Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τι πρέπει να προσέχω στο γυμναστήριο ...

Του Παναγιώτη Μαυρογενίδη* 
Τώρα που θα «ανοίξει» ο καιρός σιγά-σιγά και θα αρχίσετε να τρέχετε όλοι για γυμναστική, έτσι ώστε να βγείτε με το εξαιρετικό κορμί στην παραλία, προσέξτε να μην πέσετε στα συχνότερα λάθη που κάνουν οι περισσότεροι στα γυμναστήρια:

Αυτοσχεδιασμός Καλό θα ήταν, ειδικά στον τομέα της γυμναστικής, να ξεχάσετε (στην αρχή τουλάχιστον) το θέμα του «αυτοσχεδιασμού». Δηλαδή, μείνετε στις οδηγίες του γυμναστή σας, στο πρόγραμμα που σας έχει δώσει και ακολουθήστε το όσο πιο πιστά μπορείτε στο θέμα των επαναλήψεων, του χρόνου και της έντασης της κάθε άσκησης. Μην προσθέτετε ασκήσεις ή σετ, επειδή νομίζετε πως θα είναι καλύτερο ή θα φέρει γρηγορότερα αποτελέσματα. Το πρόγραμμά σας, ανάλογα με την πρόοδο σας, θα τροποποιηθεί ούτως ή άλλως, οπότε κάντε υπομονή και ακολουθήστε το.

Προθέρμανση
Οι περισσότεροι την αμελούν και ξεκινάνε απευθείας με τις σκληροπυρηνικές ασκήσεις, εκθέτοντας έτσι τον εαυτό τους σε πιθανότητα τραυματισμού. Το να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να ζεσταθεί το σώμα σας και να προετοιμαστεί το μυοσκελετικό σας σύστημα δεν είναι τόσο φοβερό, ούτε θα σας καθυστερήσει τόσο. Αντιθέτως, ένας τραυματισμός πχ. από τράβηγμα, επειδή ο μυς δεν ήταν έτοιμος, να είστε σίγουροι ότι θα σας αφήσει αρκετές μέρες μακριά από τη δράση.

Διατάσεις Κάντε διατάσεις. Είναι εξίσου σημαντικές όσο το ζέσταμα. Και εξίσου παραμελημένες. Για τον ίδιο λόγο και αυτές θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα τραυματισμών. Κάντε μερικές διατάσεις μετά το ζέσταμα και στο τέλος του προγράμματός σας.

Χρόνος, σετ, επαναλήψεις Ευτυχώς το να χτυπιέστε με δεκάδες σετ ή επαναλήψεις, έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι τόσο αποδοτικό όσο νομίζετε. Και στη γυμναστική δε μετράει τόσο η ποσότητα όσο η ποιότητα. Έχει διαπιστωθεί λοιπόν, πως για να δείτε κάποια αξιοπρεπή αποτελέσματα, αρκεί να εκτελείτε 3 σετ των 6-12 επαναλήψεων στη σωστή ένταση (ανάλογα την άσκηση και το ζητούμενο αποτέλεσμα) και ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση. Έχοντας αυτό στο μυαλό σας, συμβουλευτείτε το γυμναστή σας και μην πέσετε στην ανασταλτική και χρονοβόρα παγίδα των άπειρων επαναλήψεων, χωρίς κανένα πραγματικό όφελος.

Συμπέρασμα Ακολουθήστε τις οδηγίες των ιδικών, οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή και απολαύστε τα ωφέλει της γυμναστικής για ένα υγιές σώμα και πνεύμα…. 



* Παναγιώτης Μαυρογενίδης
Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α, του Α.Π.Θ.
Με ειδικότητα Μαζικός Αθλητισμός
Personal-Pilates-TRX & Power Plate Trainer.

3 σχόλια:

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.