Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Αλλαγή πορείας με ισχυρή πολιτική βούληση

Του Παύλου Πασσαλίδη
Αφορμή γι’ αυτό το σημείωμα δόθηκε από μια τυχαία συνάντηση με συντοπίτες μου σε γνωστό στέκι του Κιλκίς.
Συζητούσαν, τι άλλο; Για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας με προβληματισμό για το αν και πότε θα ξεφύγουμε από τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.


Εκτίμησή τους, θα περάσουν δύο με τρεις γενιές για να στρώσουν τα πράγματα, με βασική παραδοχή ότι είναι αναγκαία η εκ βάθρων αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών, τόσο από τους πολίτες, όσο και από τους πολιτικούς.

Υπερβολή; Ο χρόνος θα δείξει. Εκτός εάν συμβούν συνταρακτικές αλλαγές, τις οποίες εμμέσως, πλην σαφώς υπαινίχθηκα όταν κλήθηκα να σχολιάσω και να πω την άποψή μου.

Είπα λοιπόν: στην επιστήμη της Χημείας για να δημιουργηθεί ένα νέο προϊόν από ένωση άλλων ουσιών χρειάζεται χρόνος από μερικά δευτερόλεπτα έως ώρες και μέρες.

Όταν όμως επιθυμούμε να ελέγξουμε το χρόνο επιβραδύνοντας ή επιταχύνοντας προκειμένου να επιτύχουμε ένα νέο χρηστικό προϊόν δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες πιέσεως και θερμοκρασίας με την πρόσθεση ορισμένων ουσιών κατά περίπτωση. Αυτές είναι οι περίφημοι καταλύτες. Παίρνουν μέρος στην όλη διαδικασία και τελικά μένουν αναλλοίωτοι.

Τι σημαίνουν τώρα αυτά μεταφορικά για την κοινωνικο-οικονομική-πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας:

Νέο προϊόν: Η πρόσθετη νέα ζωή με αλλαγή πορείας για ένα ριζικά νέο ξεκίνημα.

Ειδικές συνθήκες: Το πολιτικό περιβάλλον και συμπεριφορές, ως υπόβαθρο για μετεξέλιξη της κοινωνίας μας.

Καταλύτης: Το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να πάρει ενεργό μέρος στα δρώμενα του τόπου μας και επηρεάζει θετικά τις εξελίξεις, αλλά τελικά μένει αλώβητο.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα: Υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι στη χώρα μας για να συμβάλλουν στην εκκίνησή της;

Αβίαστα λέμε ναι. Υπάρχουν σ’ όλη τη χώρα αυτοφυείς και αυτόφωτες δυνάμεις με ταλέντο και πάντοτε φρέσκα μυαλά και θέληση.

Η αλλαγή πορείας που όλοι συμφωνούμε για την αναγκαιότητά της δεν θα γίνει με αυτόματο πιλότο, ούτε με ευχολόγια και διαπιστώσεις – υποδείξεις. Θα γίνει με ανθρώπους - Πολίτες και Πολιτικούς που θέλουν και μπορούν να αλλάξουν κατεστημένες λογικές και πρακτικές.

Αναγκαία προϋπόθεση η καθιέρωση της αξιοκρατίας παντού, στο Δημόσιο, την Αυτοδιοίκηση, τα ίδια τα Κόμματα. Ο κάθε πολιτικός χώρος να επιλέγει τους καλύτερους, αφού και εκεί ισχύει ο κανόνας των «ημέτερων εκλεκτών». Διαφορετικά, θα μείνουμε στα ίδια και χειρότερα. Γιατί δεν είναι το πρόβλημά μας μόνο η οικονομική κρίση της τελευταίας τριετίας, αλλά και η κρίση θεσμών και αξιών που την προκάλεσαν.

Η αποανάπτυξη των τελευταίων ετών δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο με συνειδητή αλλαγή πορείας χωρίς σκοπιμότητες και κυριαρχία του πολιτικού κόστους και τα κάθε μορφής συμφέροντα να κυριαρχούν.

Μόνο έτσι θα ανταποκριθούμε στα αιτήματα των καιρών, στον προβληματισμό και την αγωνία των συμπολιτών μου που προκάλεσαν αυτό το σημείωμα.

Οι πολιτικοί κάθε επιπέδου και διαμετρήματος να δώσουν περιεχόμενο στην πολιτική. Η υποδειγματική τους δράση, στάση και συμπεριφορά θα επηρεάσει θετικά τη συνέργεια των πολιτών – φορέων.

Για να υπάρξει η πιθανότητα να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους νέους να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις.

4 σχόλια:

  1. Μ' αρέσει η "χημική" προσέγγιση της πολιτικής κατάστασης κε Πασσαλίδη αλλά ήταν προφανές ότι θα καταλήξετε σε λάθος συμπεράσματα παίρνοντας παράδειγμα από τον ευατό σας.
    Να συμφωνήσω με τον ορισμό για το Νέο προϊόν και τις Ειδικές συνθήκες, διαφωνώ όμως για τους καταλύτες κι επισημαίνω ότι ξεχάσατε να μας πείτε ποιές είναι οι α'ύλες για το Νέο προϊόν, οι "ουσίες", τα αναλώσιμα.
    Κατά την γνώμη μου λοιπόν οι άνθρωποι δεν είναι οι καταλύτες (που βγαίνουν στο τέλος αλώβητοι, όπως εσείς συνηθίζετε να κάνετε μετά τις όποιες διεργασίες) αλλά είναι οι ουσίες, τα αναλώσιμα γιατί "αναλώνονται", φθείρονται (όπως εσείς δεν επιλέξατε να κάνετε στις πολιτικές θέσεις που περάσατε).
    Καταλύτες είναι η "γνώση", η τεχνολογία, κλπ...

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη πάντα.

    Kilkis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντε σπίτι σου παππού κάνεις και υποδείξεις παντού μιλάς και για αξιοκρατία τόσα χρόνια μέσα στη δεξιά άλλο τι θα ακούσουμε.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πεστα ρε μεγαλε μπηκε στην ΑΝΚΙ και παιρνει 2 μισθους επειδη φωναξε καλα ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ τοσα χρονια φαι δεν το βαρεθηκε ψαχνετε κιαυτος σαν το φιλο μου τον Ανθρακιδη για ξεβαφτισμα μου φαινετε .

      Διαγραφή
  3. Το φαί είναι ωραίο αλλά δουλειά που δεν έχουνε οι νέοι δεν τον νοιάζει γιατί ο μήνας έχει ενιά γιαυτόν και για κάποιους άλλους εδώ στο Κιλκίς κατά τα άλλα λευτά για να φτιάξουν το πάρκο υπάρχουν και για την μάσα τους και μη μου πείτε τα λευτά είναι από το εσπα,δεν μας ενδιαφέρει πρώτα ο κόσμος και μετά τα εργα της μάσας και της αρπαχτής.Δεν υπάρχει ντροπή καθόλου δυστυχώς σε αυτή τη χώρα κάποιοι έχουν να περάσουν οι βολεμένοι και οι γλύφτες φυσικά κι εσύ λαέ άνεργε και κυνηγημένε στο έλεος τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.