το πολύτιμο ιστορικό, πνευματικό υλικό τους.

Οι σύγχρονες ανάγκες σε ποιοτικό, προσβάσιμο δωρεάν βιβλίο, σε προσβάσιμο αρχειακό και μουσειακό υλικό διευρύνονται. Αυτό σημαίνει ότι οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες έπρεπε να στηρίζονται ουσιαστικά για να επιτελούν το ρόλο τους. Να είναι πλήρως εξοπλισμένες, να διαθέτουν επαρκές προσωπικό που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία. 


Να υπάρχει πλήρης κάλυψη των λειτουργικών εξόδων και των εξόδων για εμπλουτισμό τους με βιβλία και άλλο απαραίτητο υλικό. Επιπλέον, θα έπρεπε οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες να είναι άμεσα συνδεδεμένες με την Α΄βάθμια και Β΄βάθμια Εκπαίδευση, να αλληλοτροφοδοτούνται και να στηρίζουν πολύπλευρα την εκπαιδευτική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη και η επαναλειτουργία των Σχολικών Βιβλιοθηκών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να συνεχίσει η λειτουργία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κιλκίς και όλων των άλλων Δημόσιων Βιβλιοθηκών, ως δημόσιων φορέων, που θα λειτουργούν με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που θα διαθέτουν το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και κρατική χρηματοδότηση για μισθούς και λειτουργικά;

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την αλληλοτροφοδότηση Δημόσιων Βιβλιοθηκών – εκπαίδευσης και την επαναλειτουργία των Σχολικών Βιβλιοθηκών;

Με ποια μέτρα θα διασφαλιστεί ότι θα παρέχεται σε όλους δωρεάν πρόσβαση σε Βιβλιοθήκες και Μουσεία;

Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου».


Η απάντηση του Υπουργείου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.