Act Business Center

Act Business Center

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ερώτηση ΚΚΕ για τα μέτρα στη νέα αντιπυρική περίοδο

"Η εμπορευματοποίηση των δασικών συστημάτων εντείνεται και με αφορμή την οικονομική καπιταλιστική κρίση και τις πολιτικές του μνημονίου από την τρικομματική κυβέρνηση. 
Η υποβάθμιση και ο παραγκωνισμός της Δασικής Υπηρεσίας σε βάρος της ενιαίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών μας οικοσυστημάτων, η μεταφορά και ανάθεση δασικού αντικειμένου σε ιδιώτες, οι αντιδραστικές – αντιδασικές αλλαγές στη δασική νομοθεσία, οι διαδικασίες «fast track», οι ελλείψεις σε μόνιμο δασικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή καθορίζουν το περιβάλλον μπροστά στη νέα αντιπυρική περίοδο. 

Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά:

- με την πολιτικής της κυβέρνησης και την επιβολή του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αυξήθηκε η λαθροϋλοτομία.

- η έλλειψη διαχείρισης των δασών και οι μειωμένες πιστώσεις για την κρατική εκμετάλλευση (λιγότερες υλοτομίες).

- οι έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν, με αποτέλεσμα να υπάρχει πυκνή χαμηλή βλάστηση,

έχουν σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση καύσιμης ύλης.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων υπάρχουν σοβαρές ζημιές, κατολισθήσεις στο δασικό οδικό δίκτυο.

Στον προϋπολογισμό για το 2013 οι πιστώσεις είναι 5.162.000 ευρώ μειωμένες σε σύγκριση με αντίστοιχες του 2012, που και αυτές ήταν μειωμένες. Συγκεκριμένα τα ποσά κατ’ έτος ήταν:



2009
2010
2011
2012
2013
23.000.000 €
(οι πιστώσεις είχαν σταθεροποιηθεί γύρω στο ποσό αυτό πριν το 2010)
17.000.000 €
13.000.000 €
5.678.700 €
5.162.000 €

      


Οι πιστώσεις των προϋπολογισμών για το Πυροσβεστικό Σώμα κατά τα έτη 2009 – 2013, καταδεικνύουν ότι το ύψος της μείωσης που έχει επέλθει από το 2009 μέχρι και σήμερα, ανέρχεται σε 149.542.293 ευρώ και σε ποσοστό 30%.

Συγκεκριμένα έχουμε:
Οικ. Έτος 2009 Οικ. Έτος 2010 Οικ. Έτος 2011 Οικ. Έτος 2012 Οικ. Έτος 2013

499.601.293 451.626.000 370.277.000 394.681.130 350.059.000

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τις παραπλανητικές μεθόδους και τα ασύστολα ψεύδη της κυβέρνησης που κατά καιρούς εξαγγέλλει, για το δήθεν ενδιαφέρον της για την οργάνωση της πυρασφάλειας ενόψει της θερινής περιόδου.

Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών έχουν σαν συνέπεια:
· Στο Πυροσβεστικό Σώμα να υπολειτουργούν οι υπηρεσίες, να υπάρχει αποσάθρωση υποδομών κα εγκαταστάσεων με την πλήρη υποβάθμιση της συντήρησης και της επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού, που μεταφράζεται με την κακή κατάσταση της πλειοψηφίας των οχημάτων και μηχανημάτων του, πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό την επιχειρησιακή του ετοιμότητα, εκχωρώντας αρμοδιότητες πυρόσβεσης σε ιδιώτες

· Στους πυροσβέστες με την οικονομική εξαθλίωσή τους από το πετσόκομμα των αποδοχών τους εξαιτίας των δυσβάσταχτων περικοπών, καθώς και με την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, με τα εξαντλητικά ωράρια, την έλλειψη της απαιτούμενης προστασίας κατά τις επεμβάσεις στα διάφορα πολύπλοκα συμβάντα, θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια και την ζωή τους

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:
· Τι μέτρα έχει πάρει η κυβέρνηση για τη νέα αντιπυρική περίοδο.

· Ποια μέτρα θα παρθούν για να αντιμετωπιστούν, όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, για τη συντήρηση και προστασία των δασών και συνολικά να εξασφαλιστεί η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, με κύριο βάρος στην πρόληψη.

· Για τη φετινή περίοδο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών και πότε;

· Τι μέτρα πρόληψης θα παρθούν, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια, ο εκσυγχρονισμός και οι αναγκαίες επισκευές του επίγειου αλλά και του εναέριου στόλου;

Επίσης καλούνται οι κ. Υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, αναλυτικά στοιχεία για τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού στον ΚΑΕ 0878 (υλοτομικές εργασίες) για την κρατική εκμετάλλευση των δασών κατά την τελευταία πενταετία."


Οι βουλευτές

Διαμάντω Μανωλάκου

Γιάννης Γκιόκας

Νίκος καραθανασόπουλος

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Γιώργος Λαμπρούλης

Νίκος Μωραΐτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.