Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Τί γνωρίζετε για τα βιολογικά προϊόντα;

Γράφει η Ασημένια Καναρίδου*
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Το τελευταίο διάστημα γίνεται ολοένα και περισσότερος λόγος για τα βιολογικά προϊόντα, τα οποία κάνουν έντονα αισθητή την παρουσία τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Παρόλα αυτά οι καταναλωτές βρίσκονται σε σύγχυση όσον αφορά στην ποιότητα τους και στην υπεροχή τους σε σχέση με τα συμβατικά και εάν η τιμή τους ανταποκρίνεται στα οφέλη που προσφέρουν.

Βιολογικά προϊόντα ονομάζονται τα αγροτικά προϊόντα που η παραγωγή τους στηρίζεται σε φυσικές διεργασίες, χωρίς την προσθήκη χημικών, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων καθώς και στη χρησιμοποίηση εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης εχθρών, ασθενειών και ζιζανίων.

Στη βιολογική γεωργία συμπεριλαμβάνονται και τεχνικές παραγωγής όπως η εναλλαγή των καλλιεργειών, η ανακύκλωση φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων, η φυσική διατροφή, η ελεύθερη και υγιεινή βόσκηση. 

Για ποιο λόγο τα βιολογικά προϊόντα υπερέχουν σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά;

- Τα βιολογικά προϊόντα λόγω της μη χρήσης χημικών κατά την καλλιέργεια τους, είναι απαλλαγμένα από υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
- Είναι απαλλαγμένα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ή παραγώγων τους και είναι μοναδικά πιστοποιημένα ΄΄GMO free΄΄προϊόντα με κέρδος για τη υγεία π. χ αλλεργίες των παραγωγών και των καταναλωτών. 

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά, επειδή σχετίζονται με την ανθρώπινη υγεία είναι ανεκτίμητης αξίας και επομένως είναι δύσκολο να κοστολογηθούν.

- Από διάφορες μελέτες που έχουν πραγματοποιήσει διάφορα ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια του εξωτερικού μας δείχνουν ότι τα βιολογικά προϊόντα έχουν μια μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και μια μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό.

Συγκεκριμένα η βιολογική ντομάτα έχει 21,2% περισσότερη βιταμίνη C, 34,3% περισσότερη βιταμίνη Α, περιέχει περισσότερα σάκχαρα, β-καροτίνη και φλαβονοειδή σε σχέση με την αντίστοιχη συμβατική. Επίσης, οι βιολογικές ντομάτες περιέχουν 30% λιγότερο νερό σε σχέση με τις αντίστοιχες συμβατικές. 

Σύμφωνα με τον Shuphan ( ερευνητικό ινστιτούτo για την ποιότητα των φυτικών προϊόντων, Ηeisenheim, Γερμανία, 2001) τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν 26% λιγότερο νερό, 18% περισσότερες πρωτεΐνες, 19%περισσότερα ολικά σάκχαρα,13-18% περισσότερο κάλιο,10-56% περισσότερο ασβέστιο,6-13%περισσότερο φώσφορο,29-77%περισσότερο σίδηρο,49%περισσότερο μαγνήσιο και 69-97%λιγότερα νιτρικά.

Σε μια μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας το 2006 βρέθηκε ότι η συμβατική γεωργία επέφερε αλλαγές στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών, δηλαδή η περιεκτικότητα σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο, ριβοφλαβίνη άρχισε να μειώνεται από το 1950 και η μείωση αυτή έφτασε στο 40% τα τελευταία 20 χρόνια. 

Τα προϊόντα της συμβατικής γεωργίας περιέχουν περισσότερο νερό και ινώδη ιστό και μικρότερη ποσότητα σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Το γεγονός αυτό οφείλεται στη χρήση των λιπασμάτων, στις κλιματικές αλλαγές, στην αύξηση του CO2 της ατμόσφαιρας ,καθώς και στην μεγάλη εκμετάλλευση του εδάφους.

Από όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω γίνεται φανερό ότι τα βιολογικά προϊόντα υπερέχουν των συμβατικών και η τιμή τους σε σύγκριση με το όφελος που προσφέρουν είναι λογική.

Επιπροσθέτως, η βιολογική γεωργία βοηθάει τον εθνικό προϋπολογισμό προσφέροντας εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνοντας το κόστος απορρύπανσης των εδαφών και ιδιαίτερα των υδάτων, το κόστος της απόσυρσης αρκετών αγροτικών προϊόντων και της ταφής τους στις χωματερές λόγω της υπερπαραγωγής από τη χρήση των λιπασμάτων και επιπλέον διαφυλάσσουν την οικολογική ισορροπία και την βιοποικιλότητα, τα οποία διαταράσσονται από τη χρήση χημικών, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

* Ασημένια Καναρίδου
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων
Καλούδη 32, Κιλκίς
Τηλ.: 23410 25902, ΚΙΝ.: 6974124648

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.