Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Π. Ψωμιάδης: "Να αναγορευθεί ο Νίκος Γκάλης σε «Πρέσβη καλής Θελήσεως» για την Ελλάδα"

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης καταθέτοντας του συγκεκριμένες προτάσεις για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της δυναμικής του Νίκου Γκάλη, προς όφελος της Ελλάδας. 
Με την επιστολή που κοινοποιείται στον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο και στον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης εξάρει την προσωπικότητα του κορυφαίου αθλητή και προτείνει την αναγόρευση του σε Πρέσβη Καλής Θέλησης για την Ελλάδα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Το να μιλήσει κανείς για το μοναδικό και ανεπανάληπτο, αθλητή και άνθρωπο, Νίκο Γκάλη, είναι πολύ λίγο μπροστά σε αυτά που έχει προσφέρει τόσο στον ελληνικό αθλητισμό όσο και στην ελληνική κοινωνία στο σύνολο της.

Δε θα ήταν υπερβολή αν θα χαρακτήριζα την προσφορά του στην Ελλάδα ως ανεκτίμητη. Η σεμνότητα του, τα ήθος του στους αθλητικούς χώρους σε συνδυασμό με το σεβασμό που επιδεικνύει στους θεσμούς, επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για μια μοναδική προσωπικότητα. Η πολυετής λαμπρή του πορεία, υπογράφεται μόνον από επιτυχίες, συναισθήματα χαράς και εθνικής ανάτασης.

Δεν πιστεύω πως υπάρχει ένας Έλληνας που να μην υποκλίθηκε στο αθλητικό του μεγαλείο, να μη χειροκρότησε την πορεία και τις ενέργειες του Νίκου, για ένα άθλημα που ο ίδιος, στην κυριολεξία, το πήρε στα χέρια του και το ανέβασε στο ουράνια της Ευρώπης, με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης το 1987.

Η αναγνώριση της δυναμικής του χαρακτήρα του ξεπερνάει τα ελληνικά όρια. Η εκτίμησή στο πρόσωπό του είναι παγκόσμια. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από την παρουσία δεκάδων πρώην συναθλητών και αντιπάλων του, κατά την πρόσφατη γιορτή - τιμή προς το πρόσωπο του μεγαλύτερου έλληνα αθλητή, από το σύλλογο που κρατάει πάντα μέσα στην καρδιά του, τον Άρη Θεσσαλονίκης.

Θεωρώ πως η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει το παγκοσμίου εμβέλειας κεφάλαιο που λέγεται Νίκος Γκάλης. Ήρθε η ώρα να προχωρήσει η ελληνική πολιτεία σε μία σειρά ενεργειών εξωστρέφειας καθιστώντας κοινωνούς της ικανότατους ανθρώπους όπως ο κορυφαίος αυτός αθλητής.

Μην ξεχνάμε πως μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να βγάλει τη χώρα μας από το αδιέξοδο το συντομότερο δυνατό, προσωπικότητες όπως ο Νίκος Γκάλης μπορούν να συμβάλλουν καταλυτικά στην κοινή προσπάθεια.

Αυτοί είναι οι Έλληνες που πρέπει να αξιοποιήσουμε, που μπορούν να μεταφέρουν και να μετουσιώσουν πολιτισμικά, πολιτιστικά, αθλητικά, κοινωνικά και ανθρώπινα μηνύματα και ενέργειες με τον καλύτερο τρόπο.

Προτείνω λοιπόν, να αναγορευθεί ο Νίκος Γκάλης «σε Πρέσβη καλής Θελήσεως» για την Ελλάδα. Ίσως η μεγαλύτερη δυνατή ανταποδοτική τιμή τόσο στο πρόσωπο του ίδιου όσο και για το πρόσωπο της ίδιας της χώρας μας, ώστε να την εκπροσωπεί στο εξωτερικό μία τέτοια διακεκριμένη προσωπικότητα παγκόσμιας εμβέλειας.

Μια δεύτερη σκέψη είναι να προταθεί ο Νίκος Γκάλης από την ελληνική πολιτεία (με τη σύμφωνη πάντα γνώμη του ίδιου του Νίκου Γκάλη) για την ανάληψη μιας θέσης στην παγκόσμια Ομοσπονδία του Μπάσκετ (FIBA), με χώρο δράσης την καλλιέργεια και την προώθηση του αθλητισμού στα νέα παιδιά, στο μέλλον της Ευρώπης. Είναι προφανές πως μια ανάλογη ενέργεια θα περίκλειε ιδιαίτερη τιμή για το ελληνικό μπάσκετ.

Εύχομαι και ελπίζω οι προτάσεις μου να σας βρουν σύμφωνο και παρά τον κυκεώνα των προβλημάτων που καθημερινά καλείστε να επιλύσετε, να εξετάσετε τις δυνατότητες που υπάρχουν, ως απόρροια των συνολικών ενεργειών εξωστρέφειας και αποκατάστασης της καλής εικόνας της χώρας που καταβάλετε.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.