Act Business Center

Act Business Center

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την αποποινικοποίηση των οφειλών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)

"Αποποινικοποίηση των οφειλών στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), δικαιούχοι παροχών κλάδου υγείας του ΟΑΕΕ, απώλεια ρυθμίσεων στον ΟΑΕΕ και επαναπροσδιορισμός των όρων λήψης επιδόματος ανεργίας από τους δικαιούχους του ΟΑΕΕ. 
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ασφαλίζει αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους και αυτοκινητιστές, ανθρώπους που πλήττονται αδιαμφισβήτητα στη σημερινή οικονομική κρίση, που βλέπουν τα εισοδήματα τους όχι μόνο να συρρικνώνονται δραματικά αλλά να εκμηδενίζονται, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να πνίγονται στα χρέη. 

Πέρα λοιπόν από τα βιοποριστικά τους προβλήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν και εκείνο της ποινικοποίησης της οφειλής τους στον ασφαλιστικό τους φορέα τον Ο.Α.Ε.Ε., με νόμο του 1967 (άρθρο 1 του α.ν. 86/1967) χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για αυτασφάλιση και όχι για εργοδοτικές εισφορές.

Οι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. έχουν και άλλο ένα μειονέκτημα σε σχέση με όλους τους άλλους εργαζόμενους των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων. Λόγω της αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών τους εισφορών, χάνουν το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης από τον Ο.Α.Ε.Ε. Η δυνατότητα θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας τους ανακτάται μόνο αν κάποιος προβεί σε ρύθμιση της οφειλής του και βέβαια για όσο χρονικό διάστημα είναι συνεπής σε αυτή. 

Δυστυχώς όμως μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αδυνατεί να καταβάλει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα να παραμένει «ανασφάλιστο» χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το χειρότερο δε, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι στο ειδοποιητήριο καταβολής ασφαλίστρων που συνεχίζουν να παραλαμβάνουν κάθε δίμηνο από τον ΟΑΕΕ, χρεώνονται για παροχές υγείας που δεν μπορούν να λάβουν, αλλά που κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρώσουν.

Επίσης οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ όταν προβαίνουν σε ρύθμιση της οφειλής τους, ή κάνουν μια ρύθμιση για υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κλίμακα, με το που θα καθυστερήσουν την πληρωμή χάνουν τη ρύθμιση τους. Μάλιστα στη περίπτωση ρύθμισης για υπαγωγή σε χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα αρκεί μια ημέρα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της για να χαθεί η ρύθμιση και να επανέρθουν στην αρχική τους ασφαλιστική κλίμακα και να απολέσουν την δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση αυτή.

Τέλος το βοήθημα που προβλέπεται στο άρθρο 44 του ν.3986/2011 για τους άνεργους δικαιούχους του Ο.Α.Ε.Ε., θα δοθεί μονάχα σε όσους δεν είχαν ασφαλιστικές οφειλές όταν έκλειναν την επιχείρηση τους και όχι σε όσους έχουν την παραμικρή οφειλή στον ΟΑΕΕ. Θα περίμενε κανείς βέβαια να υπήρχε η πρόβλεψη να δίνεται και σε όσους έχουν οφειλές, και μέρος του βοηθήματος να τους παρακρατείται για την εξόφληση των οφειλών τους πρός τον Ο.Α.Ε.Ε., διαφορετικά ο Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων που συστάθηκε στον ΟΑΕΔ δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Για τους παραπάνω λόγους ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί,
1) Τι προτίθεστε να κάνετε για την αποποινικοποίηση των οφειλών στον Ο.Α.Ε.Ε.

2) Τι προτίθεστε να κάνετε για να παρέχεται βιβλιάριο υγείας σε όλους τους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. ανεξάρτητα με το αν οφείλουν σε αυτόν;

3) Τι προτίθεστε να κάνετε για να μην χάνεται η όποια ρύθμιση με τις μια ή δύο φορές που θα παρουσιάζεται αδυναμία εμπρόθεσμης καταβολής της δόσης της ρύθμισης ή της τρέχουσας εισφοράς;

4) Προτίθεστε να χορηγήσετε το βοήθημα που προβλέπεται στο άρθρο 44 του ν.3986/2011 και σε εκείνους που έχουν οφειλές; Και αν όχι, σκοπεύετε να τους επιστρέψετε τα χρήματα που έχουν καταβάλει υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Σταθάκης Γιώργος
Στρατούλης Δημήτρης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.