Act Business Center

Act Business Center

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Πολίτη στην ΤΕΧΝΗ Κιλκίς

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2013, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα ‘’Κούρος Ευρωπού’’ της ΤΕΧΝΗΣ θα γίνουν τα εγκαίνια της αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής του Γιώργου Πολίτη, προέδρου του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.).
Η ιστορικός Τέχνης Έλλη Κοκκίνη - Καπλάνη αναφερόμενη στα έργα του Γ. Πολίτη, και συγκεκριμένα της σειράς ‘’Στιγμιότυπα’’ λέει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Για το Γιώργο Πολίτη η ζωγραφική αποτελεί πεδίο αναζητήσεων οικείων αντικειμένων από το περιβάλλον, εγκαταλειμμένων στη φθορά του χρόνου ή απαξιωμένων από την αδιαφορία της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας. 

Με διάθεση ερευνητική αναζητά με το βλέμμα σχήματα, μορφές και γραφές πάνω σε τοίχους, αλλά και σε άλλες επιφάνειες, όλα στοιχεία μιας βιωμένης πραγματικότητας, που ωστόσο περνούν απαρατήρητα, καθώς ο χρόνος και η ανθρώπινη επέμβαση τα έχουν φθείρει…

Οι χειρισμοί που ακολουθεί ο Πολίτης, δηλωτικοί μιας οξυμένης αντίληψης και μιας εσωτερικής ευαισθησίας, αποκαλύπτουν δράσεις μιας απτής πραγματικότητας, που αποζητά, με την ιδιάζουσα σχηματοποίησή της, την αποκρυπτογράφησή της, έτσι ώστε τα υποβόσκοντα μηνύματά της να γίνουν προσεγγίσιμα, μέσα από τον κρυπτικό συμβολισμό της.»

Αναφερόμενη εξάλλου στα έργα του καλλιτέχνη της σειράς ‘’Σειρές τοίχων’’ λέει μεταξύ άλλων:

«Με αφετηρία τμήματα λέξεων και αριθμών, χρονολογίες, κομμάτια από φιγούρες γνώριμες, προερχόμενα στοιχεία από ξεκολλημένες αφίσες, εφημερίδες και όποιο άλλο ενδιαφέρον για τον Πολίτη υλικό, συγκροτούνται με μεταφορικό τρόπο οι ‘’Σειρές τοίχων’’ του, που αποκτούν, με τον εννοιολογικό τους στόχο, μνημειακό χαρακτήρα.

Λειτουργούν ως μία ιστορική, πλέον, καταγραφή της καθημερινής, οπτικής εμπειρίας, ημερολογιακού θα έλεγα χαρακτήρα, πάνω στην οποία η χειρονομιακή, καλλιγραφική γραφή ή η πιο αυθόρμητη έρχονται να συμπληρώσουν και να αναδείξουν ένα νέο τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας.

Η μεταβολή της ζωγραφικής επιφάνειας σε δρώσες δυνάμεις, σε κίνηση, σε μυστικές φωνές, που είναι αναγωγές σε γεγονότα και πράξεις, διατυπώνει συμπυκνωμένα την πρόθεση του δημιουργού να μορφοποιήσει, με ένα σύγχρονης μορφής ανεκδοτολογικό τρόπο, τα κατ΄ εκείνον σημαίνοντα, που δρουν γύρω μας, βιώνονται πολλαπλασιαστικά και συνήθως περνούν απαρατήρητα από την κόπωση της καθημερινότητας.»

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Απριλίου 2013 και οι ώρες λειτουργίας της είναι: καθημερινά 10 π.μ. έως 12 μ. και 4 έως 8 μ.μ.
Σάββατο 10 π.μ. έως 5 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.