Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Διεθνής Αμνηστία: 500.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα σε ένοπλες συγκρούσεις

Να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για τη Συνθήκη για τοεμπόριο όπλων καλεί η Διεθνής Αμνηστία τους πολιτικούς ηγέτες.
Να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για την άμεση και αυστηρή εφαρμογή της Συνθήκης σχετικά με το εμπόριο όπλων, καλεί τις κυβερνήσεις η Διεθνής Αμνηστία, καθώς 67 κράτη -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- υπέγραψαν τη συμφωνία ορόσημο στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα.

Η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων απαγορεύει στις κυβερνήσεις τη μεταφορά συμβατικών όπλων σε χώρες όταν ξέρουν πως αυτά τα όπλα θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν ή να διευκολυνθούν γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα κατά μέσον όρο και εκατομμύρια εκτοπίζονται ή κακοποιούνται ως αποτέλεσμα ένοπλης βίας και συγκρούσεων.

Χώρες από κάθε περιοχή του κόσμου υπέγραψαν την ιστορική συνθήκη με την πρώτη ευκαιρία, περιλαμβανομένων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Γερμανίας, που είναι τρεις από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ -μακράν η μεγαλύτερη παραγωγός και εξαγωγέας όπλων στον κόσμο- δήλωσε ότι σχεδιάζει να υπογράψει τη συνθήκη σύντομα.

«Αν και το μελάνι δεν έχει ακόμα στεγνώσει στις σημερινές υπογραφές, η δέσμευση των χωρών-εξαγωγέων όπλων του κόσμου για τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων ήδη βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, καθώς η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται», δήλωσε ο Brian Wood, επικεφαλής του Ελέγχου Όπλων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της οργάνωσης και πρόσθεσε: «Οι δηλώσεις υποστήριξης για τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων θα αποδειχτούν ψευδείς, εάν οι αποφάσεις για την αποστολή όπλων στη Συρία και αλλού δεν συνάδουν με τις αρχές της Συνθήκης. Αυτή είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για τις κυβερνήσεις να αποδείξουν ότι παίρνουν στα σοβαρά την εφαρμογή μιας συνθήκης που βάζει τον άνθρωπο και την ασφάλειά του ως προτεραιότητες».

Σύμφωνα με τη Συνθήκη, είναι σαφές ότι η συριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει τα όπλα, δεδομένου του ιστορικού της να στοχεύει σκόπιμα αμάχους.

Τη δεδομένη στιγμή υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ότι τα όπλα που παρέχονται σε ομάδες της αντιπολίτευσης της Συρίας θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθούν για να διαπραχθούν ή να διευκολυνθούν περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ αυτός ο σημαντικός κίνδυνος παραμένει, δεν πρέπει να τους παρέχονται όπλα.

Η τελετή υπογραφής, που πραγματοποιήθηκε μόλις δύο μήνες μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία να υιοθετηθεί το κείμενο της συνθήκης, με 155 μέλη υπέρ και μόνο τρία κατά (Ιράν, Βόρεια Κορέα και Συρία). Η Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων απαιτεί τώρα την επικύρωση από πενήντα κράτη, προτού τεθεί σε ισχύ.

«Το γεγονός ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο είναι ένα πραγματικά ιστορικό επίτευγμα. Με 67 χώρες να έχουν υπογράψει και πολλές άλλες να έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να υπογράψουν, υπάρχει πλέον μια επιτάχυνση για να εξασφαλιστεί ότι η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του 2015, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σώζοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων», δήλωσε ο B. Wood.

Η Διεθνής Αμνηστία αγωνίζεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να επιτευχθούν ισχυροί, νομικά δεσμευτικοί παγκόσμιοι κανόνες για τις διεθνείς μεταφορές όπλων που τροφοδοτούν θηριωδίες και κακοποιήσεις.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάλεσαν τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε μια συνθήκη με τη δυνατότητα να προστατεύει ζωές.

Η Διεθνής Αμνηστία και οι συνεργάτες της εξακολουθούν να πιέζουν τις κυβερνήσεις να υπογράψουν, να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν αυστηρά την συνθήκη το συντομότερο δυνατόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.