Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

"Γυναίκα vs λίπος"

Γράφει η Εύη Καζαντζίδου*
Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α.- Α.Π.Θ

Ένας βασικός προβληματισμός που απασχολεί το γυναικείο φύλο κάθε ηλικίας στην εποχή μας είναι το ερώτημα του: πως θα κάψουμε λίπος εύκολα και γρήγορα!!! 

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα οι άντρες έχουν την ικανότητα να καίνε πολύ πιο εύκολα λίπος από τις γυναίκες και αυτό οφείλεται στον καλύτερο μεταβολισμό που διαθέτουν. 
Ο βασικός μεταβολισμός είναι συνάρτηση της ηλικίας. Όσο μεγαλώνουμε ο μεταβολισμός μας μειώνεται. Μετά την ηλικία των 30 και ανά 10ετία έχουμε μείωση του βασικού μεταβολισμό κατά 5%. Στόχος μας είναι να τον κρατήσουμε όσο το δυνατόν σε υψηλότερα επίπεδα όσο αυξάνεται η ηλικία. 


Οι άντρες από την φύση τους είναι προικισμένοι με μεγαλύτερο ποσοστό μυϊκής μάζας συγκριτικά με τις γυναίκες. Μπορούν εύκολα και γρήγορα να καίνε λίπος. Πόσες φορές έχετε ακούσει το φίλο σας να λέει « πάχυνα, πρέπει να χάσω 5 κιλά, θα κόψω τις μπύρες!». Τώρα μπορείτε και εσείς να τα καταφέρετε όπως εκείνος. Με ποιόν τρόπο; Αρκεί να υιοθετήστε τα μυστικά της επιτυχίας του.

Όταν οι άντρες λένε «πάχυνα πρέπει να χάσω 5 κιλά θα κόψω τις μπύρες!» δυστυχώς είναι μια φριχτή αλήθεια. Μια μέρα χωρίς μπύρες και σουβλάκια την βραδιά του μουντιάλ και μπορεί εύκολα να χωρέσει στο παλιό του τζιν ενώ εμείς λιμοκτονούμε στη δίαιτα και το βράδυ τη βγάζουμε με ένα γιαουρτάκι αγελαδίτσα με 0% λιπαρά και πάλι δεν καταφέρνουμε να χάσουμε τα κιλά τόσο γρήγορα όσο αυτός.

Πάρτε το απόφαση......οι άντρες χάνουν κιλά πιο εύκολα από εμάς. Το γεγονός ότι από τη φύση τους έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα από τις γυναίκες (βλέπε μεταβολισμό) και είναι πιο εύσωμοι, αυτό τους βοηθάει να καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες. Επίσης οι ορμόνες τους δεν τρελαίνονται και δεν γίνονται αιτία για πρηξίματα και φουσκώματα λόγω της έμμηνου ρήσης. 


Έχουν λιγότερο σωματικό λίπος και βιολογικά δεν είναι τόσο επιρρεπείς στην εναποθέτηση του. Κόβουν για κάποιο διάστημα τις κακές συνήθειες (σουβλάκια, πίτσες, μπύρες και πετυχαίνουν απώλεια κιλών που εμείς ούτε στον ύπνο μας θα φανταζόμασταν. Στο γυμναστήριο σηκώνουν πάντα τα μεγαλύτερα κιλά ενώ εμείς τα μικρότερα (χρώματος ροζ) και γκρινιάζουμε και από πάνω ότι πιαστήκαμε.


Κυρίες μου όλο είναι θέμα τακτικής. Μπορεί εμείς να στερούμαστε από βιολογικά και ψυχικά τεχνάσματα και μπορεί οι άντρες να μας κερδίζουνε πάντα σε αυτόν τον τομέα όμως και εμείς μπορούμε να ακολουθήσουμε τα βήματα τους και να χάσουμε γρήγορα, εύκολα αλλά πάνω από όλα έξυπνα τα παραπανίσια κιλά.

1. Οι άντρες δεν ονειρεύονται γλυκά. Η παρασπονδία που θα σε παρηγορήσει είναι η σοκολάτα όταν γι΄ αυτόν θα είναι τα παιδάκια, η μπριζόλα, το μπιφτέκι. Εσύ παχαίνεις ενώ αυτός προσλαμβάνει πρωτεΐνες που τον χορταίνουν πιο εύκολα. Το μυστικό για απώλεια βάρους στις δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες είναι η πρόσληψη μεγαλύτερων ποσοτήτων πρωτεϊνών που και κορεσμό προκαλούν και αποτρέπουν από την πρόσληψη υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού.

