Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

«Ουδείς προφήτης στον τόπο του» Σπύρο Αυγητίδη

Γράφει ο Παύλος Σιδηρόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ. 
Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι στα πλαίσια των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας επίκειται η ονοματοδοσία του Θεάτρου Λόφου. Ανάμεσα στα προτεινόμενα ονόματα διάβασα με συγκίνηση «Σπύρος Αυγητίδης». Ο κυρ Σπύρος των παιδικών κι εφηβικών μου χρόνων, σκέφτηκα. Εκείνη η μειλίχια φυσιογνωμία την οποία σεβόμουν κι εκτιμούσα απεριόριστα, ενώ ταυτόχρονα λάτρευα να προβοκάρω.
Ανασύρω από τη μνήμη μου την εικόνα του ήπιου και κατασταλαγμένου πολιτικού που είχε αφοσιωθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, μάλλον στερώντας τη φυσική του παρουσία από την οικογένειά του, απέναντι στο θρασύτατο φίλο του γιου του, ο οποίος επιχειρηματολογούσε ένθερμα εναντίον της συμμετοχής στα κοινά, τονίζοντας με τα μελανότερα χρώματα τις δυσλειτουργίες του πολιτικού συστήματος, αλλά και την ιδιοτελή αντιμετώπισή του από τον κόσμο.

Εκείνος αμετάπειστος συνέχισε αταλάντευτα την πορεία που είχε χαράξει για την ολοκλήρωση του έργου του. Όπερ και εγένετο! Ο λόφος του Αη Γιώργη, αυτό το ελαφρώς αφιλόξενο μέρος με τραχύ ανάγλυφο που εξερευνούσαμε με το προσκοπισμό και που όλως παραδόξως τις Κυριακές μετατρεπόταν σε σημείο συγκέντρωσης των ποδοσφαιρικών ομάδων των πέντε δημοτικών σχολείων, μεταμορφώθηκε σ’ έναν τόπο αναψυχής και πολιτισμού αποκτώντας ένα αναψυκτήριο και ένα θέατρο υψηλής αισθητικής. 

Παράλληλα η εκτέλεση συνόδων έργων ηλεκτροφωτισμού, επενδύσεων με πέτρα, κρασπεδώσεων κλπ άλλαξαν άρδην τον «Αη Γιώργη», όπως αποκαλούσαμε τότε τον λόφο.

Θεωρώ λοιπόν ότι οφείλουμε ως ύστατο φόρο τιμής σε αυτόν τον εκλεκτό συμπολίτη μας, τον δικό μου κυρ Σπύρο, να του επιτρέψουμε να στέκεται πάνω από την πόλη μας και να αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους της, όπως πάντα έκανε, δίνοντας το όνομά του στο Θέατρο Λόφου. 

Ήγγικεν η ώρα κυρ Σπύρο. Τώρα θα φανεί ποιος είχε δίκιο από τους δυο μας. Αν η πόλη θα επιλέξει να τιμήσει έναν τόσο διακεκριμένο πολίτη της ή αν θα δικαιωθούν οι νεανικοί μου φόβοι ότι «ουδείς προφήτης στον τόπο του»…

13 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕ Σ'ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ,ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ.ΠΕΡΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΩ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΘΑΥΜΑΣΑ ΤΗΝ ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ.ΕΛΠΙΖΩ ΟΙ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΠΡΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΝΑ ΜΗ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ.ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΑ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν είναι ο μόνος, αλλά σίγουρα προσέφερε κάθε ικμάδα των δυνάμεων του. Το κείμενο γράφηκε, γιατί όλοι γνώριζαν ότι διαφωνούσα κάθετα με τον πολιτικό χώρο που υπηρετούσε κι έτσι δεν κινδυνεύω να χαρακτηρισθώ μεροληπτικός.

