Act Business Center

Act Business Center

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Όμορφη μύτη…


Γράφει η Ελβίρα Τικτοπούλου*
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Όμορφη μύτη… Συχνά είναι μια από τις επιθυμίες αρκετών ανθρώπων. Ωστόσο πολλές φορές η μύτη μας δεν είναι τόσο συμπαθητική όσο θα θέλαμε να είναι. Οι διαταραχές του σχήματός της είναι πολύ συχνές στο γενικό πληθυσμό. Η μύτη μπορεί να είναι η υβώδης, η λοξή, η εφιππιοειδής και η φαρδιά.
Ο ωτορινολαρυγγολόγος πολλές φορές συναντά τις προκείμενες δυσμορφίες και έχει τη δυνατότητα να διορθώσει αρκετές από αυτές. Η πιο συχνή δυσμορφία είναι η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος.

Αρκετές λειτουργίες εκτελεί το διάφραγμα της μύτης: την υποστηρίζει από μέσα, ρυθμίζει τη ροή του αέρα, που περνά από τα ρουθούνια, είναι και το στήριγμα του βλεννογόνου της. Λίγοι άνθρωποι έχουν τελείως ίσιο ρινικό διάφραγμα. Ωστόσο μόνο ένα μέρος από αυτούς παραπονιούνται για δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής. 

Η σκολίωση του διαφράγματος της μύτης πολλές φορές συνδυάζεται και με εξωτερική της δυσμορφία. Η σοβαρή σκολίωση εκδηλώνεται συχνά ως εξωτερικά στρεβλή μύτη. Το γνωμικό «όπως πηγαίνει το διάφραγμα, έτσι πορεύεται και η μύτη» περιέχει μεγάλη δόση αλήθειας.

Οι αιτίες της σκολίωσης είναι αρκετές. Μια από τις αιτίες είναι η ανώμαλη ανάπτυξη του ρινικού διαφράγματος. Η απεξάρθρωση επίσης μπορεί να προκληθεί από τραύματα της μύτης κατά τον τοκετό, όταν γίνεται η στροφή του νεογνού μέσα στη λεκάνη, είτε από τραύματα της μύτης στην ηλικία των 6 ή 7 ετών κυρίως από πέσιμο ή αργότερα από διάφορα ατυχήματα.

Η πάθηση εκδηλώνεται με δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής, μονόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη, αναπνοή από το στόμα με ροχαλητό κατά τον ύπνο, πονοκεφάλους, ελαττωμένη ικανότητα όσφρησης, συχνά συνάχια και φλεγμονές της μύτης που δύσκολα αποθεραπεύονται. 

Λόγω συνεχούς αναπνοής από το στόμα εμφανίζεται ξηρότητα του στόματος με συχνές φλεγμονές του φάρυγγα, του λάρυγγα, της τραχείας και των βρόγχων. Συχνά η απεξάρθρωση του διαφράγματος συνοδεύεται από χρόνια φλεγμονή της μύτης, η οποία επιτείνει τη δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής. Η δυσχέρεια της αναπνοής από τη μύτη μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προκαλέσει την επιβάρυνση της λειτουργίας της καρδιάς και των πνευμόνων.

Ότι αφορά στην αντιμετώπιση, οι άρρωστοι αναζητούν σήμερα, περισσότερο από όσο ποτέ στο παρελθόν, λειτουργικές και αισθητικές βελτιώσεις στην εμφάνιση της μύτης τους. Η θεραπεία είναι χειρουργική. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι επέμβασης, με στόχο τη βελτίωση του ρινικού αεραγωγού με παράλληλη διατήρηση των λειτουργιών της μύτης. 

Ο σκοπός οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης είναι η φυσιολογική λειτουργία της μύτης με τη διατήρηση της δομής της. Είναι δυνατόν η πλαστική του ρινικού διαφράγματος να γίνει ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των εξωτερικών δυσμορφιών της μύτης. Αλλά μια ρινοπλαστική επέμβαση είναι λάθος να γίνεται για καθαρά αισθητικούς σκοπούς σε βάρος της λειτουργίας της μύτης.

Η ελάχιστη ηλικία εκτέλεσης των ρινοπλαστικών επεμβάσεων κυμαίνεται στις γυναίκες μεταξύ του 16-18ου έτους της ηλικίας, στους άνδρες μεταξύ του 18-20ου έτους της ηλικίας, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης. 

Ωστόσο εφόσον τόσο το μέγεθος της σκολίωσης όσο και ο βαθμός δυσχέρειας της αναπνοής απαιτούν έγκαιρη διόρθωση, είναι δυνατόν η επέμβαση να γίνει νωρίτερα.

Η συντηρητική αντιμετώπιση με φάρμακα σε μορφή σταγόνων βοηθά ελάχιστα και προσωρινά. Και επιπλέον υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης εξάρτησης από αυτά τα φάρμακα.

* Ελβίρα Τικτοπούλου
Ώρες λειτουργίας ιατρείου
9-14 το πρωί, 18 -20.30 το απόγευμα
Τηλέφωνα επικοινωνίας
-2341026825
-6948068352
Ελ. Βενιζέλου 9 (4ος όροφος) 61100 Κιλκίς



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.