2. Δεν κατηγορούν τον εαυτό τους όταν κάνουν παρασπονδίες. Κάθε φορά που θα βρεθείτε σε μια δύσκολη θέση μετά από ένα καυγά για παράδειγμα η σοκολάτα ή ένα οποιοδήποτε γλυκό θα σας παρηγορήσει και πολλές φορές όχι μόνο ένα αλλά και δεύτερο και τρίτο και μετά κλασικά θα νιώθετε τύψεις και θα τα βάλετε με τον εαυτό σας. Ο άντρας αντίθετα θα απολάμβανε το φαγητό του αλλά δεν θα παράγγελνε δεύτερη μερίδα.

3. Οι γυναίκες κάνουν το εξής λάθος. Όταν κάνουν δίαιτα κάνουν ακρότητες. Λένε «θα πρέπει να χάσω 10 κιλά» και αρχίζουν έναν αγώνα. Οι άντρες ξεκινάνε σιγά, χάνουν κάποια κιλά χωρίς να ζορίζονται ιδιαίτερα και χωρίς να βιάζονται.

4. Σημαντικός κανόνας στη γυμναστική είναι να προσπαθούμε να ξεπερνάμε τα όρια μας. Οι γυναίκες είναι καλές στις σύνθετες ασκήσεις, στις ασκήσεις ισορροπίας, ενδυνάμωσης, ευλυγισίας. Παρόλα αυτά θα πρέπει να ξεφύγουν από το σκεπτικό ότι τα μεγάλα βάρη θα τις φουσκώσουν και να αντιμετωπίσουν το πρόγραμμα άσκησης όπως οι άντρες (τέρμα τα ροζ βαράκια!!!). 

Όσο πιο πολλά κιλά σηκώνουμε, τόσο περισσότεροι μυς γυμνάζονται σε λιγότερο χρόνο. Μπορεί τα λίγα κιλά που σηκώνει μια γυναίκα να γραμμώνουν τα χέρια της, ωστόσο δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους.

5. Οι άντρες δεν χρησιμοποιούν το φαγητό ως θεραπεία. Οι γυναίκες χαρακτηρίζονται συχνά από τα λεγόμενα « ψυχονευρωτικά τους!!!», έτσι έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να τσιμπολογούνε λόγω κακής διάθεσης. Το χειρότερο είναι, όπως αναφέραμε και παραπάνω, ότι μετά από μια παρασπονδία οι γυναίκες νιώθουν ενοχή και καταφεύγουν στην παρηγοριά του γλυκού.

Οι άντρες δεν σκέφτονται ότι θα βελτιώσουν την διάθεση τους πέφτοντας με τα μούτρα στο φαΐ ή τρώγοντας παγωτό με το μεγάλο κουτάλι μέσα από τη συσκευασία του και βλέποντας ταινίες στην τηλεόραση. Αντιθέτως για να ηρεμήσουν από το στρες και το άγχος της ημέρας θα βάλουν τα αθλητικά τους και θα πάνε με τους φίλους τους για ποδόσφαιρο και θα εκτονωθούν ενώ συγχρόνως θα καίνε και θερμίδες.

Οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να στραφούν σε μια σωματική δραστηριότητα για να εκτονώσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα σε αντίθεση με τις γυναίκες που έχοντας την τάση να τα καταπίνουν πιο εύκολα όλα μαζί με ένα πακέτο μπισκότα «Παπαδοπούλου» με διπλή γέμιση σοκολάτας.

6. Οι γυναίκες έχουν την τάση να κάνουν ακραία πράγματα όσο αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες και προκειμένου να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, απαρνιούνται τα πάντα σε αντίθεση με τους άντρες που γενικότερα δεν απαρνιούνται πράγματα που τους αρέσουν αντιθέτως διαπραγματεύονται. 

Δεν θα απαρνηθούν ποτέ την πίτσα, ή τα σουβλάκια συνοδευόμενα από την μπύρα αλλά θα πουν: «σήμερα είναι ο τελικός του παγκοσμίου πρωταθλήματος του μπάσκετ» (με την Ελλάδα να διεκδικεί το κύπελλο!!!) «θα παραγγείλουμε πίτσα αλλά θα φάω μόνο 2 κομμάτια». Οι γυναίκες αντίθετα τα στερούνται όλα γι΄ αυτό το λόγο δεν μπορούν να έχουν διάρκεια στην προσπάθεια τους. Έρευνες έχουν δείξει πως τα άτομα που στερούνται φαγητό έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού.

