Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Υπαναχώρησε η ΟΛΜΕ μπροστά στην επιστράτευση - Χωρίς απεργία αρχίζουν αύριο οι πανελλαδικές!

- Περισσότερο από 12 ώρες κράτησε η συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ
- Ένταση όταν η ΟΛΜΕ υπαναχώρησε και ζήτησε να γίνει ψηφοφορία αν υπάρχουν οι όροι για να γίνει απεργία
- Δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία και δε θα γίνει απεργία αύριο, πρώτη ημέρα των πανελληνίωνεξετάσεων
- Η πρόταση για απεργία είχε συγκεντρώσει το 92% των ψήφων
- Φοιτητές μπήκαν στην αίθουσα όπου συνεδρίαζαν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ και φώναξαν συνθήματα κατά τηςεπιστράτευσης
- Αναμένεται συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σήμερα

Ανατροπή τα ξημερώματα και όπως όλα δείχνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν κανονικά και χωρίς κινητοποιήσεις των καθηγητών την Παρασκευή.

Η ΟΛΜΕ, την ύστατη ώρα, αποφάσισε να κάνει βήμα πίσω και να πάρει πίσω την απόφαση για 24ωρη απεργία την ημέρα που θα κάνουν πρεμιέρα οι πανελλαδικές. Για να φτάσουμε όμως ως εκεί, προηγήθηκε 12ωρο θρίλερ και η μαραθώνια συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ενώσεων (ΕΛΜΕ).

Η αρχική πρόταση για απεργία μέσα στις εξετάσεις (σ.σ. η ΟΛΜΕ είχε αποφασίσει 24ωρη απεργία αύριο και είχε προτείνει 24ωρες επαναλαμβανόμενες από τις 20 έως τις 24 του μήνα) είχε συγκεντρώσει το 92% των ψήφων.

Όμως η ΟΛΜΕ αποφάσισε να υποχωρήσει υπό το βάρος
- της επιστράτευσης που αποφάσισε η κυβέρνηση και την οποία είχε δείξει πως δεν θα πάρει πίσω
- της στάσης που κράτησαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ (σ.σ. «άδειασαν» την ΟΛΜΕ όταν αποφάσισαν να μην κάνουν δεκτό το αίτημά τους για κοινή απεργία στην πρεμιέρα των εξετάσεων) και
- τις πιέσεις από την κοινωνία, που δεν ήταν και τόσο «θερμή» απέναντι στην κινητοποίηση των καθηγητών εν μέσω πανελλαδικών.

Έτσι, ενώ η απεργία είχε υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία (78 ΝΑΙ, 4 ΟΧΙ και 3 λευκά σύμφωνα με πληροφορίες), η ΟΛΜΕ αποφάσισε να θέσει θέμα μη πραγματοποίησης της απεργίας και ζήτησε από τους προέδρους των ΕΛΜΕ να ψηφίσουν κάτι άλλο: αν, δεδομένων των συνθηκών με την επιστράτευση, υπάρχουν οι όροι για να πραγματοποιηθεί η απεργία.

Μόλις τέθηκε το ερώτημα, επικράτησε ένταση, καθώς πολλοί πρόεδροι ΕΛΜΕ υποστήριξαν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι από τις γενικές τους συνελεύσεις παρά να ψηφίσουν επί του συγκεκριμένου ερωτήματος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

18 πρόεδροι ψήφισαν πως υπάρχουν όροι για να γίνει η απεργία, 9 ψήφισαν το αντίθετο και 57 λευκό. Έτσι, δε συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία και απεργία δεν θα γίνει.
Μετά και απ΄ αυτό το αποτέλεσμα οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ αποχώρησαν, λήγοντας τη μαραθώνια συνεδρίασή τους σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ενώ εντός της ημέρας δεν αποκλείεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και θα εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καθηγητές αναμένεται να προγραμματίσουν συλλαλητήριο την Παρασκευή το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας , ενώ μελετούν κι άλλες κινητοποιήσεις.
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα ολοκληρώσει τις επαφές του με τα πολιτικά κόμματα ώστε την ερχόμενη εβδομάδα να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Στην αίθουσα που συνεδρίαζαν οι καθηγητές μπήκαν ομάδες φοιτητές φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της επιστράτευσης, ενώ άλλες ομάδες φοιτητών είχαν συγκεντρωθεί αργά το βράδυ για λίγη ώρα και έξω από το ξενοδοχείο που συνεδρίαζαν οι καθηγητές.

1 σχόλιο:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.