Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

«Κοινωνική εγγύηση το επίδομα γάμου στη νέα ΕΓΣΣΕ»

"Το επίδομα γάμου εισήχθη για πρώτη φορά στον μισθό των Ελλήνων το 1976 όταν και κατοχυρώνονται στην Ελλάδα μια σειρά από κοινωνικά δικαιώματα. Παρά το γεγονός ότι απευθύνεται σε μεμονωμένους εργαζόμενους στην πραγματικότητα εξυπηρετεί την προάσπιση και την προαγωγή ενός μείζονος κοινωνικού θεσμού: της οικογένειας. 
Το επίδομα οικογενειακής κατάστασης δεν αποτελεί ένα κλασσικό ατομικό και οικονομικό δικαίωμα αλλά μία «εγγύηση»" του θεσμού της οικογένειας και από την άποψη αυτή η όποια κατάργησή του από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα έπληττε άλλη μία φορά τον ιερό πυρήνα των Συνταγματικά κατοχυρωμένων θεσμών.

Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης που υπονομεύονται η κοινωνική συνοχή και η διατήρηση του θεσμού της οικογένειας η προάσπιση του επιδόματος γάμου δεν έχει μόνο υλικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα. Θα πρέπει να τονισθεί ότι τόσο στην κλαδική σύμβαση των εμποροϋπαλλήλων όσο και στη νέα σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων το επίδομα γάμου διεσώθη και εξακολουθεί να ισχύει.

Οι μικρομεσαίοι έμποροι στο βαθμό που έχουμε εμπεδώσει τον κοινωνικό μας ρόλο είμαστε θετικοί στη διατήρηση ενός τέτοιου δικαιώματος των εργαζομένων, ακόμα και εάν χρειαστεί να περιορισθεί για να σωθεί. Άλλωστε, είμαστε αυτοί που διαπιστώσαμε πρώτοι πόσο γονάτισαν την αγορά οι ανεξέλεγκτες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και πρόσφατα πόσο έλλειψε από την αγορά το «δώρο του Πάσχα» των συνταξιούχων.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων εργοδοτών είμαστε υπέρ της πατρίδας μας και όχι όπως λίγοι υπέρ της «παρτίδας» τους. Γι’ αυτό όσοι θεσμοθετημένοι κοινωνικοί εταίροι εννοούμε όσα λέμε, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διασώσουμε στη νέα ΕΓΣΣΕ το «κοινωνικό» επίδομα γάμου."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.