Προσπαθήστε να κάνετε μικρά γεύματα, αν το γλυκό είναι κάτι που δεν μπορείτε να το στερηθείτε απλά αντικαταστήσετε το με bars δημητριακών, σοκολάτα υγείας που έχει λιγότερες θερμίδες, φρέσκα φρούτα. Προσπαθήστε να βάζετε στόχους κοντινούς και εφικτούς, μην πείτε ότι πρέπει να χάσετε 5 κιλά, χάστε πρώτα τα 3 και επιβραβεύστε τον εαυτό σας για το κατόρθωμα αυτό. 

Γυμναστείτε πιο σκληρά, αφήστε τα μικρά κιλά και προσπαθήστε να σηκώνετε μεγαλύτερα κιλά, αν με λίγα κιλά φτάνετε άνετα τις 15 επαναλήψεις, πάρτε πιο μεγάλα κιλά και κάντε 10 επαναλήψεις, μην χρησιμοποιείτε το ασανσέρ, πηγαίνετε από τις σκάλες. Μην ξεσπάτε στο ψυγείο όταν έχετε νεύρα ή ο φίλος σας σας παράτησε για να βγει με τους φίλους του.

Εκτονωθείτε αλλιώς, πάρτε και σεις την καλύτερη σας φίλη και πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή μια βόλτα για περπάτημα στην παραλία. Μην δεσμεύεστε να τρώτε λιγότερο. Δέστε το σαν μια δουλειά που πρέπει να βγάλετε σε πέρας. Βάλτε deadline αλλά σε στόχους εφικτούς. Κάντε κάτι ευχάριστο για να απασχολείτε το μυαλό και τα χέρι α σας όσο βρίσκεστε στο σπίτι.

Εύη Καζαντζίδου*yoga teacher, pilates instructor,trx trainer (N.A.F. Thassaloniki)
Ιδιοκτήτρια γυμναστηρίου yoga pilates house από το 2011

Θεσσαλονίκης 16 (1ος όροφος), Κιλκίς, ΤΗΛ:23417 71719

31 σχόλια:

  1. Μας άνοιξες την όρεξη με τις μπύρες και τα σουβλάκια....έτοιμοι να πάμε στις καντίνες....θα ρθεις να μας κάνεις το χορό της κοιλιάς??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευη καζαντζιδου13 Μαΐου 2013 στις 2:07 μ.μ.

      βεβαιως,πες μου διευθυνση!

      Διαγραφή
    2. Ντροπή ρε Ευάκι αυτό είναι κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων έπεσε μεγάλο copy paste

      http://www.effectacademy.com/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=66

      Διαγραφή
    3. εγω θα ζητούσα συγγνώμη πάντως....αντιγραφή!!!

      Παρότι υπάρχει ελευθερία λόγου, εμείς οι απλοί αναγνώστες της γνώμης που την αγαπάμε..θα θέλαμε περισσότερη ποιότητα

      Διαγραφή
  2. Δηλαδή Εύη, αν μας παρατήσει ο γκόμενος δεν υπάρχει η πιθανότητα να μας κοπεί η όρεξη και αυτομάτως να χάσουμε λίπος???Είναι σίγουρο ότι θα ξεσπάσουμε στο ψυγείο από τα νεύρα μας όπως λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευη καζαντζιδου13 Μαΐου 2013 στις 2:08 μ.μ.

      τι να σου πω,οι ερευνες μιλανε για το αν σε παρατησει.μπορεις να μας πεις εσυ αν υπαρχει τετοια πιθανοτητα :-)

      Διαγραφή
    2. Ευη το αλκοολ κανει κακο στην κιταριτιδα?
      καλυτερα μπιρες η κρασι να πινουμε

      Διαγραφή
    3. ευη καζαντζιδου13 Μαΐου 2013 στις 9:13 μ.μ.

      κοιταξε ανωνυμε,οταν ρωτας αν κανει κακο στην κυτταριτιδα τι ακριβως εννοεις?

      Διαγραφή
    4. ευη καζαντζιδου13 Μαΐου 2013 στις 9:31 μ.μ.

      δηλαδη αν την εξαφανιζει?αν την διαλυει?

      Διαγραφή
    5. οχι Ευη..αυτο θα ταν καλό!!κακο εννοω...αν την χειροτερευει...ελληνικα μιλαω!!

      Διαγραφή
    6. ευη καζαντζιδου14 Μαΐου 2013 στις 2:23 μ.μ.

      αγαπητε ανωνυμε,ελληνικα μιλας αλλα μαλλον ελληνικα δεν γραφεις.πολυ ευχαριστως να σου τα εξηγησω ολα απο κοντα,να γινεις και επωνυμος..τι λες?

      Διαγραφή
    7. σιγά μην έρθω από κοντά να μου τα εξηγήσεις....θα μου πετάξεις κανένα σφηνάκι στο κεφάλι!!!!

