Act Business Center

Act Business Center

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Πρέπει να βρεθεί το νήμα της κοινωνικής και πολιτικής συμπόρευσης

Γράφει ο Χάρης Τσιόκας
Στην Κύπρο, οι πολιτικές δυνάμεις ζύγισαν τα δεδομένα, αφουγκράστηκαν την κοινωνική θέληση, και δημοκρατικά μέσω του κοινοβουλίου διάλεξαν έναν πολύ δύσκολο και αβέβαιο ίσως δρόμο, που έχει ένα όμως σημαντικό πλεονέκτημα! Την ΕΛΠΙΔΑ ότι μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις!

Είναι πλέον προφανές ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οι Ευρωπαίοι πολίτες ,οι παραγωγικές δυνάμεις, συγκλονίζονται από την επέλαση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και τα άνισα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα που παράγονται και στις σχέσεις βορρά και νότου!

Η Κύπρος -για λόγους που πολλαπλώς έχουν έγκυρα και έγκαιρα εξηγηθεί – δεν έχει απλά να διαλέξει ανάμεσα σ ένα κακό η λιγότερο κακό σενάριο! Γιατί απλά το «σενάριο λύσης» που προτείνεται (από την τρόικα) δεν θα γίνει άπαξ! Θα παράγει οικονομική καταστροφή και στους πολίτες και τη χώρα.

Θα ήταν αφελές να ερμηνεύει κάνεις ότι πρόκειται για μια «παιδαγωγική» απλά επιλογή, όταν δεν υπάρχει ούτε «δεξιός» ούτε «αριστερός» οικονομολόγος που να μην ομολογεί  ότι οι εξυγιάνσεις της Μερκελ-ΔΝΤ-ΕΚΤ έχουν το γνωστό αποτέλεσμα! Τον φαύλο κύκλο της ύφεσης, των ελλειμμάτων και της υστέρησης των εσόδων! Η ανάπτυξη «παραδίδεται» στον αυτόματο πιλότο της χρηματιστηριακής σάρωσης.

Όπως ανέφερε και ένας αξιόπιστος οικονομικός αναλυτής η ούγια γράφει:,¨"Γερμανική Ευρώπη" και στο βάθος γεωστρατηγικός έλεγχος πόρων και ανθρώπων.

Ο στόχος δεν αφορά όλες τις χώρες της ευρωζώνης πχ το Λουξεμβούργο ή κάποιο παράδεισο Βαλτικής χώρας. Αφορά τον νότο και τα πλεονεκτήματα της "αγοράς του". Η Κύπρος είναι ο αδύναμος μικρός κρίκος για να πειθαρχήσουν πλήρως όσες πολιτικές δυνάμεις ανθίστανται στο χρηματιστηριακό κεφάλαιο !Έτσι συνοψίζεται η τρομακτική επιδίωξη της επιβολής μιας γερμανικής-χρηματιστηριακής Ευρώπης. που θέλει να σαρώσει την Ευρώπη των πολιτών,της παράγωγης και της αλληλεγγύης!

Η λειτουργία του eurogroup μορφοποίησε για μια ακόμη φορά αυτή την συγκρουσιακή επιλογή για να κυριαρχήσει ο «διακυβερνητισμός» των χρηματιστών σε βάρος του ευρωπαϊκού «διακοινοβουλευτισμού»

Το ΟΧΙ του Κυπριακού κοινοβουλίου είναι μια μεγάλη άρνηση στο χρηματιστηριακό μονόδρομο. Είναι επιλογή αλλού δύσκολου δρόμου! Είναι ο δρόμος που μπορεί να αφυπνίσει τις δυνάμεις που θέλουν να θέσουν ένα τέρμα στις πολιτικές που παράγουν ύφεση, συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, κοινωνικό διχασμό με εκχώρηση κυριαρχικών-στρατηγικών δικαιωμάτων και πλούτου!

Στην Κύπρο πρωταγωνίστησαν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και έγινε σεβαστή η λαϊκή θέληση απ όλο τον πολίτικο κόσμο, που εργάζεται για μια άλλη λύση στο υπαρκτό πρόβλημα της κρίσης!

Πριν τρία χρόνια-υπήρχε σ ολόκληρη την Ευρώπη το: «μακριά από μένα το κακό»- αφήνοντας στην κ Μερκελ τη δυνατότητα να διαχειριστεί για τις δυνάμεις που εκφράζει το πρόβλημα. Αυτή όμως η διαχείριση δημιουργεί πλέον προβλήματα και αλλού πχ στη Ρωσία και όχι μόνο!

Δυνάμωσε τη φωτιά της αντίδρασης σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Πράγμα που επιβεβαιώνουν οι εκλογικές καταγραφές, ιδιαίτερα στις χώρες του νότου!

Η θρυαλλίδα της Κύπρου δίνει το δικαίωμα να ενταθούν οι πρωτοβουλίες, για μια εναλλακτική προοδευτική-κεντροαριστερή ευρωπαϊκή κοινωνική και πολιτική επιλογή!

Αυτό είναι το αίτημα που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσει και στη πατρίδα μας. αφού δείχνουν στα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικά ένα άλλο δύσκολο αλλά δίκαιο και παραγωγικό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν Για να ξαναβρεθεί το νήμα της κοινωνικής και πολιτικής συμπόρευσης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Γνώμη Κιλκίς- Παιονίας διευκρινίζει στους αναγνώστες της ότι θεωρεί αυτονόητο το δικαίωμα του σχολιασμού και της κριτικής έκφρασης, όταν αυτό φυσικά δεν στοχεύει στην απαξίωση, στην ύβρη και στην προσβολή ατόμων και θεσμών.

Το αναγνωστικό κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Γνώμη, επιδιώκοντας μια υγιή και αμφίδρομη επικοινωνία, δεν δημοσιεύει ανυπόγραφα σχόλια, αλλά ούτε και σχόλια ρατσιστικού, προσβλητικού και υβριστικού περιεχομένου.

Τα ενυπόγραφα άρθρα τέλος, εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.