Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

"Θέατρο Αιμίλιος Βεάκης" το Θέατρο Λόφου του Αγίου Γεωργίου;

Να ονομαστεί το Θέατρο Λόφου του Αγίου Γεωργίου  "Θέατρο Αιμίλιος Βεάκης" προτείνει η ΤΕΧΝΗ Κιλκίς με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής "Κιλκίς 1913-2013" κ. Α. Αμανατίδη.

Η επιστολή
"Προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής “Κιλκίς 1913-2013”

κ. Πρόεδρε,
Το Δ.Σ. της Μ.Κ.Ε. ΤΕΧΝΗ Κιλκίς αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει, δι' υμών, στο Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, να ονομάσει το Θέατρο Λόφου του Αγίου Γεωργίου “Θέατρο Αιμίλιος Βεάκης”, διότι:

1) Ο Αιμίλιος Βεάκης υπήρξε κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου κυρίως, αλλά και του κινηματογράφου, πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου από ιδρύσεώς του και κυριάρχησε στην Ελληνική Σκηνή επί 50 χρόνια, ερμηνεύοντας πολλούς μεγάλους ρόλους, όπως ο Βασιλιάς Ληρ, Άμλετ, Μάκβεθ, Οιδίποδα τύραννο κ.ά.

2)Υπήρξε δάσκαλος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε πολλούς νέους ηθοποιούς, δημιουργώντας έτσι τις βασικές προϋποθέσεις ενός εκλεπτυσμένου νεοελληνικού θεάτρου.

3) Ήταν πολύμορφο ταλέντο. Ήταν και ζωγράφος και ποιητής.

4) Πήρε μέρος στη μάχη του Κιλκίς το 1913 ως λοχίας, αγωνίστηκε με αυταπάρνηση και ανδρεία, γι 'αυτό και τιμήθηκε με δύο πολεμικούς σταυρούς, την 25η Μαρτίου του 1915.

5) Τιμήθηκε ήδη το 1981 στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας, με μία έκθεση ενθυμημάτων του μεγάλου θεατράνθρωπου, όπου μεταξύ άλλων εκτέθηκαν και οι δύο πολεμικοί σταυροί μαζί με τα σχετικά έγγραφα όπου φέρουν την υπογραφή του Ελ. Βενιζέλου. Έτσι έγιναν ευρύτερα γνωστές οι ηρωικές σελίδες που έγραψε ο Αιμίλιος Βεάκης.

6) Τιμήθηκε ήδη στην Αθήνα και τον Πειραιά την γενέτειρά του, όπου θέατρα φέρουν το όνομά του.

7) Οφείλουμε και εμείς οι Κιλκισιώτες, με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας, να αποδώσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο θεατράνθρωπο Αιμίλιο Βεάκη για την συμμετοχή του στη μεγάλη Μάχη, τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που επέδειξε σε αυτήν, δίνοντας το όνομά του στο Θέατρο Λόφου του Αγίου Γεωργίου.

Οι παραπάνω πληροφορίες αντλήθηκαν από την Εγκυκλοπαίδεια “Παιδεία”, και το βιβλίο του Χρήστου Ίντου “Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-2013 από το Κιλκίς στη Δοϊράνη και στη Στρώμνιτσα”. Ελπίζοντας στην αποδοχή της πρότασής μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων."

9 σχόλια:

  1. Είστε τρελή όλοι σας και ανίκανη.
    Θέατρο λόφου ''Νικόλαος Αυγητίδης'' αυτό και τίποτα άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λαθος φιλε,τις εργασιες τις ξεκινησε ο Αγγελιδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας...το ποιο δίκαιο θα ήταν να ονομαστεί 'Σπύρος Αυγητίδης' ..................... Το 1982 είχε υπερισχύσει του αειμνήστου Ν. Αγγελίδη και το 1986 του Θ. Πασσαλίδη. Παρεμφερής χώρος με την Αυτοδιοίκηση μπορεί να λογισθεί και η θητεία του Σπύρου Αυγητίδη στη νομαρχία Πέλλας το 1993-94.
    Είναι γενική η ομολογία ότι η θητεία του Σπ. Αυγητίδη έχει ΣΦΡΑΓΙΣΕΙ την πορεία του δήμου Κιλκίς, ιδιαίτερα της πόλης αφού τότε αυτή ήταν ο βασικός οικιστικός πυλώνας. Η άποψη, ότι η πόλη του Κιλκίς επί Αυγητίδη ήταν ένα πραγματικό εργοτάξιο παραμένει ισχυρή ακόμη και σήμερα. Σε μια πόλη με πληθυσμό το 1/3 από το σημερινό είχε φθάσει να απασχολεί περί τους 150 εργάτες σε μικροέργα (πλακοστρώσεις, κρασπεδώσεις κλπ).
    Εγκαίνια περιπτέρου (ΣΤΟ ΛΟΦΟ)
    Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ, η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΖΩΟΠΑΖΑΡΟΥ ότι εργατικές κατοικίες, οι είσοδοι της πόλης, το δημαρχιακό και Συνεδριακό Κέντρο είναι μερικά μόνο από τα έργα που θα φέρνουν για πάντα στη μνήμη των πολιτών τον Σπύρο Αυγητίδη. Εκείνο το έργο όμως θα φέρει αιώνια τη σφραγίδα του εκλιπόντος, θα είναι σίγουρα το ΘΕΑΤΡΟ ΛΟΦΟΥ. Ένα έργο φιλόδοξο τότε που, μέσα από δυσκολίες πάσης φύσεως, σήμερα είναι ένα από τα αρτιότερα της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως θέλετε να παίξουμε και άμπε-μπα-μπλουμ για το ποιο όνομα τρανού άντρα στο Κιλκίς να βάλουμε ;
    γιατί για τον καθένα υπάρχουν πολλά ράμματα γούνας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τελικα ολοι οι κρυοκω... ειναι μεσα στην τεχνη και δεν ξερουν με τι να ασχοληθουν,κλασικη περιπτωση χατζηελληνων-τουρκορωμιων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θέατρο <> αυτός πλήρωσε αυτός πρέπει να τιμηθεί!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το πιο σωστο θα ηταν μπαλασκας πιο ψηλα δεν γινεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.