      Διαγραφή
  2. Μπράβο σου Παύλο Σιδηρόπουλε και σε σένα και στο Χρήστο Ανθρακίδη σαν μηχανικοί τιμάτε έναν εκλεκτό συνάδελφο και συμπολίτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΣ ΠΑΝΕ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΕΝΑΝ ΚΑΦΕ ΝΑ ΚΕΡΑΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΑΚΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟ ΚΥΡΙΟ ΑΥΓΗΤΙΔΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΘΕΑΤΡΙΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΚΟΙΜΗΜΕΝΟΥ ΑΙΣΧΟΣ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ

      Διαγραφή
    2. εσύ συνάδελφε σχολιαστή βλέπω σε έχει συγκλονίσει ο Ανθρακίδης. Σε έχει κατα κυριεύσει. Το πιθανότερο είναι να σουν πολιτικός του αντίπαλος και να σε κέρασε πολύ πίκρα, ή να σου νχωριανός του και να σου έφαγε καμιά γκόμενα στο λύκειο ή να σου έφαγε καμιά δουλειά ως μηχανικός ή να σου πήρε τη θέση parking καμιά φορά .Δεν εξηγείται αλλιώς τόση εμπάθεια....
      Το άρρο αυτό απευθύνεται στον κ. Αυγητίδη και εσύ το γυρνάς πάλι για τον Ανθρακίδη και γράφεις ότι μπούρδες σου κατέβουν....εχεις θέμα....πάνε σε ψυχολόγο και πες του βλέπω τον Ανθρακίδη στον ύπνο μου...τι να κάνω???? Θέλω θεραπεία...
      άντε γεια

      Διαγραφή
    3. Καλα εσυ πρεπει να εισαι μεγαλος μ@λακας και μεγάλο πουτ@νακι

      Διαγραφή
    4. είμαι και από τα 2.....μου έκοβε χαρτζιλίκι μηνιαίο γι αυτό τον υποστηρίζω...εσύ???για πες μας???γιατί τόσο μίσος???έφαγες τη σκόνη του ή δεν σου σηκώνεται και έγινες κεράτας???(δεν νομίζω να φταίει γι' αυτό ο Χρήστος) τενεκέ

      Διαγραφή
    5. ανωνυμοσ ωρα 10.44 =ΖΩΟΝ ΜΕ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ

      Διαγραφή
    6. Να πας γιατί έχεις προβλημα κ εισαι κ μπουφος

      Διαγραφή
  3. Είχα την χαρά και την τιμή να γνωρίσω τον κ. Σπύρο Αυγητίδη λίγα χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, αλλά πρόλαβα να γευτώ την αρχοντιά του και την σοφία του. Ενας άνθρωπος μειλίχιος που όμως με ένα βλέμμα και ελάχιστα λόγια σου έδινα απαντήσεις με πολύ σοφία και ειλικρίνεια. Αισθάνομαι ότι από εκεί που βρίσκεται χαμογελάει και στέλνει την αγάπη του στην πόλη του Κιλκίς αλλά και στους κατοίκους της πού τόσο αγάπησε και υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια. Ελπίζω ότι και όλοι εμείς θα του ανταποδόσουμε την αγάπη μας αναγνωρίζοντας το έργο του. Ενα έργο που οραματίστηκε και υλοποίησε με πολύ υπομονή προσφέροντας στην πόλη του Πολιτισμό και Ομορφιά. Αλλωστε τα έργα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους και ιδιαίτερα όλους εκείνους που ασχολούνται με τα κοινά. Και ο δικός μας πολιτισμός είναι να αναγνωρίζουμε αυτά τα έργα. Και θέλω να πιστεύω ότι όλοι εμείς έχουμε την παιδεία και τον πολιτισμό να αποδεχόμαστε το όνομα που δημιουργεί κάθε έργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ήθελα πολύ χώρο γιατί είναι τόσα πολλά για να γράψω για τα έργα και τις ημέρες επί Δημαρχίας του Δήμαρχου Σπύρου Αυγητίδη και να είναι μόνο το Θέατρο Λόφου?Πολλά πρόσφερε ο Δήμαρχος Σπύρος Αυγητίδης στον Δήμο μας.
    Είναι το λιγότερο πού θα μπορούσε να γίνει και θα είναι φόρος τιμής για τον άνθρωπο πού πραγματικά άλλαξε την πόλη του Κιλκίς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  5. ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΚΙ ΟΛΑ ΩΡΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙ.
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΥΓΙΤΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΑΚΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ.
    ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΜΕΝ ΒΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΟΤΕ ΒΡΙΖΟΥΝ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΑ ΣΤΑ ΚΑΠΕΛΑ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΝΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΑΛΚΙΜΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ.
    ΑΡΑ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΧΕΧΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΒΑΛΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΙΛΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ.
    ΑΝ ΒΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΕΚΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΑΜΑ ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΡΩΝΕ ΣΑΡΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΡΚΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.
    ΑΡΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙ;
    ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΜΑ Η ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ "ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.