Act Business Center

Act Business Center

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Καθυστερεί η καταπολέμηση σωματεμπορίας στη Γερμανία

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τη σωματεμπορία με την επιβολή αυστηρότερων ποινών και την καλύτερη προστασία των θυμάτων. Η Γερμανία όμως καθυστερεί με την υιοθέτηση της σχετικής οδηγίας.
Συνήθως είναι η Γερμανία εκείνη που επιμένει στην τήρηση συμπεφωνημένων και κανόνων. Στο ζήτημα όμως της καταπολέμησης της σωματεμπορίας η UNICEF καθώς και η οργάνωση για τα παιδιά ECPAT επικρίνουν το Βερολίνο ότι καθυστερεί υπερβολικά να υιοθετήσει στο εθνικό δίκαιο τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σωματεμπορίας.

Η ευρωπαϊκή οδηγία που ισχύει εδώ και 2 χρόνια ζητά από τις χώρες-μέλη της ΕΕ να διώκουν αποτελεσματικότερα τους σωματέμπορους και να επιβάλλουν αυστηρότερες ποινές. Παράλληλα προβλέπει την καλύτερη προστασία των θυμάτων. Η διορία για την υιοθέτηση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο εξέπνευσε στις 5 Απριλίου. Όμως η Γερμανία την αγνόησε, γνωρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος εναντίον της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Κριτική στις γερμανικές αρχέςΤα γερμανικά κόμματα διαφωνούν μεταξύ τους ως προς την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας. «Το νομοσχέδιο προβλέπει μία κατά γράμμα εφαρμογή της οδηγίας» δηλώνει ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όμως ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών Χανς-Πέτερ Ουλ έχει διαφορετική άποψη: 

«Η ηγεσία του υπουργείου, που προέρχεται από το κόμμα των Φιλελευθέρων, σχεδιάζει μόνο την διεύρυνση των ισχυόντων διατάξεων του ποινικού κώδικα και σε αδικήματα που σχετίζονται με τη σωματεμπορία». Όμως οι βουλευτές θεωρούν ότι αυτό δεν αρκεί από τη στιγμή που το νομοσχέδιο δεν προβλέπει αυστηρότερες ποινικές διατάξεις, για παράδειγμα, για τη σωματεμπορία με στόχο την σεξουαλική εκμετάλλευση.

Κριτική ασκούν και μη κυβερνητικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζουν οι αυστηρές ποινές. «Αν κάποιος φέρει μια ανήλικη από τη Ρουμανία στη Γερμανία και την εξαναγκάσει στην πορνεία τότε υπόκειται στο ποινικό αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, όχι όμως της σωματεμπορίας. Η σωματεμπορία όμως τιμωρείται στη Γερμανία αυστηρότερα», λέει ο Ρούντι Τάρνεντεν εκπρόσωπος της UNICEF Γερμανίας.

Πιθανός λόγος για τις καθυστερήσεις»Μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς όταν προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί η Γερμανία καθυστερεί την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας», αναφέρει ο εκπρόσωπος της UNICEF και προσθέτει:

«Είναι γνωστό ότι στη Γερμανία το δίκαιο αλλοδαπών ερμηνεύεται από τις δικαστικές αρχές με τον πλέον αυστηρό τρόπο. Ίσως η κυβέρνηση να ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας πιο χαλαρής ερμηνείας και εφαρμογής του δικαίου αλλοδαπών προς όφελος των θυμάτων. 'Ομως ατά την άποψη της οργάνωσης του ΟΗΕ για τα παιδιά, αυτό ακριβώς θα πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να δώσει προτεραιότητα στην καλύτερη προστασία των θυμάτων».

Deutsche Welle
Rayna Breuer / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνη σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.