Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Νέος βάρβαρος φόρος για τα άτομα με αναπηρία;

Αναστάτωση έχει προκληθεί στους πολίτες με αναπηρία, χρόνια πάθηση και τις οικογένειές τους από εκτενή δημοσιεύματα στον έγγραφο και ηλεκτρονικό τύπο, τα οποία αναφέρουν ότι με νέα νομοθετική ρύθμιση που τίθεται σε ισχύ θα φορολογηθούν και οι πάσης φύσης ιατρικές δαπάνες και επιδόματα που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.
Η ΕΣΑμεΑ ζητά ΑΜΕΣΑ από το υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένες και έγκυρες απαντήσεις, διότι εάν αληθεύει ότι το νέο αυτό μέτρο βασίζεται σε νέα νομοθετική ρύθμιση, τότε είναι βέβαιο ότι οι όλοι οι πολίτες και πρωτίστως οι πολίτες με αναπηρία της χώρας θα υποστούν ένα από τα πιο βάρβαρα και απεχθή οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα.

Οι δαπάνες που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία για λογαριασμό των ασφαλισμένων, οι οποίοι καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία τους, αφορούν αν όχι όλους, την πλειονότητα όμως των ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων που λαμβάνουν σε μηνιαία βάση φαρμακευτική - θεραπευτική αγωγή και κάνουν χρήση αναλωσίμου υγειονομικού υλικού. Εάν ευσταθούν τα δημοσιεύματα είναι βέβαιο ότι το φορολογικό σύστημα θέτει στο στόχαστρό του τους πλέον οικονομικά αδύναμους πολίτες της χώρας και καταργεί εντέχνως και αυτομάτως το δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Ποιοι θα φορολογηθούν; Νεφροπαθείς που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία τη φαρμακευτική τους αγωγή; Οι δαπάνες που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τη φαρμακευτική αγωγή και το αναλώσιμο υλικό χρονίως πασχόντων όπως οι θαλασσαιμικοί, ινσουλινοεξαρτώμενοι διαβητικοί, καρκινοπαθείς, άτομα με κινητική αναπηρία, σκλήρυνση κατά πλάκας και λοιπές κατηγορίες; Θα φορολογηθούν επιδόματα όπως το επίδομα αεροθεραπείας που λαμβάνουν νεφροπαθείς ή μεταμοσχευμένοι από τα ασφαλιστικά τους ταμεία;

Ένα τέτοιο μέτρο συνιστά Βαρβαρότητα.

Η επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών
"Θέμα: «Η Ε.Σ.ΑμεΑ. ζητάει διευκρινίσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για ειδήσεις περί νέου κρυφού φόρου στις ιατρικές δαπάνες που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία»

Κύριε Υφυπουργέ,

Ιδιαίτερη αναστάτωση έχει προκληθεί στους πολίτες με αναπηρία, χρόνια πάθηση και τις οικογένειές τους από εκτενή δημοσιεύματα στον έγγραφο και ηλεκτρονικό τύπο, τα οποία αναφέρουν ότι με νέα νομοθετική ρύθμιση που τίθεται σε ισχύ θα φορολογηθούν και οι πάσης φύσης ιατρικές δαπάνες και επιδόματα που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι από τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Οι ειδήσεις που δικαιολογημένα έχουν θορυβήσει την αναπηρική οικογένεια αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι νέο κρυφό φόρο και για τις παροχές υγείας που έλαβαν από τα ασφαλιστικά τους ταμεία θα κληθούν να πληρώσουν φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι! Οι φόροι «χαράτσια» θα υπολογιστούν ακόμη και επί των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που κάλυψαν τα ασφαλιστικά ταμεία για λογαριασμό των φορολογουμένων! Επίσης, για πρώτη φορά θα επιβληθούν φόροι και στα ποσά των πάσης φύσεως επιδομάτων και βοηθημάτων που κατέβαλαν τα ταμεία περίθαλψης στους ασφαλισμένους τους. ΄

Σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων και αναλύσεις φοροτεχνικών ήδη πολλοί ασφαλιστικοί φορείς στέλνουν στους ασφαλισμένους τους βεβαιώσεις στις οποίες αναγράφονται ξεχωριστά τα ποσά των δαπανών που κατέβαλαν για τη συμμετοχή τους στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων τους. Στις ίδιες βεβαιώσεις αναγράφονται και τυχόν ποσά βοηθημάτων-επιδομάτων που χορηγήθηκαν στους ασφαλισμένους. Με τον τρόπο αυτό επισημαίνουν φοροτεχνικοί και οικονομικοί συντάκτες, οι παραλήπτες των βεβαιώσεων υποχρεώνονται, για πρώτη φορά, να εμφανίσουν στις φορολογικές δηλώσεις τους και τα ποσά αυτά ως εισοδήματα του προηγούμενου έτους και, ως εκ τούτου, να πληρώσουν γι’ αυτά επιπλέον φόρους!

Οι αναλύσεις αναφέρουν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία εφαρμόζουν, ουσιαστικά, τη νέα νομοθετική ρύθμιση που έχει τεθεί σε ισχύ από το τρέχον οικονομικό έτος και η οποία προβλέπει ότι όλα ανεξαιρέτως τα ποσά που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι εντός του προηγούμενου έτους, ανεξαρτήτως του εάν φορολογούνται ή απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος, πρέπει να αναγραφούν στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος. Στο πλαίσιο αυτό τα Ταμεία στέλνουν τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις στους ασφαλισμένους τους και ταυτόχρονα τους ενημερώνουν ότι φέτος όλες οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης τις οποίες κάλυψαν για λογαριασμό τους, καθώς επίσης και όλα τα βοηθήματα και επιδόματα που τους κατέβαλαν, θα πρέπει να τα δηλώσουν οι ίδιοι στις φετινές δηλώσεις τους ως «εισοδήματα του έτους 2012»!

Κύριε Υφυπουργέ,

Ζητείται άμεσα να δοθούν συγκεκριμένες και έγκυρες απαντήσεις για το εν λόγω θέμα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, διότι εάν αληθεύει ότι το νέο αυτό μέτρο βασίζεται σε νέα νομοθετική ρύθμιση, τότε είναι βέβαιο ότι οι όλοι οι πολίτες και πρωτίστως οι πολίτες με αναπηρία της χώρας θα υποστούν ένα από τα πιο βάρβαρα και απεχθή οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα.

Οι δαπάνες που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία για λογαριασμό των ασφαλισμένων οι οποίοι σημειώνουμε ότι καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία τους, αφορούν αν όχι όλους, την πλειονότητα όμως των ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων που λαμβάνουν σε μηνιαία βάση φαρμακευτική – θεραπευτική αγωγή και κάνουν χρήση αναλωσίμου υγειονομικού υλικού;. Εάν ευσταθούν τα δημοσιεύματα που προαναφέραμε είναι βέβαιο ότι το φορολογικό σύστημα θέστε στο στόχαστρό του τους πλέον οικονομικά αδύναμους πολίτες της χώρας και καταργεί εντέχνως και αυτομάτως το δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

Διερωτόμαστε, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιεύματα, ποιους θα φορολογήσετε κατ’ αυτό τον τρόπο; Νεφροπαθείς που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία τη φαρμακευτική τους αγωγή; Τις δαπάνες που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τη φαρμακευτική αγωγή και το αναλώσιμο υλικό χρονίως πασχόντων όπως οι θαλασσαιμικοί, ινσουλινοεξαρτώμενοι διαβητικοί, καρκινοπαθείς, άτομα με κινητική αναπηρία, σκλήρυνση κατά πλάκας και λοιπές κατηγορίες; Θα φορολογήσετε επιδόματα όπως το ¨επίδομα αεροθεραπείας¨ που λαμβάνουν νεφροπαθείς ή μεταμοσχευμένοι από τα ασφαλιστικά τους ταμεία;

Κύριε Υφυπουργέ,

Αναμένουμε από το Υπουργείο σας να απαντήσει άμεσα και υπεύθυνα στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο έχει ήδη ανησυχήσει όλα τα μέλη της αναπηρικής οικογένειας.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. θεωρεί αδιανόητη την επιβολή ενός τέτοιου επαχθούς και ολέθριου οικονομικού μέτρου."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.