Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Τι είναι η yoga και γιατί να την επιλέξω;

Της Εύης Καζαντζίδου
Η Yoga δεν έχει καμία σχέση ή ανάμειξη με οποιαδήποτε θρησκεία. Μπορεί στο παρελθόν να ήταν έμμεσα συνυφασμένη με τις ανατολικές φιλοσοφίες και θρησκευτικές τάσεις.
Πρώτον, επειδή τη χρησιμοποιούν για τις ευεργετικές της ιδιότητες (ευεξία, άσκηση και αυτοσυγκέντρωση) στην Ινδία οι μοναχοί διαφόρων τοπικών θρησκειών και φιλοσοφικών ρευμάτων και δεύτερον επειδή έγινε γνωστή στο Δυτικό κόσμο από τους κατοίκους των δυτικών χωρών που ενστερνίζονταν ανατολικά φιλοσοφικά και θρησκευτικά ρεύματα και ασκούσαν τη Yoga. 

Aστάνγκα Yoga (διδάσκεται στο γυμναστήριο yoga pilates house) είναι ένα είδος το οποίο βασίζεται κυρίως στη σωματική άσκηση. H Aστάνγκα δίνει μεγάλη έμφαση στις αναπνοές κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι οποίες εκτελούνται πάντα με μία συγκεκριμένη σειρά και σε συνεχή ροή. Πρόκειται για ένα δυναμικό είδος Yoga.

Η Yoga μειώνει τα σωματικά συμπτώματα άγχους, δεδομένου ότι χαλαρώνει το σώμα και μειώνει τη συγκέντρωση της ορμόνης του στρες, κορτιζόλη. Ανεξάρτητα από αυτό, μειώνεται η αρτηριακή και η καρδιακή πίεση. Η πέψη σας βελτιώνεται και το ανοσοποιητικό σύστημα σας ισχυροποιείται. Επίσης απαλύνονται συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος, την κατάθλιψη, την κούραση, το άσθμα και την αϋπνία.

Tο σώμα δυναμώνει, αναζωογονείται και επιπλέον ανακτά τη χαμένη του ευλυγισία, έρευνες του Πανεπιστημίου του Έξετερ πριν από μερικά χρόνια έδειξαν πως συγκεκριμένες τεχνικές χαλάρωσης άμβλυναν σημαντικά τα συμπτώματα του άσθματος. Aρκετοί καρδιολόγοι στο εξωτερικό αναγνωρίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της Yoga στο καρδιαγγειακό σύστημα και την εντάσσουν στην αγωγή τους ως συμπληρωματική θεραπεία. Σήμερα, προτείνεται σε εγκύους -εφόσον ο γιατρός έχει δώσει τη συγκατάθεσή του-, καθώς συγκεκριμένες ασκήσεις συμβάλλουν σε ένα φυσιολογικό τοκετό. Περιλαμβάνεται, επίσης, σε προγράμματα απεξάρτησης τοξικομανών και όλα δείχνουν πως η επιστημονική κοινότητα εγκαταλείπει σταδιακά το σκεπτικισμό, σε μία προσπάθεια να επωφεληθεί από τις εναλλακτικές θεραπείες.

Η δύναμη και η ευλυγισία δεν είναι φυσικά προϋποθέσεις για να συμμετέχει κάποιος σε μία τάξη, αλλά δευτερογενή οφέλη και αποκτώνται σταδιακά με την άσκηση και την πρακτική στη Yoga. Πρωταρχικός σκοπός της Yoga είναι να αναπνέουμε πιο βαθιά έτσι ώστε το κάθε κύτταρο του σώματος να οξυγονωθεί.

Η Yoga σας μαθαίνει να αναπνέετε πιο αργά και πιο βαθιά. Ως αποτέλεσμα αυτού, η λειτουργία των πνευμόνων βελτιώνεται η οποία με τη σειρά της τονώνει τους μηχανισμούς χαλάρωσης του σώματος και ενισχύει το μεταβολισμό σας.

Yoga μπορεί να κάνει κάποιος από την παιδική ηλικία έως και τα βαθειά γεράματα.

Μαθήματα yoga στο γυμναστήριο yoga pilates house (Θεσσαλονίκης 16, τηλ 2341771719)
Δευτέρα: 14:30, 19:00
Τρίτη: 9:00
Πέμπτη: 9:00, 19:00
Παρασκευή: 14:30

3 σχόλια:

  1. ΚΑΛΟ,ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΠΟΥΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΒΡΕ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ανόητοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση και οι έξυπνοι γεμάτοι αμφιβολίες.

    Μετά από τόσο κράξιμο για το κλεμμένο άρθρο, η κ. Καζαντζίδου ξαναχτυπά.
    Ακόμα περιμένουμε την απάντηση σας για την λογοκλοπή του προηγούμενου σας άρθρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΧΕΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΣΩΣΤΑ????
    ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΝΟΥΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.