Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Οι δόσεις προς Ελλάδα και Κύπρο στο «τραπέζι»

Η εκταμίευση των επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο στο «τραπέζι» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με μεγάλες πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας.
Η εκταμίευση των δύο επόμενων δύο δόσεων προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ, αλλα και των 3 δισ. ευρω προς την Κύπρο, βρίσκονται στο «τράπεζι» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με μεγάλες πιθανότητες επιτευξης συμφωνίας και στα δύο θέματα. Σύμφωνα με κύκλους της ευρωζώνης, το Εurogroup αναμένεται να εγκρίνει στη σημερινή συνεδρίαση τόσο τη δόση του Μαϊου (4,2 δισ. ευρώ), όσο και αυτή του Ιουνίου (3,3 δισ. ευρώ).

Αναμένεται δε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενιαία απόφαση για τις δύο δόσεις του Μαϊου και του Ιουνίου, μιας και όλες οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από την πλευρά της Ελλάδας έχουν εκπληρωθεί. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι στο δημοσιονομικό τομέα οι στόχοι επιτυγχάνονται και πως το βάρος πλέον της κυβέρνησης πρέπει να πέσει στις μεταρρυθμίσεις και κυρίως στη φορολογική.

Πολιτική συμφωνία για την ΚύπροΑναφορικά με την Κύπρο θα γίνει μια ανασκόπηση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής, ενώ αναμένεται να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ αφορούν την πρώτη δόση του Μαϊου και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Προτεραιότητες της κυπριακής κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Στο «τραπέζι» θα βρεθεί και το αίτημα της Πορτογαλίας για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων από την ευρωζώνη, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει οριστική απόφαση, γιατί το θέμα συνδέεται και με το ζήτημα της ακύρωσης από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ενός μέρους του «πακέτου» που είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο του προυπολογισμού του 2013. 

Επίσης, η Κομισιόν μετά από σχετική εισήγηση του κ. Ρεν θα προτείνει στο Eurogroup να δοθούν 2 επιπλέον χρόνια στη Γαλλία και την Ισπανία, ένα ή δύο χρόνια στην Ολλανδία και ένα χρόνο στη Σλοβενία. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο αν θα δοθει πρόσθετος χρόνος και στην Ιρλανδία, ενώ και η ιταλική κυβέρνηση εξαιτίας της ύφεσης στη χώρα σχεδιάζει να ζητήσει χρόνο όχι για να επαναφέρει το έλλειμμα κάτω του 3% (αυτό το έχει πετύχει), αλλα για το μηδενισμό του. Τέλος, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξεταστεί και το θέμα της ευρωπαικής τραπεζικής ενοποίησης.

Deutsche Welle
Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.