Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Μπλόκο στα αγροτεμάχια – Θα αυξηθεί ο φόρος στα υπόλοιπα ακίνητα;

Μέχρι και ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε και μάλιστα δημόσια τη διαφωνία του με τη φορολόγηση των αγροτικών εκτάσεων και κάπως έτσι το θέμα φαίνεται πως μπαίνει σε νέα βάση. Οι αντιδράσεις βάζουν τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων στην ατζέντα των πολιτικών αρχηγών σήμερα. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί άμεσα καθώς πιθανή μη φορολόγηση των αγροτεμαχίων θα φέρει αύξηση του φόρου στα υπόλοιπα ακίνητα.
Η συμφωνία με την τρόικα είναι συγκεκριμένη. Τα έσοδα από το νέου τύπου χαράτσι θα πρέπει να είναι 3,1. Από τα αυτά με βάση τις διαρροές από το κυβερνητικό επιτελείο θα προέλθουν από τα αστικά ακίνητα, τα 800 εκατομμύρια από τα αγροτεμάχια και το υπόλοιπο ποσό από τα ακίνητα επιχειρήσεων και Εκκλησίας.

Στην περίπτωση που δεν φορολογηθούν οι αγροτικές εκτάσεις θα πρέπει να αναζητηθούν 700 με 800 εκατομμύρια. Το ποσό αυτό θα πρέπει να προκύψει από τα αστικά ακίνητα. Γεγονός που σημαίνει ότι οι όποιες εξαγγελθείσες μειώσεις στο χαράτσι... πάνε περίπατο.

Και αυτή η απόφαση, αφού τα επιτελεία δεν έχουν βγάλει άκρη μένει για τους πολιτικούς αρχηγούς. Τα αγροτεμάχια είναι στην ατζέντα των αρχηγών απόψε.

Το βασικό σενάριο θέλει 12 ευρώ ανά στρέμμα κατά μέσο όρο με το ύψος του φόρου να διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε αγροτεμαχίου.
Τα χαρακτηριστικά που θα λαμβάνονται υπόψη θα είναι το εάν η γη είναι καλλιεργήσιμη ή όψι, εάν είναι αρδεύσιμη ή μη, εάν είναι κοντά ή όχι στη θάλασσα, αλλά και εάν είναι πεδινή, ημιορεινή ή ορεινή.

Παράλληλα θα λαμβάνεται υπόψη και το είδος της καλλιέργειας, εάν δηλαδή είναι ετήσια ή πολυετής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.