      Διαγραφή
  3. που κοντα βρισκετε η παραλια στο κιλκις που μπορουμε να παμε για περπατημα με τη φιλη μας?
    copy paste??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευη καζαντζιδου13 Μαΐου 2013 στις 2:09 μ.μ.

      κοιταξε,απο οτι εχω ακουσει ο δημαρχος υποσχεθηκε θαλασσα...για αυτο και μιλαω για παραλια!

      Διαγραφή
  4. η παραλια βρισκεται και οχι βρισκετε.μαλλον τα ορθογραφικα σου σε προδοσαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΡΘΟ-ΓΡΑ-ΦΙΑ

      Διαγραφή
    2. ευη καζαντζιδου13 Μαΐου 2013 στις 2:09 μ.μ.

      δεν μας πειραζει η ορθογραφια αρκει να βγαινει νοημα ;-)

      Διαγραφή
    3. το θέμα είναι ότι από ένα σημείο και πέρα ΔΕΝ βγαίνει νόημα.. το "βρίσκετε" με το βρίσκεται" έχει τεράστια διαφορά... Δεν την καταλαβαίνεις; Δεν σε ενοχλεί;
      Νομίζω ότι η έλλειψη ορθογραφίας είναι πιο δυσάρεστη απ' ότι τα περιττά κιλά στο σώμα μας!

      Διαγραφή
    4. ευη καζαντζιδου14 Μαΐου 2013 στις 8:09 π.μ.

      Αγαπητε ανωνυμε, το αρθρο μιλαει για την ασκηση.

      Διαγραφή
  5. προδοσαν ή προδωσαν???εχεις λεξικο σπίτι σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευη καζαντζιδου13 Μαΐου 2013 στις 2:10 μ.μ.

      πλεον δεν χρησιμοποιουμε λεξικα!υπαρχει και το google!!!

      Διαγραφή
    2. πλέον δεν ρωτάμε τους "ειδικούς"...υπάρχει και το google!!!

      Διαγραφή
  6. ΠΕΣ ΤΑ ΕΥΗ!!!!
    ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ KINESIS!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευη καζαντζιδου14 Μαΐου 2013 στις 8:10 π.μ.

      δεν θα ηθελα τετοια σχολια για συναδελφους παρακαλω

      Διαγραφή
  7. Ωραίο άρθρο μόνη σου το έγραψες….?
    Αντιγράφεις που αντιγράφεις γράψε και το καλή επιτυχία!!!
    Και συ ρε γνώμη που αφήνεις τον κάθε τυχάρπαστο να μας το παίζει και ιδικός…
    Και για να σας προλάβω, σας δίνω σύνδεσμο από το πρωτότυπο άρθρο, δεν άλλαξε ούτε κόμμα η δεσποινίδα και βάζει στο τέλος και την υπογραφή της …..
    http://www.effectacademy.com/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=66

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πότε γράφτηκε αυτό το άρθρο που επισήμανες??

      Διαγραφή
  8. ποποποποπο....πραγματικά....μόλις είδα το προτότυπο..

    φίλε 17 Μαΐου 2013 - 10:41 μ.μ.

    την ξεμπρόστιασες....καλά ρε Εύη....είναι πράγματα αυτά να αντιγράφεις άρθρα και να υπογράφεις από κάτω με το όνομα σου???

    Εχεις υπόψιν για πνευματικά δικαιώματα....????αν θέλει μπορεί ακόμα και μήνυση να σου κάνει ο πραγματικός συντάκτης του άρθρου!!!
    Λυπάμαι...είχα σκοπό να έρθω να γραφτώ...αλλά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εύη κορίτσι μου κρίμα ρε συ δεν το περίμενα από σένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φτάνει ρε Παναγιώτη, πόσα σχόλια θα γράψεις σαν ανώνυμος????

    !!!!ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ KINESIS!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ακόμη δεν πήρα απάντηση...χωρίς να ξέρουμε πότε γράφτηκε το άλλο δεν μπορούμε να κατηγορούμε την Εύη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. http://www.egym.gr/articles-tips/diatrofh.html?start=9&tmpl=component&type=raw
    Μας πουλάς και τρέλα έτσι…; Το τέταρτο άρθρο είναι για να μη το ψάχνεις και συνεχίζεις να μας πουλάς τρέλα… α σου γράφω και την ημερομηνία και την συντάκτρια, την κανονική όχι την μαϊμού….

    Τρίτη, 12 Ιούλιος 2011 08:35 Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 12 Ιούλιος 2011 08:36 Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
    Κάντε ότι κάνουν οι άντρες !!!

    Από την Τουπογιάννη Ειρήνη, Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.